Dünya dur dedikçe İsrail daha beter vuruyor ve Han Yunus’ta büyük göç başlıyor

ABD, Mısır ve Katar 15 Ağustos'u işaret ederek tarafları müzakere masasına çağırdı. Ancak İsrail ateşkes için heyet göndereceğini açıklasa da sivilleri hedef almaya devam ediyor. Beyt Hanun ve Beyt Lahiya'dan sonra Han Yunus yeniden ateş altında.

Dünya 9 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

İsrail ile Hamas arasında devam ederken İsrail’in Hamas’ın başmüzakerecisi İsmail Haniye’yi öldürmesiyle çıkmaza giren ateşkes ve barış görüşmelerini yeniden canlandırmak için üst düzey girişimler başladı. Amerikan Başkanı Joe Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve Katar Şeyhi Sani taraflara ortak bir mektup yazarak ateşkes görüşmelerine kalınan yerden bir an önce devam edilmesini istedi. İsrail, mektuba olumlu yanıt verip müzakere heyetini Katar’a göndereceğini söyledi ama bir yandan da Gazze’deki saldırılarını da yoğunlaştırdı. İsrail’in hedefinde bir kez daha Gazze’nin Güneyindeki Han Yunus mülteci kampı vardı. Birleşmiş Milletler’e göre bu saldırı, kamptan ve bölgeden 60 ila 70 bin arasında Filistinli’nin bir kez daha göç etmesine neden oldu. Göç edenlerin bazıları 7 Ekimden bu yana üçüncü kez yerlerinden olan insanlar.

Hizbullah’ın önde gelen komutanlarından Fuad Şükür’ün Beyrut’ta ve aradan 24 saat geçmeden Hamas siyasi lideri İsmail Haniye’nin Tahran’da suikastla öldürülmesi, hem İran’ın hem de onun uzantısı olan Hizbullah’ın intikam saldırılarında bulunma olasılığını arttırmış durumda. İsrail bir yandan da bu saldırılara karşı önlem alma derdinde. Aynı şekilde başta ABD olmak üzere çok sayıda ülke İran’ı bir intikam saldırısından caydırmaya çalışıyor, bölgeye ciddi askeri yığınak yapıldı.

İsrail artan ateşkes ve esir takası çağrılarına rağmen Gazze’de saldırı ve tahliye emri vermeyi sürdürüyor. 7 Ağustos’ta İsrail, Gazze’nin kuzeyindeki sınır bölgesi Beyt Hanun Mahallesi ve Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beyt Lahiya’daki bazı semtler için tahliye emri yayımlamıştı bunu Güneydeki Han Yunus takip etti. Bu kararla birlikte Gazze’nin güneyinde yer alan Han Yunus’taki Filistinliler yeniden göçe zorlanıyor.

30 bölgeye hava saldırısı

İsrail Ordu Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, İsrail güçleri, 98. Bölük’ün katılımıyla Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’ta kara saldırısı başlattı. Ordunun aynı bölgede 30 noktaya hava saldırısı düzenlediği de belirtildi. Han Yunus’a yönelik yeni kara saldırısı, ABD, Mısır ve Katar’ın Gazze Şeridi’nde ateşkesin sağlanması ve esir değişimi için 15 Ağustos’ta Kahire veya Doha’da müzakereleri yeniden başlatma çağrısının ardından geldi.

İsrail güçleri, Gazze Şeridi’ne saldırılarının yoğunlaştığı Aralık 2023 döneminde bölgedeki en büyük ikinci yerleşim alanı Han Yunus’a kara saldırısı başlatmıştı. İsrail ordusu nisanda Han Yunus’tan çekildiğinde, geride büyük yıkım bırakmış, Filistin Sivil Savunma Ekipleri, yüzlerce Filistinlinin cesedine ulaşmıştı. Yaklaşık 8 bin kişinin ise Han Yunus’ta enkaz altında olduğunun değerlendirildiği bildirilmişti.

Han Yunus’taki Nasır Hastanesinin bahçesindeyse 300’den fazla cesedin gömüldüğü toplu mezara ulaşıldığı açıklanmıştı. İsrail ordusu, temmuz sonunda yeniden Han Yunus’a kara saldırısı başlatmış yaklaşık bir hafta sonra bölgede daha fazla can kaybı ve yıkım bırakarak çekilmişti. Bölge şimdi yeniden saldırıların merkezi haline dönüştü.

15 Ağustos çağrısı

ABD, Mısır ve Katar, Gazze Şeridi’nde ateşkesin sağlanması ve esir değişimi için 15 Ağustos’ta Kahire veya Doha’da müzakereleri yeniden başlatma çağrısı yaptı. ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’nin imzasıyla ortak yazılı açıklama yayımlandı. İsrail ile Hamas’ın Gazze’de ateşkes ve esir değişimi için müzakereleri 15 Ağustos’ta yeniden başlatma çağrısının yapıldığı açıklamada, müzakerelerin yeni sürecini Mısır’ın başkenti Kahire veya Katar’ın başkenti Doha’da başlatmaya işaret edildi.

