Haluk Dursun ölümünün 5. yılında İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde anıldı

Tarihçi Haluk Dursun ölümünün beşinci yılında İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde anıldı. Müzenin tarihi kütüphanesindeki anma töreninde Ahmet Emre Bilgili, Batuhan Mumcu, Prof. Dr. Erhan Afyoncu ve Osman Sezgin birer konuşma yaptı.

Kültür Sanat 21 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Halluk Dursun 2019'da hayatını kaybetmişti.

Trafik kazası sonucu 2019’da hayatını kaybeden Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı, tarihçi Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun vefatının 5. Yılında A. Haluk Dursun başlıklı etkinlikte anıldı. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Kütüphanesi’nde düzenlenen programda tarihçi Dursun’un yaşamı boyunca yaptığı çalışmalar ele alındı. Etkinliği yöneten Türkiye Yazma Eserler Kurumu (TYEK) Başkanı Dr. Coşkun Yılmaz pek çok kişinin ufkunu açan, devlet tecrübesiyle yol gösteren Dursun’un Ayasofya Camii’nin ibadete açılması öncesinde yaptığı çalışmaların önemine dikkati çekti.

Ayasofya’nın müze başkanlığı görevini üstlenmişti

Türkiye Maarif Vakfı Başkan Vekili Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili müze başkanlığı tesis edildiğinde Haluk Dursun’un Ayasofya Müzesi Başkanlığı görevine getirildiğini söyledi. Müze başkanlıklarına entelektüel bir bakışa sahip insanların gelmesinin büyük yararı olduğunu vurgulayan Bilgili “Haluk hoca göreve geldiğinde onun bakışı bize de yansıdı. Biz de Ayasofya Camii’ne farklı bakmaya başladık. Eskiden müze vardı, ziyaretçileri vardı. Daha çok bu çerçevede sevk ve idare yapıyorduk. Haluk hoca gelince Ayasofya’nın bir külliye olduğundan bahsetti. Çeşmesi, türbesi, imareti, kütüphanesi, hamamı, medrese kısmı hepsi ayrı birer boyuttu. Bunların önemini biz Haluk hocanın yaklaşımından, bakışından öğrendik” dedi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Batuhan Mumcu bakanlıkta görev aldığı dönemde Dursun ile muhabbetleri olduğunu belirterek “Gerçekten kendisini özlüyorum. Bakanlıkta ve aslında tamamıyla devlet içerisinde böyle bir ağabeye ihtiyaç var” ifadesini kullandı. Haluk Dursun’un gençlerle özel olarak ilgilendiğini aktaran Mumcu şöyle devam etti:
”Ben de yaşım itibarıyla genç bir kardeşinizim ve hayatımda da çok büyük etkileri olmuştur. Nitekim vefatının gerçekleştiği kaza sürecinde bile gençlerimiz için Ahlat’taki projelerde birçok katkısı olmuştur. Birçok insana ufuk açmıştır. Benim doktora tezimde de Haluk hocanın yönlendirmesi vardır. Bakanlıkta ve bürokrasi içerisinde Haluk hocamızın çok farklı bir yeri var.”

Ömrünü öğrencileriyle geçiren bir hoca

Dr. Batuhan Mumcu Haluk Dursun hakkındaki sözlerine devam ederken “Dicle’nin kuzuları derken hep bunu kastederek hareket etti. Ömrünün çoğunu öğrencileriyle beraber geçirdi. Onların projelerinde, elimizden geldiğince Haluk hocamızın bıraktığı mirasa katkı sağlamaya çalışıyoruz ama tabii ki yokluğu her zaman çok belirgin bir şekilde hissediliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu da Dursun’un hayatında İstanbul’un son derece önemli olduğuna işaret ederek “Bizim medeniyetimiz şehirde inşa edildi. İslamiyet’in ortaya çıktığı dönemde Mekke dünyanın en büyük şehirlerinden biriydi. Osmanlı medeniyetini de İstanbul taşıdı. Fakat maalesef 1950’lerden sonra göçün artmasıyla birlikte İstanbul değişti. Köy kültürü köyde güzeldir, şehirleştirdiğiniz zaman güzel olmuyor. Yani şehir köy haline geliyor. Haluk hocanın da en çok mücadele ettiği unsurlardan biri buydu” dedi.

Türkiye'nin 10 müzesinde görülmesi gereken 10 eserTürkiye’nin 10 müzesinde görülmesi gereken 10 eser

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.