Christie’s Ortadoğu’yu seviyor: Bu seferki ofis Suudi Arabistan’da

Christie's Dubai'den sonra Ortadoğu'da bir ofis daha açıyor. Bu seferki adres Riyad. Sanat koleksiyonuyla dikkat çeken Suudi Arabistan'daki bu yeni gelişme bölgenin atılımının yeni bir aşaması olarak nitelendirildi.

Kültür Sanat 19 Eylül 2024

Dünyanın önde gelen müzayede evlerinden Christie’s Suudi Arabistan’da faaliyet göstermek üzere ticari lisans aldığını duyurdu. Louvre ve Guggenheim gibi marka müzelerin Birleşik Arap Emirlikleri’nde faaliyete geçmesinin ardından Suudi Arabistan’da da Christie’s’in ofis açması sanat dünyasının ilgisini Ortadoğu’ya çevirdi.

2017 yılında Suudi veliaht prensi Muhammed bin Selman’ın Leonardo Da Vinci’nin ‘Salvator Mundi’ tablosuna 450 milyon dolara satın alması sanat dünyasının bölgeye ilgisini artırdı. Veliaht prensin içeriği merakla beklenen zengin koleksiyonunun sergileneceği Yabir müzenin yapımı da başkent Riyad’da devam ediyor. Tüm bu gelişmelerin yanı sıra Christie’s de bu piyasada yer edineceğini duyurdu. Christie’s Riyad ofisinin başındaki isim Nour Kelami oldu.

Christie’s Suudi Arabistan’da ne zaman açılacak?

Yapılan açıklamada Christie’s Saudi Arabistan’ın “mümkün olan en kısa sürede” açılacağı belirtildi. Ancak henüz tarih teyit edilmedi. Riyad’daki merkezin faaliyetleri arasında sergilere ve özel satışlara ev sahipliği yapmanın yanı sıra “Suudi Arabistan içindeki kültürel bölgesel etkinlikleri desteklemek, halkın ve müşterilerin görmesi için önemli müzayedelerden ülkeye düzenli uluslararası turlar düzenlemek” de var.

Bu Christie’s Dubai’nin 2005’te açılmasının ardından müzayede evinin Körfez’deki ikinci lokasyonu. Suudi Arabistan şubesi modern ve çağdaş Ortadoğu sanatının yanı sıra mücevher ve saat parçalarına odaklanacak. Ülkede alkol satışı kısıtlamaları nedeniyle kaliteli şarap ve alkollü içkiler satışa sunulmayacak.

Neden Suudi Arabistan?

Petrol zengini Suudi Arabistan refah içinde yaşayan çok sayıda Y kuşağı üyesine ev sahipliği yapıyor. Christie’s’in Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Başkanı Anthea Peers Suudi Arabistan şubesini duyurduğu Arab News’e şunları söyledi: “Krallık’taki yüksek Y kuşağı oranını göz önünde bulundurduğumuzda bu demografinin Arap sanatçılara, modern ve çağdaş sanata ve ikincil lüks sektörüne olan ilgisinin arttığını görmeye devam edeceğiz.”

Suudi Arabistan büyük bir dönüşüm içeren Vizyon 2030 kültür projesi kapsamında bienal ve kurumların yanı sıra mantar gibi çoğalan özel ve kamusal koleksiyonlara ev sahipliği yapmaya başladı. Bu koleksiyonlarını zenginleştirmeyi hedefleyen ülkede çok sayıda müzik festivali de düzenleniyor. Tüm bu veriler ışığında sektörün bu dev isimlerinin ülkede faaliyete geçmesi sonraki süreçte yeni açılımlar olması olasılığını artırıyor.

Suudi Arabistan yeni imajını sanatla inşa etmeyi hedefliyorSuudi Arabistan yeni imajını sanatla inşa etmeyi hedefliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.