Viyana yine dünyanın en yaşanılabilir şehri
TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay İngiliz The Economist'e verdiği demeçte sıkı para politikasının enflasyon sürdürülebilir düşüş eğilimine girene kadar devam edeceğini belirtti. Akçay’a göre ihracatçının TL'de değer kaybı beklentisi çıkmaz yol.
İngiliz The Economist dergisinde yayımlanan “Türkiye’nin enflasyonla olan uzun zorlu mücadelesi” başlıklı makalede Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Osman Cevdet Akçay’ın da görüşleri yer aldı. Akçay “Aylık enflasyon sürdürülebilir bir şekilde düşüş eğilimine girene kadar sıkı para politikasını sürdüreceğiz, başka yolu yok” dedi.
Türkiye’deki son derece yapışkan olan enflasyonun nedenleri arasında para politikası ve hükümet harcamaları arasındaki dengesizliği gösteren dergi ayrıca üç yıl sonra ilk kez politika faizinin altına inen enflasyonla faiz indirimine yönelik spekülasyonların kasım ayına işaret ettiğini, fakat eylülde yüzde 3’e yaklaşan enflasyon nedeniyle gevşemenin biraz daha geç başlayabileceğine dikkati çekti.
The Economist yeni ekonomi yönetiminin yabancı yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ifade etse de Türk vatandaşlarının bu konuda daha az iyimser olduğunu vurguladı ve piyasa ile hanehalkı arasında ayrışan enflasyon beklentilerine değinerek bunun enflasyon üzerinde baskı yarattığını yazdı.
Yüksek mevduat faizi nedeniyle toplam mevduatta TL mevduatın payının arttığına da dikkati çeken dergi güçlü Türk lirasının ihracatçılar tarafından hoş karşılanmadığını belirtti.
Makaleye göre TCMB Başkan Yardımcısı Akçay bu konuda TL’deki değer kaybının fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı yaratacağını söyledi. Akçay “Rekabet avantajı elde etmek için, zayıf TL çıkmaz bir yol. Enflasyonu kontrol altına almak için para politikasını sıkı tutuyoruz, bu da TL’de reel olarak daha fazla değerlenmeye yol açabilir” diye konuştu. Akçay TL’deki reel değerlenmenin hedefleri değil, uyguladıkları politikanın sonucu olduğunun altını çizdi.