Raf Gezgini: Hem oynarım hem yazarım!
Birkaç gündür gündemimizde sansürün son halkası Wattpad'e erişim engeli var. Yazarlar, okurlar isyanda; meslek birlikleri erişim engelinin nedenini anlamaya çalışıyor. Biz de yolu Wattpad'den geçmiş ve raflarda soluklanmış kitaplara baktık.
Birkaç gündür gündemimizde sansürün son halkası olan Wattpad’e erişim engeli var. Hikaye ve şiir paylaşım platformu Wattpad Türkiye’den erişime kapatıldı. Böylece Türkiye uygulamayı yasaklayan ilk ülke oldu. Olayın detayları ve nedeni bile belli olmayan bu erişim engeline tepkiler burada.
Biz de uygulama kapalıyken yolu Wattpad’den geçmiş ve sonunda raflarda soluklanan kitaplara bakalım dedik. Bu kitapların büyük çoğunluğu ilk kez hikayelerini paylaşmış, yaşı genelde genç kalemlerin elinden çıkma. Sizi doyuracak, besleyecek, edebi zevkin doruklarına çıkaracak diye bir iddiamız yok elbette. Ancak bir yandan da Wattpad’in özellikle genç yazarların önünü açtığını kabul etmek lazım.
Teknoloji ve sosyal medya uygulamaları sağ olsun, artık dijitalin öyle büyük bir gücü var ki Wattpad etkisi yayınevlerini farklı politikalara yönlendirdi. Bugün birçok kitapçıda Wattpad kitaplığı bölümü bile görebilirsiniz. Yayınevleri çok okunan ve ilgi gören bu hikayeleri kitaba dönüştürme konusunda hiç vakit kaybetmedi, onları da yapımcılar izledi. Günün sonunda çok okunan ve izlenen yapımların Wattpad doğumlu olduğunu göreceksiniz.
Örneğin Türkiye’de Büşra Küçük’ün yazdığı çok satan ve internet üstünden 100 milyondan fazla okunan ‘Kötü Çocuk’ serisi beyazperdeye de uyarlanmıştı. Yine Sümeyye Koç’un Wattpad’de yazmaya başladığı, sonra raflarda yerini alan ‘Hercai’ romanı dizi oldu ve TV’de yayınlandı.
Bu örnekleri çoğaltmak mümkün elbette. Kitapların ve filmlerin niteliklerine ilişkin çeşitli tartışmalar da var. Ancak bir şey daha var: Görmezden gelemeyeceğimiz, yükselen bir tür bu. Hadi gelin biraz daha yakından bakalım.
‘Maça Kızı 8’ Wattpad üzerinden yazılmış sonra da matbu hale geçmiş örneklerden. Yazar Dilara Pamuk da adını Wattpad üstünden duyurdu. Pamuk ‘Maça Kızı 8’ adlı romanıyla geniş bir okur kitlesine ulaştı. 10 milyonları aşan okuma sayısı Artemis Yayınları’nın Pamuk’un kapısını çalmasına vesile oldu. Pamuk’un seride yayımlanmış üç kitabı var.
Büşra Yılmaz’ın aynı isimli kitabından uyarlanan Deniz Coşkun’un 2017 yılında yönettiği ‘4N1K’ başka bir örnek. Büyük bir fenomen yarattı ‘Kötü Çocuk.’ Konusu nedir diyenlere:
“Kayla on yedi yaşına girdiğinde ilk kez gördüğü babasıyla yabancı bir şehre taşınır. Bu yeni şehirde yaşadığı zorluklar karşısında, hiç beklemediği bir çocuk hep yanında olur. Meriç etrafına ördüğü sağlam duvarlar arasında yaşayan yalnızlığı seçmiş bir çocuktur. Kayla ilk kez bir erkeğe güvenir. Meriç’in sırlarla dolu hayatı onu düştüğü karanlığın derinliklerinden yukarıya çekerken yanlışlar doğru gözükür. Ta ki Kayla isminin anlamına yakışır bir şekilde yaşamadığını fark edinceye dek…”
Emine Can’ın kaleme aldığı Alayına Newyork Wattpad kitapları arasında en çok okunan hikayelerden biri. Kitabını yazmaya başladığında henüz 18 yaşındaydı Can. Konusuna gelince… Genç bir kızın eğitim almak için gittiği şehirde hayatının aşkını bulduğu ve birçok macera yaşadığı, tam da özlenen romantik komediler tadında bir hikaye. Üstelik devamı da var. Bol bol romantizm, dozunda mizah isteyenler buyursun.
Beyza Alkoç 28 yaşında, müthiş üretken ve hatırı sayılı bir okur kitlesine sahip. Yolu Wattpad’den geçiyor genç yazarın. Beyza Alkoç ile tanışmak isteyenleri böyle alalım, biz ‘3391 KM’ye dönelim. Platformun en çok okunan kitaplarından biri ‘3391 KM.’ Kısa süre içinde bu başarısı önce yayınevlerinin sonra da yapımların dikkatini çekti.
Beyza Alkoç’un ‘3391 Kilometre’ adlı kitabı Fulya Özcan senaryosuyla sinemaya uyarlandı, yönetmen koltuğunda Deniz Enyüksek oturuyor. Başrollerinde Derya Pınar Ak ve Ahmet Haktan Zavlak’ın yer aldığı film uzak mesafe aşk hikayesi anlatan ve uzun süre çok satanlar listesinde yer alan ‘3391 Kilometre’ye sadık kalarak beyazperdeye uyarlandı. Spoiler sayılmaz, ‘Mantar pano’, ‘ışıklı battaniye’, ‘uçak adlı kedi’ gibi sadece okurların anlayabileceği ayrıntıların filmde de yer aldığını söyleyelim.