Bir dolandırıcılık hikâyesi: Yapay zekâyla yaptığı müziği platformda yine yapay zekaya dinletti, 10 milyon dolar kazandı

ABD, Michael Smith adlı bir adamın dolandırıcılık hikâyesini konuşuyor. Smith, yapay zekâyla kurduğu müzik gruplarının şarkılarını dijital platformlara yükledi, sonra da bu müziklere yapay zeka sayesinde yüksek dinlenme rakamları aldı.

Bilim Teknoloji 8 Eylül 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Her şeyin dijital olduğu dünyada müzik platformlarını dolandırmak da dijitalleşti. Amerika’da bir adam, yapay zeka aracılığıyla müzik yaptı, bu müzikleri bir takım grup isimleriyle dijital müzik platformlarına yükledi. Sonra yine yapay zeka robotlarıyla o platformlarda bu müzikler sanki çok kişi tarafından dinleniyormuş gibi bir sonuç yarattı. Platformlar da ‘müzisyen’e para ödedi. Ama şimdi o kişi yargılanıyor.

ABD’de Michael Smith adlı bir kişi, yapay zekâyı kullanarak çok sayıda sahte grup ve bu gruplara ait sahte müzikler yaratma suçlamasıyla tutuklandı. ABD Adalet Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre 52 yaşındaki Smith yapay zekâyla yarattığı bu grupların telifinden bugüne kadar 10 milyon dolar kazandı. Kara para aklama ve banka dolandırıcılığını içeren üç ayrı suçlamayla itham edilen Smith, her bir suçlama için en fazla 20 yılla karşı karşıya. Michael Smith’in bu sahte şarkılara yönelik akışlar üretmek için parçaları gerçek bir kişi dinlemeden milyarlarca kez yayınlayan botlar kullandığı iddia ediliyor.

Kuzey Carolina eyalet polisinin iddianamesine göre, iyi niyetli sanatçılar müzik yayın hizmetleri aracılığıyla geçimlerini sağlamakta zorlanırken Smith adı açıklanmayan iki suç ortağının yardımıyla “yüz binlerce şarkı” yarattı ve daha sonra bunları “hileli bir şekilde yayınladı”. İddianameye göre Michael Smith, 2018’in sonlarında suç ortağı olduğu iddia edilen kişilere gönderdiği e-postada “Bu adamların şu anda kullandıkları dolandırıcılık karşıtı politikaları aşmak için hızlı bir şekilde bir sürü şarkı almamız gerekiyor” dedi.

Baş şüpheli Smith tüm iddiaları reddediyor

Aynı dönemde, ismi açıklanmayan bir diğer şüpheli ve yapay zekâ müzik şirketinin CEO’sunun müzisyene haftalık olarak “binlerce şarkı” sağladığı iddia ediliyor. Michael Smith de otomasyonu kullanarak bu şarkıların binlerce kez dinlenmesini sağlıyordu. CEO, davalıya gönderdiği ve ABD Adalet Bakanlığı’nın yayınladığı bir e-postada “bu ‘müzik’ değil, ‘anlık müzik” diyordu.

Eyalet polisi tarafından belgelenen dolandırıcılık ve yayın platformu manipülasyonu iddialarıyla ilgili olarak New York Times’ın ulaştığı 52 yaşındaki Michael Smith, iddiaları reddeden bir açıklama yaptı. “Bu kesinlikle yanlış ve çılgınca. Kesinlikle hiçbir sahtekarlık söz konusu değil” dedi.

Ludovico Einaudi: Böylesine zorlu bir dönemle yeniden yüzleşeceğimizi asla tahmin etmezdimLudovico Einaudi: Böylesine zorlu bir dönemle yeniden yüzleşeceğimizi asla tahmin etmezdim

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.