1- Pardon Neye Bakmıştınız? Modern Sanatın 150 Yıllık Şaşırtıcı, Sarsıcı ve Kimi Zaman da Tuhaf Hikayesi (Will Gompertz).
Sanat tarihindeki hiçbir ilginç ve önemli detay BBC’nin sanat editörü Will Gmpertz’in gözünden kaçmamış. son derece eğitici olduğu kadar heyecanlı okunan bir zihinsel maceraya çıkmak için okunmalı.
2-Resme nasıl bakmalı- Giotto’dan Chagall’a kadar resim ve ressamlar (Lionello Venturi).
Çalışmaya ilk başladığınızda resimelere bakmayı öğrenmek için okumanız gereken, son derece nitelikli bir kılavuz.
3- Modernden Postmoderne Sanat (Mehmet Yılmaz). Konuyla ilgili sadece tek bir kitap okuyacaksanız ustadan bunu okumanız bence yetmeli.
4- Çağdaş Sanatı Anlamak (Graham Whitman ve Grant Pooke), zor konuları kolaylaştırarak anlatan son derece yararlı bir kaynak.
5-Çağdaş Sanatın Sahtekarlığı. Avelina Lesper. Çağdaş Sanata yönelik en yıkıcı en yıpratıcı saldırı, bir tür manifesto.
6- 5 yaşındaki çocuk bunu neden yapamaz (açıklamalı modern sanat) (Susie Hodge); lk bakışta manasız gelebilecek sanatı iyi anlatan bir çalışma.
7-Çağdaş sanat bir tarihçe (Julian Stallabrass), daha ağır teorik kitaplara bir yan giriş kapısı.
8- çağdaş sanat var mı? (Ayşegül Sönmez). Yoksa sanatta her şey artık fikirden mi ibaret sorunsalıyla her yönüyle boğuşan cesur tavırlı bir kitap
9-sanat Manifestoları (avangard sanat ve direniş), ülkemizin sanat ortamına katkısı büyük olan Ali Artun’un bir manifestolar derlemesi.
10- Sanatın sonundan sonra -çağdaş sanat ve tarihin sınır çizgisi. Sanat elştirmeni ve filozof Arthur Danto’nun sadece sanatla ilgilenenlerin değil düşünen herkesin mutlaka okuması gereken kitabı.
11- Manet, Velazquez ve Estetik Modernizm (Michel Foucault); boyutuna bakıp aldanmayın, tarihte boyundan çok büyük işler başarmış bir devrimci kitap bu.
12- Sanatçı müzeleri Ali Artun’un editörlüğünü yaptığı kitap sanatı müze olanların eserlerini anlatıyor.
13-Postmodernizm Necmi Zeka’nın derleyip girişini yazdığı kitap Jameson. Lyotard ve Habermas’ın düşüncesine güzel bir giriş yapmak için çok yararlı.
14- ‘Sıradan olanın başkalaşımı’ (Arthur Danto) okunması zor olabilen ama teorik tartışmaları anlamak için mutlaka okunması gereken bir başyapıt.
15- The Antiesthetic (essays on postmodern culture) Hal Foster’ın editörlüğünü yaptığı ve harika bir giriş yazısı da yazdığı klasikleşmiş çalışma.
16- Gerçeğin Geri dönüşü (Hal Foster), postyapısalcı kavramları bilmek gereken ve zor kavramlar üretip bunlarla teorik düzeyde boğuşan zor ama mutlaka bir gayret okunması gereken kitap.
17-Jacques Derrida kimdir (entelektüel bir biyografi) (David Mikics). Derrida’ya bir giriş olmak yerine onun hakkında teorik ön bilginizin olduğunu varsayıyor.
18-Modernizm kavramı ve Türkiye’de Modernist Sanatın doğuşu (Ali Artun); estetik modernizmin Türkiye macerasını anlamak için çok bilgili bir insanın yazdığı harika bir kaynak.
19- Kültürel dönemeç (Frederic Jameson); postmodernin marksist perspektiften çözümlendiği bir çalışma.
20 Tasarım ve Suç (Hal Foster). zor kavramların ve düşüncelerin hocası Hal Foster mimarlık, tasarım, sanat ve eleştirinin çağdaş kültür içindeki yerini tartışıyor. Bir çalışma yapacaksanız bunun başlarda okunmasını tavsiye ediyorum.
21- çağdaş sanat nedir (modernlik sonrasında sanat), editörler Ali Artun, Nursu Örge. Çağdaş sanatın ne olduğunu yeni öğrenecekler için hemen başlarda mutlaka okunması gereken bir kitap, son derece ufuk açıcı makaleler içeriyor.
22- New York modern sanat düşüncesini nasıl çaldı (Serge Gilbaut). new york’un İkinci Dünya savaşı sonrasında sanatın başkenti olma sıfatını nasıl Paris’in elinden aldığını anlatan nefis bir tarih çalışması.
23- Brillo Kutusu (Post-tarihsel perspektiften görsel sanatlar) (Arthur Danto); modern sanattan pop sanata ve postmoderne geçişi tam anlayabilmek için mutlaka okunması gereken teorik bir çalışma
24- Post modernizm (ya da geç kapitalizmin kültürel mantığı) Troçkist Ernest Mandel’in geç kapitalizm tanımını kabul eden postmodernizmi marksist açıdan çözümlüyor.
25- Çağdaş sanat sahtekar mı- dürüst mü? Avalina Lesper değerlendirmesi. Sanat hakkında yüreğinden yazan Alp Doğu Eser Lesper ile çağdaş sanat ikileminde bir ara yolu bulmaya çalışıyor bu çalışmasında.
26- modern ve postmodern dönemlerde soyut sanat felsefesi (Şule Gece) konusunu çok iyi incelemiş bilgili bir hoca tarafıdan yazılmış bir kitap.
27-Sanatçı gibi düşün ve daha yaratıcı daha verimli bir hayata kavuş (Will Gompert); başarılı sanatçıların ortak özelliklerini anlamanız ve kendinize biraz yardımcı olmanız için bir kitap.
28- Yeni Kötü Günler – Sanat, eleştiri, acil durum (Hal foster). postmodern dönemde eleştirinin anlamı ne sorusuna kafa yoracakların mutlaka iyi anlayarak okuması gereken kitap.
29- çağdaş sanatın örgütlenmesi- estetik modernizmin tasfiyesi (Ali Artun); çağdaş sanatı anlamaya başlamak için mükemmel bir çalışma.
30-Sanat komplosu (Jean Baudrillard). Çağdaş sanata Avelina lesper kadar kızıyor ve bunu teorik sağlamlıkla ifade ediyor.
31- Derrida üzerine (Stephen hahn). kolay bir metin değil ama Derrida’nın postmodern düşünce ile bağlantısını anlamaya iyi bir giriş yapılabilir bununla.
32-Sanat nedir? (Arthur danto). modern, post moden, çağdaş nedir diye sormadan ilk sorulması gereken soruya cevap veriyor Danto.
33- Leonardo’s Nephew (James Fenton) sanatla pek ilişkiniz olmaasa dahi düşünce keyfi için okumanız gerekiyor bunu.
34- Neden bu sanat (çağdaş sanatta estetik ve eleştiri) (Terry barrett). postyapılsacılık dahil bütün zor kavramlarda insanın zihnini açan mükemmel bir çalışma
35- Seven days in the art world. bayan Sarah thornton sanat dünyasını oluşturan bienaller, galeriler, müzeler, sanat okulları ve dergilerde zaman geçirmiş ve izlenimlerini magazin boyutunu da unutmayarak güzel yazmış.
36- Çağdaş Sanat müzeleri (Pedro Lorento). müzeler ve onların tarihi üzerine bilgi dolu bir kitap.
Ekim ayında bu listeye yeni çalışmam ‘Kütüphanemdeki İsyan’ın da ekleneceğini umuyorum.
14 Ocak 2025 - Seksin Kısa Tarihi kitap adıyla dalga geçenlere son ve kesin cevabımı bugün veriyorum
13 Ocak 2025 - Suriye’de Lady Macbeth kod adlı İngiliz ajanı
12 Ocak 2025 - Seksin Kısa Tarihi’ni yazmaya başlamadan önce
11 Ocak 2025 - Trump’ın evanjelik büyük savaşı gerçekten de komplo teorisi mi?
10 Ocak 2025 - Trump’ın ‘Türkiye Suriye’yi aldı’ lafı bizim için güvenlik tehdididir