Venezuela’da iktidar krizi dinmiyor: Muhalefet lideri Gonzalez tutuklandı

Olaylı seçimlerin ardından başkanlık koltuğuna oturan Maduro Venezuela'da iktidarını sağlama almaya çalışıyor. İki bin kişinin tutuklandığı ülkede bu kez de muhalefet lideri Gonzalez parmaklıklar ardına gönderildi.

Dünya 3 Eylül 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Edmundo Gonzalez // Fotoğraf: AA

Venezuela’da hem iktidarın hem muhalefetin kendini galip ilan ettiği olaylı başkanlık seçimlerinin etkileri bir türlü dinmiyor. Seçimlerin ardından çağrı yapıp binleri sokaklara döken batı yanlısı muhalefet lideri Edmundo Gonzalez “terörle ilişkili olma” suçlamasıyla tutuklandı. Bu hamle başkanlığının üçüncü dönemine başlayan Nicolas Maduro’nun koltuğunu “otoriterlik” pahasına koruma niyetinin en büyük göstergesi.

Venezuela, Gonzalez’in daha önce üç kez çeşitli suçlamalar sebebiyle savcılık tarafından ifadeye çağrıldığı, fakat gitmediği için tutuklandığını açıkladı. Gonzalez’e yöneltilen suçlar arasında evrakta sahtecilik, iktidarı devirmeye teşebbüs ve komplo var. Tutuklama emri çeşitli devlet görevlilerinin Gonzalez’in tutuklanması çağrılarından sonra geldi. Tutuklama emrinden yalnızca saatler önce Maduro’nun helikopterine “korsanlık” gerekçesiyle Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından elkonmuştu.

Venezuela yasaları 70 yaşının üstündekilerin tutukluluğuna müsaade etmiyor. 75 yaşındaki muhalefet lideri Gonzalez’in tutukluluğunun bu yasalara rağmen nasıl sürdürüleceği merak konusu.

Maduro Venezuela devlet televizyonuna “Bu adam kural, kanun tanımıyor. Bu kabul edilemez bir durum. Vatandaşlar devletin ve yetkililerin işini yapmasını, yasaları harekete geçirmesini istiyor” demişti. Gonzalez’in temsilcilerinden tutuklama için henüz bir yorum gelmedi.

Maduro’ya tepkiler gecikmedi

Gonzalez’in tutuklanmasına ilk tepki, muhalafet lideri Maria Corina Machado’dan geldi. Machado X’te “Maduro gerçeklikle tüm ilişkisini kaybetmiştir. Seçilmiş başkan Gonzalez’e yönelik tutuklama emri yalnızca hareketimizi güçlendirir” açıklaması yaptı.

Bir açıklama da Şili hükümetinden geldi. Yapılan açıklamada “muhalefete baskı uygulayan diktatör rejiminin bir an önce sonlandırılması” ifadeleri dikkat çekti. Dışişleri Bakanlığı Maduro’ya “insan haklarına, temel özgürlüklere ve tüm Venezuelalılara saygı” çağrısı yaptı.

Siyasi krizin arka planı neydi?

Venezuela’daki siyasi kriz seçimlerin ardından Maduro’nun seçim tutanaklarını paylaşmayı reddetmesiyle başlamıştı. Resmi verilere göre yüzde 51 ile seçimleri kazanan Maduro’nun karşısına çıkan Gonzalez yüzde 70’i aşkın oyla seçimi kazandığını iddia etmişti. Gonzalez’in talebi Maduro’nun seçim tutanaklarını ve resmi verileri açıklamasıydı. Maduro sonuçları açıklamayınca önce muhalefet, sonra Maduro destekçileri sokaklara dökülmüş, Venezuela yangın yerine dönmüştü. 27 kişinin öldüğü gösterilerde tutuklananların sayısı iki bini geçti.

Kriz büyüyünce ABD başta olmak üzere Batılı ülkeler de Gonzalez’in arkasında durmuştu. Maduro ise Rusya ve Latin Amerika ülkelerinden destek görmüştü. Son olarak Avrupa Birliği geçen hafta Gonzalez’e destek verdiğini açıkladı. Gonzalez bu krizli süreç boyunca iktidarını Batı destekli muhalefetten korumaya çalışan Maduro’nun hedefindeydi.

AB'den Venezuela resti: Maduro ya seçim verilerini açıklar ya da başkanlığını tanımayızAB’den Venezuela resti: Maduro ya seçim verilerini açıklar ya da başkanlığını tanımayız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.