ABD, Mısır ve Katar’ın ortak açıklamasında şunlar kaydedildi: “Gazze halkı ve rehinelerin aileleriyle birlikte uzun süredir yaşadığı çileye derhal bir sınır getirmenin zamanı geldi artık. Ateşkese varma, rehineler ile alıkonulanların salıverileceği bir anlaşmanın zamanı da geldi. Daha fazla zaman kaybı yaşanmaması gerektiği gibi taraflardan herhangi birinin de geciktirmelere yol açacak bahaneleri olmamalı. Rehineleri salıverme, ateşkesi başlatma ve bu anlaşmayı hayata geçirme zamanı geldi.”

Halihazırda masada önerilen çerçeve anlaşması için ekiplerle birlikte aylarca çaba sarf edildiği vurgulanan açıklamada, şu anda artık bahsi geçenin çerçeve anlaşmasını hayata geçirmenin detaylarını belirlemek olduğu ifade edildi. Açıklamada, çerçeve anlaşmasının ABD Başkanı Biden’ın 31 Mayıs’ta açıkladığı önerilere dayandığına işaret edildi.

Tüm tarafların beklentilerini karşılayacak şekilde geriye kalan boşlukları doldurma ihtiyacının olduğu, arabulucu ülkeler olarak yapmaya hazır bulunduklarına dikkati çekilen açıklamada, İsrail ile Hamas gelecek hafta çarşamba ve perşembe günü Kahire veya Doha’da geriye kalan boşlukları doldurmaya davet edildi.

İsrail heyet göndereceğini açıkladı

İsrail, Gazze Şeridi’nde esir takası ve ateşkes anlaşmasını görüşmek üzere 15 Ağustos’ta müzakere heyeti göndereceğini duyurdu. Öte yandan, Hamas’tan İsrail’in duyurusuna ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

İsrail tarafından yapılan açıklamada, “ABD ve arabulucuların teklifi üzerine İsrail, 15 Ağustos’ta müzakere heyetini, esir takası anlaşmasının uygulanmasına ilişkin ayrıntıların sonuçlandırılması için sonradan belirlenecek yere gönderecek” denilirken aşırı sağcı bakanlardan çatlak sesler de yükseldi.

İsrail’in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, ara bulucu ülkeler ABD, Mısır ve Katar’ın Tel Aviv ile Hamas arasında esir takası ve Gazze Şeridi’nde ateşkes çağrısının “tehlikeli bir tuzak” olduğu iddiasında bulundu. Smotrich, “Hamas’ın tamamen yok edilmeden” Gazze’ye saldırıların sonlandırılmasına karşı olduğunu yineleyerek ara bulucu devletlerin İsrail’i “teslimiyet anlamına gelen” bir mutabakata zorladığını savundu.

Filistinliler, Akdeniz ile El-Mevasi arasında sıkışmış durumda

İsrail ordusu, 7 Ekim’den hemen sonra Gazze’deki nüfusu “tahliye emri” adını verdiği zorla göç ettirme uygulamalarıyla defalarca yerinden etti. ( Murat Usubali – Anadolu Ajansı )

Gazze’nin büyük bölümünü “çatışma alanı” ilan eden İsrail ordusu, Filistinlileri “güvenli olduğunu” öne sürdüğü El-Mevasi bölgesine göçe zorluyor. Milyonlarca insanı nefes aldırmadan küçük bir toprak parçası içinde sürmeye devam eden İsrail, nüfusun 12 kilometrekareye toplanması için tehditlerini yineledi.

Deyr Belah, Han Yunus ve Refah bölgeleri arasında yer alan Akdeniz kıyısındaki El-Mevasi, altyapının bulunmadığı, yapılaşmanın oldukça az olduğu bir bölge. İsrail’in saldırılarından kaçan Filistinliler, çaresizlik içinde buradaki derme çatma çadırlarda hayata tutunmaya çalışıyor.

Filistin Kızılayı, Refah’a başlatılan kara saldırısından sonra bölgeye gelen göç nedeniyle El-Mevasi’de tek çadırlık bir yerin bile kalmadığını belirtiyor.

BM’ye göre, şu anda Gazze Şeridi’nin sadece yüzde 14’lük kısmı, İsrail’in boşaltılmasını istediği bölgelerin dışında kalıyor.

Bu da yaklaşık 2,3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze’de halkın büyük çoğunluğunun daracık bir alana sıkıştırılması anlamına geliyor.

Artan sıcaklık ve su sıkıntısı başta olmak üzere zorlu şartlar yüzünden birçok Filistinli, El-Mevasi’ye gitmek yerine evlerinin enkazında yaşamaya başladı.

Ortadoğu'da iddialar dizisi: Katar İran'a 'saldırıdan vazgeç' teklifi yapacak, Hizbullah'ın bağımsız misillemesi korkutuyorOrtadoğu’da iddialar dizisi: Katar İran’a ‘saldırıdan vazgeç’ teklifi yapacak, Hizbullah’ın bağımsız misillemesi korkutuyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.