Kader ağlarını Kaylia Nemour için ördü, Paris’te altın geldi

Paris Olimpiyat Oyunları'nda artistik cimnastik heyecanı dün de kaldığı yerden devam etti. Kadınlar asimetrik paralelde altını kazanan isim Fransızlar için hiç de yabancı değildi.

Spor 5 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Kaylia Nemour altın madalyayı Fransa'da boynuna taktı.

Fransa’nın başkenti Paris’teki Bercy Arena’da artistik cimnastik kadınlarda asimetrik paralel aletinin finalleri yapıldı. Cezayirli Kaylia Nemour 15.700 puanla altın madalya kazanırken Çinli Qiyuan Qiu 15.500 puanla gümüş, ABD’li Sunisa Lee 14.800 puanla bronz madalyaya uzandı.

Yaz Olimpiyatları tarihi boyunca yalnızca 18 madalyası olan Cezayir böylelikle tarihinin 19. madalyasına uzandı. 1964 yılından bu yana Olimpiyatlarda boy gösteren ülke için Kaylia Nemour’un aldığı altın aynı zamanda yalnızca altıncı altın madalya olarak da tarihe geçti. Cezayir cimnastikte ilk kez altın madalya kazandı. Daha önceki beş altın madalyanın dördü atletizmde ve biri de boksta gelmişti. Bu madalyaların ikisini kadın sporcular, üçünü erkek sporcular almıştı. Nemour bu anlamda da durumu eşitledi.

Kaylia Nemour’un ülkesi için sunduğu katkılardan biri de kadın boksunda mücadele eden ve interseks olduğu gerekçesiyle gündemde yer eden Imane Khelif’in önüne geçerek gündemde cinsiyeti değil başarısıyla yer etmesi oldu. Elbette bu başarının altında da büyük bir emek ve psikolojik savaştan galip çıkma hadisesi yatıyordu. Öyle ki Nemour’un verdiği psikolojik savaş yalnızca yaptığı sporun zorluğu ve rakiplerinin ne kadar değerli olduğuyla alakalı değildi. Nemour için adeta kader ağlarını örmüştü. Öyle ki yıllarca adına yarıştığı Fransa’yla ters düştükten sonra üzerine geçirdiği Cezayir formasıyla Paris’te, Fransa’nın baş şehrinde dalında altın madalyayı boynuna taktı ve Cezayir Milli Marşı’nı tüm dünyaya dinletti. Bu marş 2012 Londra’dan beri ilk kez bir Olimpiyat sahnesinde çalındı.

Fransa'daki basketbol sevgisi sınırları aştıFransa’daki basketbol sevgisi sınırları aştı

Neden ve nasıl Cezayir?

Nemour’un 2022’ye kadar Fransa için mücadele ettikten sonra Cezayir saflarına geçişiyse biraz Melissa Vargas’ın Küba yerine Türkiye saflarına geçiş hikayesine benziyor. Hatırlayalım, Vargas’ın hikayesinde de sakatlığı süresince Küba Voleybol Federasyonu’nun baskıcı zihniyetle onu tedavi ettirmek istemesi ancak onun kendi doktoruna gitmesi üzerine dört yıl milli takımdan men ve statü düşürme cezası alması söz konusuydu. Vargas bunları yaşadıktan sonra kendini Avrupa’ya atmış, Fenerbahçe’de dönemin koçu Zoran Terzic tarafından keşfedilip takıma kazandırılmış ve ardından Türkiye Voleybol Federasyonu’nun çalışmaları sonrası Türk voleyboluna kazandırılan bir elmas olmuştu.

17 yaşındaki Kaylia Nemour da Fransız bir annenin çocuğu olarak Fransa’da dünyaya geldi ve çocukluğu burada geçti, cimnastiğe haliyle burada başladı. Babasının babası ve annesi Cezayirli olan bu sayede hem babası hem kendisi çift milliyete sahip Nemour iki yıl önce Fransa Cimnastik Federasyonu’yla ters düştü. Geçirdiği diz sakatlığında kişisel/kulüp doktorunun idman onayı vermesine rağmen Fransız Federasyonu’nun karşı çıkması ilk perdeydi. Ardından federasyon sporcuyu kulübünden ayrılmaya zorladı. Sakatlığını atlattığı söylenen sporcu için federasyon ısrarla spor yapamaz kararı verince Nemour antrenmanlarına çıkamadı. Bu ikilik sonrası uyruk değişikliği için Uluslararası Cimnastik Federasyonu’na başvuran Nemour’un isteği onaylandı. Fakat Fransa tarafı buna da karşı çıktı. Temmuz 2023’e kadar FIG tarafından onaylanan yarışmalarda (Dünya Şampiyonası veya Afrika Şampiyonası) Cezayir’i temsil etmesine engel oldular.

Nemour buna rağmen pes etmedi ve kendini geliştirmeye, profesyonel seviyede olmasa da amatör seviyede katılabildiği tüm turnuvalara katıldı. Fransa’yla hikayesi dava sürecinde bitiyor. O artık Cezayir için ter dökmeye başlıyor. Ancak kader ağlarını çoktan örüyor. 17 yaşındaki sporcu için ilk majör turnuva Fransa’nın başkenti Paris’teki Olimpiyat Oyunları haline geliyor. Buraya artistik cimnastik asimetrik paralelde madalya hedefiyle gelen genç sporcu hayallerini gerçekleştiriyor. Çinli Qiyuan Qiu ve ABD’li Sunisa Lee gibi sporun önde gelen isimlerinin önünde birinci geliyor ve altın madalyayı boynuna takıyor. Kendisine önce sporu yapma yolunda zorluk çıkaran ve ardından da yolların ayrılma noktasında taş koyan Fransa Cimnastik Federasyonu’na da en iyi şekilde cevabını ve dersini veriyor. Kaylia Nemour adeta kapı önüne konduğu Fransa’da bacadan girip olimpiyat altınını alıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.