İsrail’in İran’a saldırı hazırlığıyla ilgili ABD istihbarat belgeleri sızdırılmış olabilir

İsrail'in İran'a saldırı hazırlıklarını içeren ABD istihbarat belgelerinin, Tahran ile bağlantılı bir Telegram hesabına sızdırıldığı iddia edildi. CNN'e konuşan 'konuya yakın' kaynaklardan biri belgeleri doğruladı. Belgelerde dahası da var...

Dünya 20 Ekim 2024
Netanyahu ve Gallant. Fotoğraf: Yonatan Sindel/Flash90

İran Devrim Muhafızları Ordusu 1 Ekim’de İsrail’e füze saldırısı düzenledi. Saldırının Hamas lideri İsmail Haniye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İranlı Tuğgeneral Abbas Nilfuruşan’ın öldürüldüğü İsrail saldırılarına cevap olarak yapıldığı belirtildi. İran devlet televizyonu İsrail’e yaklaşık 200 füzenin atıldığını ve hipersonik Fettah-1 füzelerinin de ilk kez kullanıldığını duyurdu.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu füze saldırısıyla İran’ın ‘büyük bir hata yaptığını ve bedelini ödeyeceğini’ söylemişti. İsrail’e destek vermeyi sürdüren ABD ise İran’a yanıtın nasıl verileceği konusunda kararsız.

İki hafta önce ABD Başkanı Joe Biden İran’daki nükleer tesislerin hedef alınmaması gerektiğini söylemişti. Biden daha sonra petrol sahalarının vurulma ihtimalini konuştuklarını belirtmiş ancak sonraki açıklamasında bu bölgeler dışında alternatifler düşünülmesi gerektiğini söylemişti.

Almanya’ya gezisindeki Biden’a iki gün önce “İsrail’in İran’a yapacağı misillemenin nasıl ve ne zaman olacağına dair herhangi bir bilginiz var mı?” diye soruldu. ABD Başkanı’nın yanıtı ‘evet’ oldu ancak ayrıntı vermeyeceğini söyledi.

ABD, İsrail’i yakından izlemiş: Saldırı hazırlıkları belgelerde

Ancak bir iddiaya göre o ayrıntılar çoktan İran’ın eline ulaşmış olabilir. İran’la bağlantılı bir Telegram hesabından yapılan paylaşımda “ABD istihbaratından bir kaynak, İsrail’in İran’a kapsamlı bir saldırı için yaptığı hazırlıkları detaylandıran 15-16 Ekim tarihli son derece hassas ve çok gizli ABD istihbarat belgesini bizimle paylaştı” denildi.

Sızdırılma iddiaları tartışmalara yol açarken belgelerde İsrail Hava Kuvvetleri’nin üslerinde son zamanlarda gerçekleştirilen ve İran’a saldırı amaçlı olduğu değerlendirilen bazı saldırı planları ve mühimmat ikmali gibi stratejilerinin detaylı olarak anlatıldığı belirtiliyor.

Söz konusu belgeler ayrıca İsrail ordusunun bu hafta İran’a saldırı hazırlıkları kapsamında savaş uçakları, insansız hava araçları ve karadan havaya füzelerle tatbikat yaptığına işaret ediyor. Bu durum ayrıca ABD’nin İsrail’in hazırlıklarını çok yakından izlediği anlamına geliyor.

İsrailli yetkili: Sızıntının farkındayız ve ciddiye alıyoruz

Konuya dair The Jerusalem Post Gazetesi’ne konuşan ismi açıklanmayan üst düzey bir İsrailli yetkili ise “İsrail savunma teşkilatı sızıntının farkında ve bunu çok ciddiye alıyor” dedi.

Öte yandan CNN’in haberine göre ABD’li yetkililer olayı ‘son derece ciddi’ olarak nitelendirmekle birlikte sızıntının İsrail’in planlarını etkilemeyeceği düşüncesinde olduğu belirtiliyor. CNN daha sonra başka bir yetkilinin belgeleri doğruladığını yazdı. Diğer kaynaklar ise olayın soruşturulduğunu söylemekle yetindi.

Eski ABD Savunma Bakan Yardımcısı ve emekli CIA görevlisi Mick Mulroy de söz konusu sızdırılma iddialarının ABD ile İsrail arasındaki gelecekte güven sorununa yol açabileceği değerlendirmesini yaptı.

İsrail’in nükleer silaha sahip olduğu da ifşa edilmiş olabilir

Diğer yandan X’te yayınlanan bir belgede İsrail’in sahip olduğu silahlar arasında ‘nükleer’ seçeneğinin de işaretli olduğu görülüyor. İsrail, nükleer silahlara sahip olup olmadığı tartışmalı bir ülke. Çünkü bu konuda bilgi paylaşmıyor.

ABD istihbaratına ait olduğu iddia edilen belgelerde İsrail’in İran’a karşı nükleer silah kullanmayı düşünmediği yazıyor.

Belgelerin kimin tarafından hangi motivasyonla sızdırılmış olabileceği şimdilik bilinmiyor.

Netanyahu'nun evine İHA saldırısı: İsrail, 'İran'ın suikast girişimi' dediNetanyahu’nun evine İHA saldırısı: İsrail, ‘İran’ın suikast girişimi’ dedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.