Biden’a ‘çekil’ baskısı arttı: İkna etsin diye Obama’ya gittiler
Trump'ın başkanlık kampanyasını piyasalar olumlu karşıladı, ancak korumacılık yanlısı duruşu endişe yaratıyor. Ekonomistlere göre Trump'ın ikinci başkanlık dönemi yüksek gümrük vergileri ve düşük vergi politikalarıyla küresel enflasyonu artırabilir.
Analistlerin yaptığı uyarılara göre ABD eski Başkanı Donald Trump’ın ikinci bir başkanlık dönemi Amerika öncelikli politikalarının dünya genelinde maliyetleri artırması nedeniyle küresel enflasyonu yeniden canlandırabilir. CNBC’de yayınlanan habere göre Trump’ın ilk dönemini tanımlayan yüksek gümrük vergileri ve doğası gereği enflasyonist düşük vergi ekonomik gündemi bu sefer daha da zarar verici olabilir. State Street Global Markets’te makro strateji başkanı Michael Metcalfe, Trump’ın politikalarının ikinci bir dönemde ilk döneme göre daha enflasyonist olma riski taşıdığını belirtti. Metcalfe “2024 ve 2025 çok farklı olacak. Enflasyon seviyesi ve beklentileri daha yüksek ve hâlâ bu enflasyon zihniyetindeyiz” dedi.
Yüksek gümrük vergileri genellikle enflasyonist olarak görülür çünkü ithal malların maliyetini artırır, bu da yerli üreticilerin fiyatlarını artırmalarına olanak tanır. Öte yandan vergi indirimleri, tüketici harcamalarını artırabilir, böylece mal ve hizmetlerin maliyetini yükseltebilir.
Hem Joe Biden hem de Trump seçilmeleri halinde Çin’e uygulanan gümrük vergilerini artıracaklarını söylüyor. Ekonomistlerin yaptığı anketler Trump’ın sert korumacı duruşu nedeniyle enflasyonun artmasını öngörüyor. İkinci bir Joe Biden döneminde ise enflasyonu büyük harcama paketleri artırabilir.
Nomura’dan Gareth Nicholson yüksek enflasyonun Asya’ya da yayılabileceğini ve Trump başkanlığının Asya hisseleri için genel olarak “olumsuz bir risk faktörü” olacağını söyledi. Nicholson “Makro açıdan küresel ekonomi için enflasyonist olacak ve Asya içinde daha fazla tedarik zinciri değişimini hızlandıracak” dedi.
Goldman Sachs, Trump başkanlığının küresel ticaret üzerindeki yüksek tarifeler nedeniyle enflasyona 0.1 puan ekleyebileceğini öngördü. Manulife’den Marc Franklin, Trump’ın daha fazla vergi indirimi yapma eğilimi ve Çin’e uygulanan tarifeleri yeniden gözden geçirme ihtimalinin “biraz reflasyonist bir karışım” olabileceğini belirtti. Franklin “eğri dikleşmesine yönelik bir eğilim” beklediğini ve bunun enflasyon beklentilerinin arttığını ve dolayısıyla faiz oranlarının yükseldiğini gösterdiğini söyledi.
Trump’ın başkanlık kampanyası Milwaukee’deki Cumhuriyetçi Ulusal Konvansiyon’da, Pennsylvania’daki bir mitingde yapılan suikast girişiminden iki gün sonra meydan okurcasına ortaya çıkmasıyla pazartesi günü ivme kazandı. Yatırımcılar Cumhuriyetçi başkan adayı için iyileşen olasılıklara tepki gösterdiği için ABD hisseleri pazartesi günü yükseldi. Ancak analistler korumacı jeopolitik gündemiyle ilgili endişeler nedeniyle bu rallinin kısa ömürlü olabileceği konusunda uyardı.