Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında devam eden Kızlan Osmanlı Batığı kazı çalışmalarında Osmanlı İmparatorluğu'na ait olduğu anlaşılan ve tarihi izler taşıyan yeni buluntular ortaya çıkarıldı. Bulgular Osmanlı denizcilik tarihine ışık tutacak.
Kızlan Batığı Türkiye karasularında Yeniçeri askerleriyle batan bir Osmanlı savaş gemisine ait kalıntıların ortaya çıkarıldığı ilk keşif olarak biliniyor. Geminin 17. yüzyılın ikinci yarısında bir mücadele sonrasında battığı düşünülüyor. Şimdi Muğla’nın Datça ilçesi açıklarında devam eden Kızlan Osmanlı Batığı araştırmalarında Osmanlı İmparatorluğu’na ait olduğu anlaşılan ve tarihi izler taşıyan yeni buluntular ortaya çıkarıldı.
Bu yılki araştırmada geminin kimliğini ve battığı dönemi aydınlatan önemli buluntulara ulaşıldı. Osmanlı’nın elit birliği Yeniçerilere ait 14 tüfek, yaklaşık iki bin 500 kurşun misket ve patlamış top gülleleri geminin çatışmaya girdiğini gösteriyor. Ayrıca Çin’in İslam pazarları için ürettiği düşünülen mavi boyalı porselen kase setleri geminin özel bir görev veya diplomatik bir misyonu olabileceğinin en büyük kanıtlarından. Bulunan porselenler paketlenmiş halde. Bu da porselenlerin hediyelik eşya olarak gemide taşınmış olması ihtimalini ortaya koyuyor.
Ayrıca gemi personeline ve askerlere ait olduğu tahmin edilen pipo, şimşir taraklar, bakır kaplar, seramik testiler ve küpler de kazı alanında gün yüzüne çıkarıldı. Özellikle Tunus, Cerba bölgesi üretimi seramiklerin varlığı geminin çıkış noktasının Kuzey Afrika olabileceğini gösteriyor.
Kazılar Mavi Miras Projesi kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi Sualtı Araştırmaları Merkezi (SUDEMER) tarafından yürütülüyor. Çalışmaların 2025 yılında tamamlanması planlanıyor. Ortaya çıkan bulguların Osmanlı denizcilik tarihine ışık tutması bekleniyor.