AK Parti binasına taşlı saldırı
Gezi davasında aldığı mahkumiyet kararı sonucunda vekilliği düşürülen, AYM'nin hak ihlali kararı verdiği Can Atalay için Meclis olağanüstü toplanacak. AK Parti görüşmeden önce açıklama yaptı ve AYM'nin anayasaya ters karar verdiğini söyledi.
Gezi davasında tutuklanan ve Silivri Cezaevi’nde kalan Can Atalay TİP’ten Hatay Milletvekili seçildi. Ancak Atalay’ın vekilliği AYM’nin hak ihlali kararına rağmen düşürüldü. Bu siyasetin uzun zamandır konusu. Hatta TBMM Başkanlığı muhalefetten gelen çağrı gereğince partileri 16 Ağustos cuma günü Can Atalay için toplantıya çağırdı. TBMM Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada “Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Numan Kurtulmuş yeterli sayıda milletvekilinin imzasıyla yapılan olağanüstü toplantı çağrısı üzerine TBMM Genel Kurulu’nu Anayasa’nın 93. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü’nün 7. maddeleri gereğince 16 Ağustos 2024 Cuma günü saat 14.00’te toplantıya çağırmıştır” dendi. Ancak MHP bu çağrıyı AYM’yi de hedef alarak reddetti.
Toplantı öncesi AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler açıklama yaptı. Güler “Ortada bir karar yok. Ortada hukuk zemininde değerlendirilecek bir karar yoktur. Geçmiş olaylarla hiç bir benzerliği yoktur. Bu karar Anayasa Mahkemesi’nin buna benzer verilen kararları maalesef kendi içtihatından kopmuştur. Anayasa Mahkemesi, anayasaya açıkça aykırı işlem tesis etmiştir. AYM kendi içtihatını yok saymıştır, anayasanın 85. maddesine aykırı işlem tesis etmiştir” dedi.
Güler böyle bir hükümle sonuç tesis etmenin mümkün olmadığını savunarak olağanüstü toplantı yeter sayısı sağlanırsa görüşmeye gireceklerini ve bu fikirlerini söyleyeceklerini aktardı.
Böyle bir hükümle beraber bir sonuç tesis etmek mümkün değildir. Biz olağanüstü toplantı yeter sayısı sağlanırsa gireceğiz bu açıklamalarımızı söyleyeceğiz.”
Anayasa Mahkemesi’nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın TBMM Genel Kurulu’nda Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararı okunarak milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin kararının gerekçesi Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. Can Atalay ile ilgili kesin bir mahkumiyet kararı içermediği açık olan kararlara yer verilen Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin yazısının TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla milletvekilliğinin düşmesine yönelik işlem tesis edilerek fiili (de facto) bir durum oluşturulduğu ifade edilen kararda “Bu fiili durum hakkında Anayasa Mahkemesi’nce karar verilmesi mümkün değildir” denmişti.
Mahkeme “Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesinin yok hükmünde olduğunun tespiti ve Anayasa’nın 85. maddesi uyarınca iptali talebi hakkında karar verilmesine yer olmadığına” hükmetmişti.
Can Atalay’dan Mahmud Abbas’a mektup: Ne yazık ki görevimi yerine getiremiyorum