Fillerin saldırısına karşı mobil uyarı sistemi

Hindistan'da insanları fillerin saldırılarından korumak amacıyla yeni uygulama geliştirildi. Uygulama yaklaşan fil sürüleri hakkında kullanıcılarına uyarılar gönderiyor.

Dünya 12 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Hindistan’da, doğa ile insanın kesiştiği noktada fillerin devasa ayak izleri yalnızca toprakta değil insanların zihinlerinde de derin izler bırakıyor. Assam eyaletinde yaşayanlar geceleri duydukları fillerin hışırtılı ayak sesleriyle uyanırken gündüzleri de tarlada fil sürüleriyle karşılaşma korkusu var. Bu devasa hayvanlar güzellikleri kadar tehlikeleriyle de biliniyor, zira her yıl yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine neden oluyorlar.

Ancak şimdi Hindistan’ın bu kadim topraklarında doğa ile insan arasındaki dengeyi sağlamak için teknolojinin gücü devreye girdi. Aaranyak adlı biyoçeşitlilik organizasyonu fillerin yol açtığı bu tehlikeleri en aza indirmek amacıyla bir mobil uygulama geliştirdi. Uygulama insanları yaklaşan fil sürüleri hakkında önceden uyararak bu dev yaratıklarla karşılaşmalarını önlemeyi hedefliyor.

Kuzeydoğudaki Assam eyaleti Hindistan’daki fil popülasyonunun en yoğun olduğu bölge olarak biliniyor. Burada her an bir fil saldırısına maruz kalma korkusuyla yaşamak günlük hayatın bir parçası haline gelmiş durumda. Aaranyak’ın geliştirdiği bu uygulama tam da bu noktada devreye giriyor. İnsanların hayatta kalma mücadelesine teknolojiyle destek olan bu uygulama adeta modern çağın bir kurtarıcısı gibi görev yapıyor.

Aaranyak sadece bu uygulama ile yetinmedi, güneş enerjisiyle çalışan çitler hakkında bir el kitabı da yayımlayarak insanlara filleri caydırma konusunda pratik bilgiler sundu. Bu yenilikler Hindistan’daki kırsal bölgelerde yaşayan insanlar için umut ışığı oldu.

Dört yılda 1700’den fazla kişi öldü

İstatistikler ise durumun ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor. 2020-2024 yılları arasında Hindistan’da 1701 kişi fillerin saldırıları sonucu hayatını kaybetti. Dünya Doğayı Koruma Vakfı‘na (WWF) göre her yıl yaklaşık yarım milyon aile, ekinlerinin bu devasa hayvanlar tarafından yağmalanmasından etkileniyor.

Fakat aynı zamanda WWF’nin verileri Asya fillerinin de tehdit altında olduğunu ortaya koyuyor. Yaban hayatında sadece 50 bin kadar Asya fili kalmış durumda. Bu devasa hayvanlar hem doğanın görkemli bir parçası hem de insan hayatını tehdit eden bir güç olarak Hindistan’ın doğal mirasının korunması gereken değerlerinden biri.

Bu yeni teknoloji insanlarla filler arasındaki bu kadim çatışmayı hafifletmeye yönelik küçük ama önemli bir adım olarak görülebilir.

Filler birbirlerine isim takıyor, adıyla sesleniyormuşFiller birbirlerine isim takıyor, adıyla sesleniyormuş

Filler kendi kendilerini evcilleştirmiş olabilirFiller kendi kendilerini evcilleştirmiş olabilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.