Meksika ve Kanada aktarmalı ‘sığınmacı’ Türklerin 15 bini ABD hapishanelerinde

Meksika ya da Kanada 'aktarmalı' ABD'ye kaçak yollarla giren Türk sığınmacı sayısı 55 bini aştı. Sınırı geçtikten sonra gözaltına alınan ve ABD cezaevlerinde tutulan Türklerin sayısı ise 15 bin.

Dünya 24 Ekim 2024

Türkiye’den ABD’ye Meksika aktarmalı sığınmaya çalışan Türk vatandaşlarının sayısı son bir senede yüzde 50 artarak toplamda 50 bin kişiye yaklaştı. Kanada ‘aktarması’nı deneyenler de var.

ABD Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi’nin (CBP) resmi verilerine göre, Ocak 2021 ve Ağustos 2024 tarihleri arasında toplam 55 bin 808 Türk vatandaşı hem Meksika hem de Kanada sınırından yasadışı yollarla sığınmacı olarak ülkeye giriş yaptığı sırada güvenlik güçleri tarafından yakalandı.

Sığınmacı Türkler gözaltına alındıktan sonra ABD’ye iltica talebiyle mahkemeye çıkartılıyor. İltica talep eden kişinin talebinin mahkeme tarafından kabul edilmesi ve bir ABD vatandaşının sığınmacı Türk’e sponsor olması durumunda, bir hafta ile üç-dört ay gibi bir süre zarfında tutukevinden serbest bırakılıyor. Sığınmacı Türklerden bazıları da çıkarıldıkları mahkemelerde iltica talepleri reddedildikten sonra Türkiye’ye geri gönderiliyor.

Resmi verilerine göre bugüne kadar sınırdan kaçak geçtikten sonra gözaltına alınan ve ABD tutukevlerinde tutulan Türk vatandaşlarının sayısı 15 bin 151 kişiye ulaştı.

VOA Türkçe’den Can Kamiloğlu’nun haberine göre ABD’ye yasadışı bir şekilde giren ya da göçmenlik yasalarıyla ilgi suç işlediği iddiasıyla tutuklanan kişiler ‘kamp’ adıyla ifade edilen ancak içeride kalanların ‘cezaevi’ olarak tanımladığı göçmen tutukevlerinde bulunuyor.

Diğer yandan ABD’ye iltica etmek için Meksika sınırından yasadışı bir şekilde geçen Türklerin yaşadıkları zorluklar, geçtiğimiz ay yayınlanan ‘Amerika Çıkmazı’ adlı belgeselde de yer aldı.

Belgeselin yapımcısı Banu Candemir, Türkiye’den bu yolculuğa çıkmaya hazırlananlar için bu yolun ne kadar zor ve tehlikeli olduğunu anlatmak istediklerini söyledi.

Sosyal medyada paylaşılan ve çoğu zaman ABD’ye geldikten sonraki hayatı özendiren bilgilerin, aslında gerçekleri yansıtmadığını belirten Candemir şunları söyledi: “Amerikan rüyasını yaşamak için adeta umuda yolculuk eden onbinlerce kişi gerek yol boyunca gerekse de ABD’ye kaçak yollarla girdikten sonra aradıklarını bulamıyor. Şebeke adı verilen insan tacirlerine on binlerce dolar verdikten, yol boyunca atlattıkları sayısız zorluktan sonra ABD’deki gerçek yaşamlarını kimse ile paylaşmıyorlar. Tutukevinde kaldıklarını bile söylemiyorlar. Buraya kamp diyorlar.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.