Fuat Saka’nın Göç senfonisi bu kez Almanya’da yankılandı

Fuat Saka ve Vangelis Zografos'un, Thanassis Gkikas'ın katkılarıyla bestelediği 'Karanlık Sular- Göç' Senfonisi Almanya’nın Köln şehrindeydi. Eser müziğin evrensel diliyle göçün acılarını ve umutlarını ifade etmeyi amaçlıyor.

Kültür Sanat 16 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Fuat Saka ve Vangelis Zografos’un Thanassis Gkikas’ın katkılarıyla bestelediği ‘Dark Waters/Karanlık Sular’ göç senfonisinin Almanya prömiyeri Köln Filarmoni’de yapıldı. Saka göç olgusuna dikkat çekmek için bestelediği bu senfoniyi ilk kez 2022’de İstanbul Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası eşliğinde sahnelemişti.

Türk, Yunan ve Alman sanatçıların ortak çalışması olan bu eser müziğin evrensel diliyle göçün acılarını ve umutlarını ifade etmeyi amaçlıyor. 1980’li ve 90’lı yılları Almanya ve Fransa’da göçmen olarak geçiren ve Alman vatandaşlığı da olan Saka uzun yıllardır Türkiye’de. Bu senfoni göçü ana teması yaparak bir ilke imzasını attı. Fuat Saka senfoninin yazım serüvenini ise şöyle anlatıyor:

“İnsanlığın bitmeyen dramına günümüzde de şahit olmak, sanatçı duyarlılığımın çığlığına yansıyor. Bizzat göçü yaşamış biri olarak, göçün yarattığı travmaları evrensel dil olan notalara dökerek çekilen acılara ortak olmak istedim. Göç Senfonisi’nin ilk melodilerini ve kompozisyonunu bu duygularla yazdım. Atina’daki sanatçı dostlarım Thanassis Gkikas ve Vangelis Zografos’a birlikte çalışmayı teklif ettim. Thanassis Gkikas ve Vangelis Zografos Almanya Münster’de yaşayan Ahmet Yeşilyaprak’ın da katkılarıyla bu teklifimi kabul ederek duyarlılığıma ortak oldular. Vangelis kompozisyonları 90 kişilik orkestra için yazdı. Projeyi Atina ile Datça arasında kurduğumuz online iletişim ile başarılı bir şekilde tamamladık.”

Konser Köln’ün ünlü senfoni orkestrası ‘Gürzenich’in eşliğinde Köln Filarmoni Konser Salonu’nda gerçekleştirildi.

Göç Senfonisi’nin Köln’deki performansı Almanya Kültür Bakanı Claudia Roth’un himayesinde, Köln-İstanbul Kardeş Şehir projesi kapsamında sahnedeydi. Performansı Almanya’nın en genç kadın orkestra şeflerinden Ustina Dubitsky yönetti.

Köln Büyükşehir Belediyesi ve Almanya Türkiye Kültür Forumu işbirliğinde düzenlenen konsere belediye başkanı Henriette Reker de katıldı. Reker 2022’de Ekrem İmamoğlu ile eserin dünya prömiyerine İstanbul’da katılmış ve çok beğendiği bu senfoniyi Köln’e davet etmişti.

Reker konser öncesinde yoksulluktan ve savaştan kaçan 25 bin kişinin Akdeniz’in karanlık sularında yaşamını yitirdiğine dikkat çekerek Fuat Saka’nın bu senfoniyi o insanlara adadığını söyledi. Reker “Bu senfoni bir ağıttır ama dayanışma, uyanıklık ve sorumluluk almaya yönelik güçlü de bir çağrıdır” dedi.

Bir sonraki konser Almanya’nın Münster kentinde 28 Eylül’de.

Festival programı açıklandı: Alfa Mist Bozcaada'da konser verecekFestival programı açıklandı: Alfa Mist Bozcaada’da konser verecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler