Gelecek Partisi lideri Davutoğlu: ‘Kavga etmeyenler barışmayı bilemez’
Gelecek Partisi lideri Davutoğlu, dışişleri bakanlığı dönemine dair sorulara yanıt verirken kendisi için 'Ortadoğu'nun en tehlikeli adamı' yorumu yapıldığını söyledi. Ayrıca MHP lideri Bahçeli'nin DEM Parti'ye uzattığı eli de olumlu bulduğunu aktardı
Gelecek Partisi 12 Aralık 2019’da, Ahmet Davutoğlu tarafından kuruldu. Partinin çoğunlukla AK Parti’den ayrılanlar tarafından kurulması kamuoyunda merak uyandırdı. Aslında DEVA Partisi de aynı şekilde kurulmuştu ama onlar Davutoğlu’nun aksine eleştirilerini kamuoyuna açık yapmıyordu. Üstelik Davutoğlu, AK Parti’deyken genel başkanlık ve başbakanlık da yapmıştı ama siyasi kariyeri bu dönemde krizler yaşadı. Çünkü Davutoğlu iki görevinden de istifa etti, bu durum cumhuriyet tarihinde darbe, gensoru olmaksızın ilk başbakanlık görevinden ayrılıştı. Haliyle ayrılışı da çok konuşuldu, AK Parti içindeki gruplaşmalar ayyuka çıktı.
Bu olayların üzerinden 4 yıl geçti yani takvim yaprakları 2019’u gösteriyordu ki Davutoğlu partiden de istifa ettiğini duyurdu. Ayrılırken de çok sert eleştirilerde bulundu: “Adaletten kalkınmaya kadar her alanda sorun baş gösterdi.” Bu istifadan kısa süre sonra kurucu genel başkanı olduğu partiyle siyasetin aktif ismi olmaya başladı ama partisi beklediği başarıyı gösteremedi. Son olarak Altılı Masa olarak bilinen CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin içinde yer aldığı bir ittifaka dahil olup yol arkadaşlarıyla birlikte genel seçimlerde Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekledi. Ancak Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı seçilemedi ama CHP listelerinden Gelecek Partisi için 19 kişilik yer ayrıldı. Seçimler sonucunda 10 kişi milletvekili oldu, Meclis’e girdiler. Şimdi Saadet Partisi’yle ortak kurdukları Meclis grupları var.
Dışişleri Bakanlığı yapması dolayısıyla da uluslararası politikaya dair sık sık açıklama yapan Davutoğlu, dün Habertürk canlı yayınına katıldı. Davutoğlu, bakanlık döneminde yani Suriye iç savaşının yükseldiği 2009-2014 yılları arasında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı dış politika izlediği için eleştirilerin odağındaydı. Buna ilişkin konuşan Davutoğlu “Beni eleştirin ama Türkiye’nin onurunu koruyun. Suriye ve diğer alanlarda öyle bir an geliyor ki, beni eleştirirken Türkiye’nin itibarını zedelemeye dönük noktaya geliyor. Beni eleştirirken bütün Türkiye Cumhuriyeti devletinin ortak hareket ettiğini unutmayın” dedi.
Davutoğlu bu konuşmasında Amerikalı bir istihbaratçının notunun da kendisine iletildiğini söyledi:
“Vefat etmiş bir rahmetli siyasiye Türkiye’de görev yapmış Amerikalı’nın yaptığı görüşme istihbarat notu olarak bana geldi. Bu Amerikalı ‘Bir an önce siyasi parti kurmak için hazırlık yapın’ diyordu. Bunun üzerine bir Türk yetkili 1 Mart tezkeresinin reddedilmesi üzerine bir ifade kullanır, benim için ‘Ortadoğu’nun en tehlikeli adamı’ denir.”
İç siyasete dair de konuşan Davutoğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli’ye teşekkür ettiğini söyledi. Çünkü Bahçeli, İsrail’in Filistin’e saldırılarına yönelik konuşmasında Hamas’ı terör örgütü olarak tanımlamamıştı. Davutoğlu bu noktada muhalefetin tutumunu eleştiriyordu. Ayrıca Bahçeli, DEM Parti’yle de Meclis’in açılışında tokalaşmıştı, bunun da İsrail’in ‘Kürtleri kullanmasının önüne geçmek’ adına doğru olduğunu söyledi:
“Sayın Bahçeli’ye teşekkür ettim. Hamas konusunda muhalefet terör tanımlaması yaparken sayın Bahçeli’nin tavrı önemliydi. Devlet bana ihtiyaç duyarsa buradayım. Sayın Bahçeli ile de görüşürüm. Bunun için herhangi bir engel yok. Şu anda iktidarda olanların yaparsa iyi olacağı şey şudur; İsrail açık şekilde Arap ülkeleriyle İran’ı, mümkünse Türklerle Kürtleri, Arapları, Acemleri birbirine düşürmek onların stratejisidir. Özellikle bölgedeki Kürtleri kullanma ihtimaline karşı Türkiye içinde de bölgede de bu ilişkileri canlandırmak doğrudur. Sayın Bahçeli’nin açıklamaları anlamlıdır.”