Zülfü Livaneli’den enstrümanları konuşturan albüm

Zülfü Livaneli adını Frankfurt Okulu'nun öncülerinden Theodor Adorno'nun kitabından alan 'Minima Moralia' adlı yeni albümünü dinleyiciyle buluşturdu. Sözsüz albüm çello ve piyanonun uyumunu öne çıkarıyor.

Kültür Sanat 16 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Zülfü Livaneli ilk kez bir oda müziği albümü yayınladı. Bugüne değin müziği kadar sözleriyle de dikkat çeken albümlere imza atan sanatçı çello ve piyanonun birlikteliğini yansıtan ‘Minima Moralia’ adlı çalışmasını dinleyiciyle buluşturdu. Albümün kapağında, hakkında bilgi notu paylaşılmasa da Livaneli’nin gençlik yıllarında kızıyla siyah beyaz bir fotoğrafı yer alıyor. Adını Frankfurt Okulu kurucularından Theodor W. Adorno’nun başyapıtı ‘Minima Moralia’dan alan albümde üç müzisyen enstrümanlarıyla yer alıyor. Daha doğrusu çalgılarını konuşturuyor diyebiliriz.

Çelloda Ulrich Maiss ve Erman İmayhan ile piyanoda Henning Schmiedt 16 şarkıdan oluşan albümü seslendiriyor. Piyanist Henning Schmiedt albümün yönetmenliğini de üstlenmiş. Canlı, melodik ve Zülfü Livaneli’den duymaya alıştığımız şiirsel bir akışa sahip enstrümantal albümde çalgıların uyumu dinleyicinin ruhunu dinlendirecek türde.

Albümün tatlı ve hüzünlü sürprizi Halil Karaduman

Zülfü Livaneli’nin dinleyiciyle buluşturduğu yeni albümünün hikâyesi pek de yeni sayılmaz. Kayıtları 2010 yılında Almanya’nın Bremen kentinde yapılan albümde bir de sürpriz var. O sürprizi dinlemek için 15 şarkılık iç rahatlatan enstrümental düetin sona ermesini beklemek gerekiyor. Henning Schmiedt, Ulrich Maiss ve Erman İmayhan’ın seslendirdiği bu oda müziği albümünün son şarkısındaki sürprizin adıysa Halil Karaduman.

9 Ekim 2012’de hayatını kaybeden Türkiye’nin en önemli kanun virtüözlerinden Halil Karaduman’ı albümün kapanış şarkısı ‘Arafat’ta Bir Çocuk’ta duyuyoruz. Şarkının tınısı ve Karaduman’ın eşsiz icrası albümdeki Doğu-Batı yolculuğunun nihai varış noktası gibi.

Zülfü Livaneli’ye ithaf bestesi

43 dakika 29 saniyeden oluşan bu enstrümental albümde Zülfü Livaneli’ye ait olmayan tek beste ‘East West Suite’. Piyanist Henning Schmiedt, Doğu-Batı temalı eserini Zülfü Livaneli onuruna bestelemiş. Yıllar boyunca Mikis Theodorakis ile şarkılar üreten ve bunların bir bölümü de orkestrasyonla klasik müzik repertuvarına da dahil olan Zülfü Livaneli’nin yeni albümü doğrudan bu türe ait bir çalışma.

Geçmişe dönüp baktığımızda Zülfü Livaneli’nin bestelerini daha önce başta Londra Senfoni Orkestrası olmak çok sayıda klasik müzik topluluğu çeşitli konserlerde seslendirmişti. Üstelik bu kayıtlar şu anda da dijital müzik dinleme platformlarının yanı sıra YouTube’da da ilgi görmeye devam ediyor. Livaneli’nin müzikal yolculuğunda bir ilk anlamına gelen ‘Minima Moralia’ da muhtemel ki hem Türkiye hem de yurtdışındaki klasik müzik toplulukları tarafından seslendirilecek.

Yıllar geçtikçe demlenen albüm: Med CezirYıllar geçtikçe demlenen albüm: Med Cezir

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.