Tarihten bugüne uzanan bir anlatı: Haberci

2016’da ilk oyunu 'Şatonun Altında' ile 'Macbeth’i hizmetlilerinin gözünden anlatan Fiziksel Tiyatro Araştırmaları bu kez tragedyaların isimsiz habercilerini başrole taşıyor. Sofokles’in üçlemesini merkeze alan oyun, 9 ve 10 Kasım'da festivalde.

2016’da ilk oyunu ‘Şatonun Altında’ ile Macbeth’i hizmetlilerinin gözünden anlatan Fiziksel Tiyatro Araştırmaları bu kez tragedyaların isimsiz habercilerini başrole taşıyor. Sofokles’in üçlemesini merkeze alan oyun, hatalarının bedelini hem kendisine hem toplumuna ödeten kahramanların karşısına zoraki tanıklıklarını aktarırken kendi kişisel tarihlerini arayan habercileri koyuyor ve onları içinde bulundukları durumu sorgulayan, kendi kişisel tarihlerini arayan anlatıcılara dönüştürüyor.

Kim bu Haberciler?

Haberci, Sofokles’in ‘Kral Oidipus’, ‘Oidipus Kolonos’ta ve ‘Antigon’e üçlemesinden hareketle, antik çağda yüzlerce savaşa ve trajediye tanık olmuş Thebai Devleti’nin tarihini tragedyaların isimsiz karakterleri habercilerin perspektifinden yeniden şekillendiriyor. Tragedyalarda krallarla halk, tanrılarla insanlar arasında haber taşıyan, köprü görevi üstlenen haberciler savaşlara, cinayetlere, ölümlere, doğal felaketlere zoraki olarak tanıklık edenlerdir. Kendilerine verilmiş rol kadar sahne alır, tanımlanan alan kadar var olur ve sonrasında kaybolurlar. Kim olduklarını, hayattaki varoluşlarını hiçbir zaman bilemeyiz. Bu oyunda haberciler artık sadece bilgi aktaran pasif ve iletken kaynaklar olmaktan çıkıp sahip oldukları naif kudretle bulundukları anı adım adım sorgulayan anlatıcılara dönüşüyorlar.

Fiziksel Tiyatro Araştırmaları’nda yönetmenlik yapan ve atölyeler yürüten Güray Dinçol yurtiçi ve dışındaki çalışmalarını özellikle fiziksel tiyatro ve clown alanlarında yoğunlaştırıyor. Fiziksel Tiyatro Araştırmaları topluluğu farklı disiplinleri bir araya getirerek gerek metin gerekse sahneleme sürecinde araştırmaya odaklanan bir teatral yaklaşım benimsiyor.

Haberciler/Fiziksel Tiyatro Araştırmaları

Proje Tasarımı: Güray Dinçol, Pınar Akkuzu, Gülden Arsal Yavuz

Yazan: Pınar Akkuzu, Aslı Ekici (Antik Yunan metinlerinden hareketle)

Yöneten: Güray Dinçol

Oynayanlar: Adem Mülazim, Çağdaş Ekin Şişman, İbrahim Can Sayan

Süre: 75 dakika

Nerede, ne zaman: 9 Kasım Cumartesi 20:00 ve 10 Kasım Pazar 15.00’te, İDT Üsküdar Tekel Sahnesi’nde