Trump yetmedi, şimdi de damat: Gazze Şeridi değerli, Filistinlileri çöle sürün
Hamas ve El Fetih başta olmak üzere 14 Filistinli grubun Çin'de imzaladığı anlaşmayla birlikte arabuluculuk girişimlerinin dışında kalan Ankara anlaşmadan memnuniyet duyduğunu bildirdi.
Çin 21 ve 22 Temmuz’da El Fetih ve Hamas başta olmak üzere Filistinli grupların katıldığı kapsamlı bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Bu toplantıda Filistinli 14 grubun üst düzey temsilcileri 21 Temmuz’da başlayan uzlaşma görüşmeleri sonrası, aralarındaki bölünmüşlüğe son vermeyi ve birlik oluşturmayı amaçlayan Beijing Diyaloğu’nu imzaladı.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, aralarında El Fetih ve Hamas’ın da bulunduğu Filistinli grupların, Çin’in başkenti Beijing’deki görüşmelerin ardından imzaladıkları bildiriyle geçici uzlaşı hükümeti kurma niyetlerini vurguladığını bildirdi. Bildiride Filistinli tüm grupların fikir birliğine dayalı ve mevcut Filistin temel yasasına uygun geçici ulusal uzlaşı hükümeti kurma niyeti vurgulandı.
Gazze’nin yeniden inşasını yürütme ve kabul edilen seçim yasasına uygun mümkün olan en kısa sürede genel seçimleri düzenleme niyetine yer verilen bildiride kabul edilen seçim yasasına uygun yeni “Ulusal Komisyonun” oluşturulması için atılan adımlara işaret edildi. Bildiride tarafların ‘Geçici Birleşik Liderlik Çerçevesi’nin yürürlüğe sokulması, siyasi kararlar alırken bundan sistematik şekilde faydalanılması, bildiri hükümlerinin eksiksiz uygulanması için kolektif bir mekanizma kurulması ve bunun uygulanması için de bir takvim belirlenmesi konusunda anlaştığının altı çizildi.
Gazze’de 7 Ekim’den bu yana devam eden savaşta arabuluculuk rolü üstlenme girişimlerinde bulunan Türkiye ise Çin’in bu girişimiyle adeta saf dışı kalmış durumda. Dışişleri Bakanlığı konuya ilişkin yayımladığı yazılı bildiride Filistinli siyasi oluşumların Beijing’de bir araya gelmelerinden ve milli birliğin sağlanmasına yönelik bir bildiri kabul etmelerinden memnuniyet duyulduğu kaydedildi.
Filistinliler arası uzlaşı sürecine Çin’in katkılarının takdirle karşılandığı ifade edilen açıklamada şöyle dendi:
“İsrail’in Gazze’deki saldırılarının tüm şiddetiyle devam ettiği, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te baskınların daha da yoğunlaştığı mevcut koşullarda Filistin’de siyasi birliğin sağlanmasının önemi ve aciliyeti daha artmıştır. Beijing’de kabul edilen bildiride kayıtlı adımların hayata geçirilmesini ve Filistin’de siyasi birliğin sağlanmasına yönelik uzun zamandır ülkemizin de katkılarıyla devam eden gayretlerin bir an evvel olumlu sonuçlanmasını bekliyoruz.”
Filistin Ulusal Girişim Hareketi Genel Sekreteri Mustafa Bergusi Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada Filistinli grupların 21 ve 22 Temmuz’da Pekin’de düzenledikleri toplantıya dair görüşlerini paylaştı. Beijing Anlaşması’na yönelik iyimserliğini dile getiren Bergusi “Filistinli gruplar uzlaşı anlaşmasını hızla hayata geçirecek” dedi.
Bergusi Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, geçici bir ulusal birlik hükümeti oluşturmak için acilen tüm gruplarla görüşmelere başlayacağını belirtti; bölünmenin etkileri ve İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları gibi sorunların ele alınacağını ekledi. “Zaman daralıyor. İsrail, Filistin meselesini yok etmeye çalışıyor ve Filistinlilerin birlik olmaktan başka çaresi yok” diyen Bergusi, Filistinli grupların anlaşmanın maddelerini uygulamak için çaba sarf edeceğini vurguladı.
Hamas yöneticilerinden Musa Ebu Merzuk Çin’deki görüşmelerde olumlu bir atmosferin hakim olduğunu ve tüm Filistinli grupların Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılara karşı ortak bir duruş sergilediklerini ifade etti. Beijing’deki Filistinli grupların, Gazze Şeridi’ndeki direnişi saygıyla selamladığını belirten Ebu Merzuk şunları söyledi:
“Pekin bildirisinde tüm Filistinli grupların, İsrail’in saldırılarına karşı tek vücut halinde olduğunu ve ulusal birliğe ulaşmak için olumlu bir ruhla çalıştıklarını vurguladık. Anlaşmanın maddeleri arasında, İsrail saldırılarına karşı koymak, Gazze Şeridi’nde süren çatışmaları durdurmak ve İsrail’in işgaline son vermek için tüm çabaları birleştirmek yer alıyor. Ayrıca Filistin topraklarının birlik ve beraberliğine olan bağlılığımızı da belirttik.”
Ebu Merzuk bildiride ayrıca Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail’in işgal ve yerleşimlerini yasadışı olarak değerlendirmesinden duyulan memnuniyetin ifade edildiğini söyledi. Hamas yetkilisi, Mısır, Cezayir ve Rusya’da imzalanan tüm geçmiş anlaşmaların uygulanmasını talep ettiklerini ve başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulması için çalışmaya devam edeceklerini aktardı.
Görüşmelere katılan grupların “Birleşmiş Milletler ve uluslararası hukuka göre işgale karşı direnişin Filistin halkının hakkı olduğunu” konusunda fikir birliği içinde olduğunu kaydeden Ebu Merzuk, grupların Batı Şeria, Kudüs veya Gazze Şeridi’nde belirli görevleri olan ulusal bir uzlaşı hükümeti kurulmasını ele aldıklarını belirtti. Ayrıca tüm Filistin topraklarındaki kurumların birleştirilmesi, Gazze’nin yeniden imarı ve genel seçimlerin yapılmasına hazırlık konusunda anlaşmaya varıldığını söyledi.
Anlaşmanın uygulanması için zamana ihtiyaç olduğunu belirten Ebu Merzuk, bu süre zarfında Filistin Ulusal Meclisinin yeniden oluşturulmasının önemine dikkat çekti. Hamas yetkilisi, siyasi ortaklığı derinleştirmek ve ulusal sorumluluğu üstlenmek amacıyla 4 Mayıs 2011’de imzalanan Ulusal Mutabakat Belgesi’nde yer alan geçici liderlik çerçevesinin etkinleştirilmesi gerektiğini vurguladı.