380 bin kişinin çalıştığı 104 milyarlık şirket uzaktan yönetilir mi?

Starbucks'ı ayağa kaldırmak için göreve getirilen yeni CEO Niccol Kaliforniya'daki evinden çalışacak ve Seattle'daki şirket merkezine taşınmayacak. Victoria's Secret'ın yeni CEO'su Hillary Super de uzaktan çalışabilecek. Uzaktan CEO trendi yayılıyor.

Ekonomi 19 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Starbucks'ın çiçeği burnunda CEO'su Niccol şirketi evindeki odasından yönetecek.

Dünyanın neredeyse tamamında Covid 19 ile birlikte şirketler çalışma alışkanlıklarını da karşı çıkışlara rağmen değiştirdi. Şaşırtıcı belki ama milyarlarca dolar piyasa değerine sahip bazı dev şirketlerde en düzey yönetici olan CEO’lar bile artık uzaktan çalışıyor. İşte son örnek: Starbucks’ın yeni CEO’su Brian Niccol Kaliforniya’daki evinden çalışacak ve Seattle’daki şirket merkezine taşınmak zorunda olmayacak. Benzer şekilde Victoria’s Secret’ın yeni CEO’su Hillary Super de uzaktan çalışabilecek. Bu durum üst düzey yöneticilerin uzaktan çalışmasına olanak tanıyan bir trendin öncüsü olarak görülüyor.

Ancak 2021 yılında yapılan bir araştırma uzaktan çalışan CEO’ların yönettiği şirketlerin ofiste çalışan CEO’ların yönettiği şirketlere göre daha düşük performans gösterdiğini ortaya koydu. Çalışanlar uzaktan çalışan CEO’ları şirket operasyonlarından kopuk olarak değerlendiriyor. Ayrıca uzaktan çalışmanın CEO’lar için uygun olup olmadığı tartışmaları her şirketin ve yöneticinin özel ihtiyaçlarına göre ele alınması gereken bir konu olarak görülüyor.

Danışmanlık şirketi Boston Consulting Group’un yönetici ortağı Debbie Lovich, CEO’ların işin olduğu yerde bulunması gerektiğini belirtiyor. Lovich “CEO’lar üretim tesislerinde, mağazalarda veya pistte olmalı. İşin yapıldığı yerde bulunmaları gerekiyor” dedi. Ancak, CEO’ların ofise gitme sıklığına dair belirli bir formül aramanın gereksiz olduğunu vurgulayan Lovich her yöneticinin çalışma programının şirketin ve çalışanların ihtiyaçlarına göre belirlenmesi gerektiğini öne sürüyor.

Uzaktan çalışacağı için görevi kabul etmiş

Mayıs ayında İngiltere’de faaliyet gösteren İspanyol bankası Santander UK’nin CEO’su Mike Regnier (52) İngiliz basınına verdiği demeçlerde uzaktan çalışma şartının kabul edilmesi nedeniyle şirketin başına geçmeyi kabul ettiğini söyledi. İngiltere’nin en büyük beşinci bankasını yöneten Regnier’in yıllık maaşı  3,3 milyon İngiliz sterlini. Londra Borsası’nda işlem gören en büyük 100 şirketin CEO’larının aldığı ortalama maaş ise 4,2 milyon sterlin.

Uzaktan çalışma, esneklik arayan ve aileleriyle daha fazla vakit geçirmek isteyen CEO’lar için cazip bir fırsat sunuyor. Ancak bazı uzmanlar uzaktan çalışmanın potansiyel zorlukları konusunda uyarılarda bulunuyor. Ofiste bulunmayan bir CEO çalışanlar tarafından eleştirilebilir ve bu durum şirketin performansını olumsuz etkileyebilir.

Pandemi öncesi eleştirileri oklarını üzerine çekmişti

Pandemiden sonra uzaktan çalışma tartışmaları yoğunlaştı, ancak uzakta olan CEO’ların kötü yönetimle suçlandığı örnekler daha önce de yaşandı. Örneğin Sears’ın eski CEO’su Eddie Lampert, Florida’da yaşadığı ve Illinois’teki şirket merkezine nadiren gittiği için eleştirilmişti. Benzer şekilde JC Penney’nin eski CEO’su Ron Johnson şirketin Teksas’taki merkezine taşınmayı reddettiği için eleştirilerin hedefi olmuştu. Tabii bu iki örnek de pandemi öncesi dönemde yaşandı.

İspanya da “uzaktan çalışma vizesi” vermeye başladıİspanya da “uzaktan çalışma vizesi” vermeye başladı

Starbucks baristaları perşembe günü ABD'de kahve yapmayacakStarbucks baristaları perşembe günü ABD’de kahve yapmayacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.