Müjde! Filmekimi Cannes’ı ayağımıza getiriyor
İran'da mallarına el koyulan, kırbaç cezası verilen ve bu ceza sonrası ülkesini terk eden ve Almanya'da yaşamaya başlayan yönetmen Mohammad Rasoulof, Busan Film Festivali'nde jüri başkanı oldu.
Gizlice film çeken ve Cannes Film Festivali’ne katılan İranlı yönetmen Mohammad Rasoulof’a önce yurtdışı yasağı kondu, daha sonra tüm mal varlığı elinden alındı, hapis ve kırbaç cezasına çarptırıldı. Rasoulof bu baskılardan sonra ülkesini terketti. Yeni filmi ‘The Seed of the Sacred Fig’in Cannes Film Festivali’nde yapılacak prömiyeri öncesi ülkesini terk eden yönetmen Almanya’da olduğunu duyurmuştu.
Ülkesinde cezalara çarptırılan Rasoulof Asya’nın en önemli film festivallerinden biri olarak kabul edilen Busan Uluslararası Film Festivali’nde (BIFF) Yeni Akımlar jürisinin başkanı olarak seçildi. BIFF’in Yeni Akımlar bölümü Asyalı yeni yönetmenlerin ilk veya ikinci filmlerinin yarıştığı bir bölüm. Jüri üyeleri iki kazanan filmi seçiyor ve her birine 30 bin dolarlık ödül verecek. Ancak yönetmen Rasoulof’un Güney Kore’ye bizzat gidip gitmeyeceği belirsiz.
29. Busan Uluslararası Film Festivali 2-11 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek. Rasoulof’un Almanya’da yaşadığı ve pasaportu olmadığı için Hamburg şehrinin yardımıyla sağlanan belgelerle seyahat etmek zorunda kaldığı biliniyor. ‘The Seed of the Sacred Fig’, Almanya’nın Oscar ödüllerine aday gösterilen filmi olarak kısa listeye alındı.
İran’ın önde gelen yönetmenlerinden Mohammad Rasoulof bazıları hücrede olmak üzerek İran’da iki kez hapis cezasına çarptırıldı. 52 yaşındaki yönetmen 2017’deki Cannes Film Festivali’nde ödül kazanan ‘İnatçı Bir Adam / A Man of Integrity’ nedeniyle 2019 yılında bir yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
İdam cezası karşıtı filmi ‘Şeytan Yoktur / There is No Evil’ ile 2020 yılında Berlin’de Altın Ayı ödülü kazanan yönetmen, Temmuz 2022’de hükümetin ülke çapındaki protestolara baskı uygulamasını kınamış, paylaşımlar yapmış, ardından gözaltına alınmıştı. Sağlık sorunları nedeniyle 2023’te geçici olarak serbest bırakılan yönetmen Rasoulof daha sonra affedilmişti. Hapis cezası kaldırılsa da yönetmene “rejime karşı propaganda” suçundan bir yıl kürek cezası ve iki yıl İran dışına çıkma yasağı getirilmişti. Yönetmen ceza nedeniyle geçen yıl Cannes Film Festivali’nde Belirli Bir Bakış jürisinin üyesi olmasına rağmen festivale katılamamıştı.