Ağızda bulunan bir bakteri bazı kanserleri ‘eritiyor’

Ağızda bulunan en yaygın bakteri türlerinden biri olan 'Fusobacterium'un baş ve boyun bölgesi kanserlerini önlemekte etkili olduğu ortaya çıktı. Laboratuvarda bu bakteri kanser hücrelerini eritti. Ama aynı bakteri kolon kanserini hızlandırıyor

Popüler 28 Temmuz 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Araştırmacılar az miktarda bakterinin bile laboratuvar ortamında kanserli hızla yok ettiğini söylüyor.

Çoğumuzun ağzında bulunan bir sıradan bakterinin bazı kanser türlerini önlemede çok etkili olduğu ortaya çıktı. ‘Fusobacterium’ adlı bakteri, baş ve boyun bölgesi kanserlerini önleme önemli bir rol oynuyor.

Guy’s and St Thomas Vakfı  ve King’s College London’daki araştırmacılar ağızda yaygın olarak bulunan bir bakteri türü olan fusobacterium’un belirli kanserleri yok edebildiğine dair bir araştırmaya imza attı. Araştırmaya göre bu bakterinin bulunduğu baş ve boyun bölgesinde kanserden muzdarip kişilerde hastalığın çok daha iyi çıktıları oluyor. Araştırmacılar ilk bulguların ardından şimdi bağlantının ardındaki  biyolojik mekanizmaların tam olarak nasıl işlediği üzerine çalışıyor.

Araştırmanın baş yazarı Dr Miguel Reis Ferreira  “Özünde bu bakterilerin baş ve boyun bölgelerinde kanserin bulunduğu durumlarda çok daha iyi sonuçlar elde edildiğini keşfettik. Bulduğumuz diğer şey hücre kültürlerinde (hücrelerin kontrollü şartlar altında yetiştirilmesi) bu bakterinin kanseri öldürebilmesidir. Bu bakterilerin bir mekanizma sayesinde kanser hastalarında daha iyi bir sonuca neden olduğunu bulduk. Bu nedenle şu anda bu mekanizmayı arıyoruz ve bu kısa vadede yeni bir makalenin konusu olmalı” dedi.

Çalışmalarının bu bakterilerin kanserle ilişkilerinde daha önce bilinenden daha karmaşık bir rol oynadığını ortaya koyduğunu söyleyen Dr. Ferreira şu notu düşmeyi ihmal etmedi: “Baş ve boyun bölgelerindeki kanserli hücreleri eritiyorlar. Ancak bu bulgu, bağırsakta gelişen kanserler gibi türleri kötüleştirmedeki rolüyle dengelenmeli.”

Bilim insanları hangi bakterilerin daha fazla araştırılmaya değer olabileceğini belirlemek için modelleme kullandı. Ardından bakterilerin bir laboratuvarda kanserli hücreler üstündeki etkisini incelediler. Ayrıca tümör bilgileri Kanser Genom Atlası veri tabanında kayıtlı baş ve boyun kanserli 155 hastaya ait verileri analiz ettiler.

Başlangıçta farklı sonuç beklediler, çünkü önceki araştırmalar fusobacterium bağırsak kanserinin ilerlemesiyle ilişkilendirmişti.

Laboratuvar çalışmalarında araştırmacılar belli miktarda bakteriyi petri kaplarına koyup birkaç gün bekledi. Bakterilerin kanser üstündeki etkisini görmek için inceleme yaptıklarında ise şaşırtıcı bir sonuçla karşılaştılar: Kanser neredeyse yok olmuştu.

Fusobacterium ile enfekte olduktan sonra baş ve boyun bölgelerindeki canlı kanser hücrelerinin sayısında yüzde 70 ila 99 oranında bir azalma olduğunu gördüler.

Hasta verilerinin analizinde ise kanserlerinde fusobacterium bulunanların bulunmayanlara kıyasla daha çok hayatta kalma oranına sahip olduğunu gördüler. Fusobacterium tespit edilmesi de yine aynı şekilde ölüm riskinde yüzde 65’lik bir azalma ile ilişkilendirildi.

Araştırmacılar elde ettikleri bulguların ağız, boğaz, gırtlak, burun ve sinüs kanserleri dahil baş ve boyun bölgelerinde kanseri olan hastalar için tedaviye rehberlik etmesini umuyor.

Buna karşılık aynı bakterinin kolon kanserlerinde kanseri ilerletici bir etkisi olduğu daha önceki araştırmalarda saptanmıştı. Kolon kanserli hastaların bağırsak florasında Fusobacterium’a bol miktarda rastlanmıştı.

Son kanser müjdesi kadınlaraSon kanser müjdesi kadınlara

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.