İsrail paravan şirketlerle Hizbullah’a 2022’den beri çağrı cihazı gönderiyormuş

New York Times'a konuşan istihbaratçılar Lübnan'da Hizbullah üyelerine ait çağrı cihazlarının patlatılmasından İsrail'in sorumlu olduğunu ve bunun için paravan şirketler kurulduğunu söyledi.

Dünya 20 Eylül 2024

Lübnan’da 17 Eylül’de Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar meydana geldi. Patlamalarda ikisi çocuk 12 kişi hayatını kaybetti, 300 kadarı ağır yaklaşık 2 bin 800 kişi yaralandı. Daha sonra 18 Eylül’de aynı saatte çok sayıda telsizin patlatılması sonucu da 25 kişi öldü, 450’den fazla kişi yaralandı. Lübnanlı yetkililer olaydan İsrail’i sorumlu tutarken İsrail’den konuyla ilgili henüz açıklama gelmedi. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah da intikam yemini etti.

The New York Times gazetesi iki gün önceki haberinde patlayan cihazları üreten ve satan firmanın İsrail istihbaratı tarafından kurulduğunu iddia etmişti. Bombalar da cihazlara daha üretim aşamasında konmuş. Bu iddiayla ilgili ayrıntılı haberimiz için tıklayın.

Çağrı cihazlarının üreticisi olduğu iddia edilen Macar şirketi BAC gerçekten de şüphe uyandırıyor. Şirketin tek odalı boş bir ofisi var. Tabela ise A4 kağıdına yazılarak yapılmış.

İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim 2023’ten bu yana taraflar arasında zaman zaman şiddetlenen çatışmalar meydana geliyor.

İstihbarat çalışanları: İsrail paravan şirketler kurdu

Dün New York Times eski ve görevdeki 12 istihbarat çalışanıyla konuşarak hazırladığı haberde patlamalardan İsrail’in sorumlu olduğunu ve bunun için paravan şirketler kurulduğunu yazdı.

Adlarının açıklanmasını istemeyen üç istihbarat çalışanı Lübnan’da patlatılan çağrı cihazlarını sattığı ileri sürülen BAC Consulting KFT (BAC Danışmanlık Ltd) firmasının “İsrail tarafından paravan şirket olarak kurulduğunu” söyledi.

Tek göz ofis, A4 kağıda tabela: İşte patlayan çağrı cihazlarıyla ilişkilendirilen Macar şirketi BACTek göz ofis, A4 kağıda tabela: İşte patlayan çağrı cihazlarıyla ilişkilendirilen Macar şirketi BAC

Çalışanlar ‘çağrı cihazlarını üreten İsrail istihbarat görevlilerinin kimliklerini gizlemek için’ en az iki paravan şirket daha kurulduğunu belirtti, ancak bu şirketler hakkında detayları paylaşmadı.

BAC’nin önce ‘sıradan müşteriler için çağrı cihazı ürettiğini’ belirten çalışanlar asıl hedefin Hizbullah olduğunu ve örgüt için üretilen çağrı cihazlarının pillerinin patlayıcı madde ‘PETN’ içerdiğini söyledi.

İstihbaratçılar bu çağrı cihazlarının 2022 yazından itibaren Hizbullah’a azar azar gönderilmeye başlandığını, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın ‘Cephede telefon kullanılmasın’ açıklamasından sonra üretimin hızlandırıldığını söyledi.

İstihbarat çalışanları çağrı cihazlarının Lübnan’a sevkiyatının yaz boyunca arttığını belirterek binlerce cihazın Hizbullah mensupları ve müttefiklerine dağıtıldığını söyledi.

Hizbullah mensuplarının şüphelenmemesi için çağrı cihazlarına “Hizbullah’ın üst düzey liderlerinden gelmiş gibi görünen Arapça mesaj gönderildiğini” söyleyen çalışanlar patlamaları mesajların tetiklediğini belirtti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.