Kızlar çetesi 15 eve girip iki milyonluk hırsızlık yapmış
Dünyanın en önemli koleksiyonlarından birine sahip British Museum'un ismi hırsızlık skandallarından başka şekilde anılmıyordu. Müze iç denetim başlattı, sorumlulara dava açıldı. Şimdi de yasaları ihlal ettiğini kabul etti.
Hatırlanacağı üzere geçen yıl Londra’daki British Museum’un envanterine kayıtlı yüzlerce eserin kayıp olduğu daha sonra da alışveriş sitesi e-Bay üstünden satışa sunulduğu ortaya çıkmıştı. Geçen aralık ayında müze aralarında altın ve yarı değerli taşlardan yapılmış mücevherlerin de olduğu yaklaşık iki bin eserin kayıp olduğunu ortaya çıkarmıştı. Bu süreçte resmi mercilerin yanı sıra sivil toplum kuruluşları da devreye girdi. Müzenin itibarı sarsıldı, sosyal medyanın gündemi müzenin hırsızlığı hakkında yapılan şakalar oldu.
Gelişmelerin ardından British Museum geçen yıl koleksiyonundan binlerce tarihi eserin kaybolduğunu tespit etmesinin ardından başlattığı iç soruşturmayı sonuçlandırarak yasaları ihlal ettiğini kabul etti. Hırsızlık iddiaları konuşulmaya başlandığında müzede bir iç denetim başlatılmıştı. The Times’a göre Birleşik Krallık müzeleri ve kütüphaneleri Kamu Kayıtları Yasası uyarınca “temel koruma, erişim ve profesyonel bakım standartlarını karşılamak” ve eserlerin “uygun niteliklere sahip personelin gözetiminde” olmasıyla yükümlü. Ancak müze bu sorumluluğu yerine getiremedi.
Bu standartlara uymayan kuruluşlar koleksiyonlarının başka bir kuruma devredilmesi ya da Ulusal Arşivlere teslim edilmesi riskiyle karşı karşıya kalıyordu. Ancak British Museum’dan bir yetkili yanlışlarını açıkça kabul etmesine rağmen müzenin bu sonuçla karşılaşma ihtimali olmadığını söylemişti.
Müzenin depolarında kaybolan 600’den fazla eser izi sürülerek geri alındı.
British Museum Mütevelli Heyeti Başkanı ve eski Başbakan George Osborne “Araştırmalar ve iyi niyetli insanlardan oluşan bir ağ sayesinde kayda değer bir sonuç elde ettik. 600’den fazla obje müzemize geri döndü ve 100’ünün de kimliği tespit edildi. Toplamda çalınan eserlerin neredeyse yarısını kurtarabildik” diyerek gidişatı açıklamıştı.
Geçen yıl, eserlerin kaybolmasıyla ilgisi olduğundan şüphelenilen üst düzey bir personel görevden alınmıştı. Yunan ve Roma sanatı kıdemli küratörü olarak görev yapan Peter Higgs’in altın mücevherlerden değerli taşlara kadar pek çok eseri yıllar boyunca çaldığı ve çevrimiçi satış sitesi eBay’de satışa çıkardığı iddiaları ortaya atıldı. Higgs iddiaları reddederken henüz herhangi bir suçlamayla suçlanmadı, müze bu yılın başlarında Higgs’e dava açtığını duyurdu.