Mine Kırıkkanat ve Elif Şafak arasındaki intihal davasında son sözü mahkeme söyledi
Yazar Elif Şafak bu yılki British Akademi Başkanlık Madalyası’na değer görüldü. Ödül 2010'dan bu yana her sene beşeri bilimler ve sosyal bilimler davasına olağanüstü hizmet veren beş isme veriliyor. Daha önce bu ödülü Margaret Atwood da almıştı.
Yazar Elif Şafak bu sene British Akademi Başkanlık Madalyası’yla ödüllendirilen isimlerden biri oldu. Her yıl “beşeri bilimler ve sosyal bilimler davasına olağanüstü hizmet veren” beş kişiye verilen madalyanın Elif Şafak’a verilmesini British Akademi “kültürler arası birikimi ve cesur anlatımıyla, toplumsal cinsiyet eşitliği, insan hakları, ekoloji ve çevre krizi gibi hassas konuları ele aldığı” için değer bulundunu duyurdu. Daha önce cinsiyet, inanç, siyaset ve ekoloji ile ilgili konuları araştıran roman ve şiirlerle beşeri ve sosyal bilimlere ilham veren Margaret Atwood da bu ödüle layık görülmüştü. Şafak akademiye teşekkür ettiği açıklamasında edebiyatın gücüne vurgu yaptı:
“British Akademi Başkanlık Madalyası’nı aldığım için gerçekten çok mutluyum, onur duyuyorum. Bir hikaye anlatıcısı ve romancı olarak sadece geçmiş ve şimdiki hikayelerle değil, aynı zamanda sessizliklerle de ilgileniyorum. Edebiyat doğal bir köprü kurucudur; kalpleri ve zihinleri, kültürleri ve kıtaları birbirine bağlar. Birden fazla öğrenme ve düşünme disiplininden yararlanan fikir romanlarıyla ilgileniyorum. Yazılı ve sözlü kültürleri bir araya getirmekle ilgileniyorum. Kurgu, zamanımızın en hassas ve karmaşık sorunları için bile çok ihtiyaç duyulan ve nüanslı bir alan açar. Özellikle bu kırık zamanlarda empati, bağlantı ve anlayışı teşvik eder. Bunu gören British Akademisi’ne minnettarım.”
Şafak sosyal medya paylaşımında ödülünü “Yazmak çok yalnızlık gerektiren bir hayat. Bir odaya kapanıp kendi başımıza haftalar aylar seneler boyu okumak, çalışmak, yazmak… hayal ettiğimiz hikayelerin okunup okunmayacağını bile bilmeden, ama belki de bir okurun kalbine ulaşacağına inanarak yazmak, edebiyata sevgiyle tutunmak durumundayız. Edebiyat ekmek gibi, su gibi elzem. Okumak, hep okumak…” notuyla duyurdu.
British Akademi başkanı Profesör Julia Black ise “Şafak’ın kurgusunun entelektüel bir gücü var. Etkileyici yazma, konuşma ve akademik başarılar listesi, tarihsel ve çağdaş adaletsizlikler hakkında daha fazla farkındalık yarattı. Çalışmaları, beşeri bilimlerin bize zaman ve mekan içinde insanlar, toplumlar, kültürler hakkında içgörüler edinme ve ifade etme yeteneği vermede ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. Bu yılki Başkanlık Madalyası’nı ona vermek bana büyük mutluluk veriyor” dedi.