Türkiye’nin en saygın akademisyenleri arasındaydı: Prof. Fuat Keyman hayatını kaybetti

Türkiye’nin önde gelen akademisyenlerinden Prof. Dr. Fuat Keyman, bir süredir tedavi gördüğü kanser hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti.

Gündem 18 Ekim 2024

Uluslararası ilişkiler alanında Türkiye’nin en önde gelen isimleri arasında yer alan Prof. Dr. Fuat Keyman, bir süredir mücadele ettiği kanser hastalığı nedeniyle 66 yaşında hayatını kaybetti.

Kamuoyu onu küreselleşme, demokrasi, modernleşme ve dış politika üzerine yaptığı analizlerle tanıyordu. Bir dönem gazeteciler Fehmi Koru ve Derya Sazak ile eski İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Mustafa Erdoğan’la birlikte her pazar günü TRT 1’de yayınlanan Politik Açılım programına katılıyordu.

Toplumsal ve siyasal meselelere dair yorumlarıyla sadece Türkiye’de değil, uluslararası alanda da büyük bir saygınlığa sahipti. Vefatı, akademi dünyasında büyük bir kayıp olarak görülüyor. Tanıyanlar onu “Neşeli ve enerjisi hiç bitmeyen bir entelektüel” olarak tanımlıyor.

Bilmeyenler için özetle yanıtlayalım; kimdir Fuat Keyman?

Lisans ve yüksek lisans derecelerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden, doktora derecesini ise uluslararası ilişkiler ve karşılaştırmalı siyaset üzerine Carleton Üniversitesi’nden aldı. Sonraki çalışmalarını Wellesley College ve Harvard Üniversitesi’nde tamamladı.

1994-2002 yılları arasında Bilkent Üniversitesi siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümünde, 2002-2010 yılları arasında Koç Üniversitesi uluslararası ilişkiler bölümünde görev yaptı. Ayrıca 1997 yazında Carleton Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak çalıştı.

Çok sayıda yayınlanmış kitabı ve makale çalışması bulunmakla birlikte bugüne dek birçok ulusal ve uluslararası kuruluşun danışma kurulu üyeliğini üyeliğini yürüttü, çok sayıda derginin de yayın kurulunda görev aldı.

Sekiz Kentin Hikayesi: Türkiye’de Yeni Yerellik ve Yeni Orta Sınıflar (Metis, 2020);

Kürt Sorunu: Yerel Dinamikler ve Çatışma Çözümü (Ayrıntı, 2019);

Istanbul: Living with Difference in a Global City [İstanbul: Küresel Kentte Farklılıkla Yaşamak] (Rutgers University Press, 2018);

Democracy, Foreign Policy and Identity in Turkey [Türkiye’de Dış Politika, Kimlik, ve Demokrasi) (Macmillan, 2014];

Symbiotic Antagonisms: Competing Nationalisms in Turkey [İç İçe Çatışmalar: Türkiye’de Milliyetçilik] (Utah University Press, 2009/10);

Kentler (Doğan Yayıncılık, 2010); Remaking Turkey [Türkiye’nin Yeniden-İnşası] (Lexington, 2009);

Turkish Politics in a Changing World [Değişen Dünyada Türkiye Siyaseti] (Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2007);

Citizenship in a Global World: European Questions and Turkish Experiences [Küreselleşen Dünyada Vatandaşlık: Avrupa Soruları, Türkiye Deneyimleri] (Routledge, 2005) ve Türkiye ve Radikal Demokrasi (Alfa, 2001) yayınlanan eserlerinden bazıları.

Son dönemde Sabancı Üniversitesi’nde rektör yardımcılığı görevini yürütüyor ve yine uluslararası ilişkiler alanında dersler veriyordu. Bilim Akademisi’nin asli üyesiydi.

8 Ekim 2023 sabahı İstanbul'da sorulan ikinci adım sorusunun cevabı dün geldi8 Ekim 2023 sabahı İstanbul’da sorulan ikinci adım sorusunun cevabı dün geldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler