TUSAŞ terör saldırısından sonra bu gibi konuları takip eden insanları hiç şaşırtmayan bir gelişme oldu ve Türkiye neredeyse anında, Suriye’de daha önce belirlenmiş olması gereken hedefleri havadan bombaladı.
dediğim gibi bu sürpriz bir gelişme değildi, ama beklenenin olduğunu duyduğum andan itibaren kafamda şu soru var: Acaba bu adımı atmadan önce Amerika ile resmi bir temas oldu mu? Muhakkak bu gibi durumlarda otomatik devreye sokulan bazı protokoller vardır ama, bölgede durum son derece hassas olduğundan bütün bunlara ilaveten bir temas da oldu mu iki ülke arasında TUSAŞ terörü sonrasında.
bölgeye birçok askeri yatırımı olduğundan ve bölgede bizzat bulunduğundan, Amerika acaba bu bombalamadan önceden haberdar edildi mi ve eğer bu bir resmi kanaldan yapıldıysa bu uyarıya Amerikan tarafının tepkisi nasıl oldu acaba?
Var olan hiçbir uluslarararası gelenek ve hukuka göre bombalama kararına itiraz edemeyeceklerine göre bir temas olduysa Amerikalılar bu konuda bize neler söylemiş olabilir? Bu tavırları bölgede orta vadede karşı karşıya gelme ihtimali büyük olan Türkiye ile Amerika’nın gelecekteki ilişki düzeyinin, üslubunun da işaretçisi olacağından gösterdikleri tavrı bilmek bizler açısından daha da önem kazanmış oluyor.
bombalamadan önce Amerika’ya bir zarar görmemeleri için haber verme gereği duymadığımızı düşünmek imkansız gibi geliyor bana.
çünkü:
Biliniyor ki Amerika bölgeye sevk ettiği silahlar ve araçlarla tarihin ilk düzenli terör ordusunu kurmaya girişti. Sayısı 100 bin civarında belirtilen bu orduya savaşçı olarak alınanların maaşı US Central Command tarafından ödeniyor.
Amerikan askerleri bu orduya eğitim vermek için sürekli bölgede.
Bir süredir kendisine bu ordunun komutanı demekte olan Mazlum Kobani’nin de bölgede olduğu ve Türk SİHA’larına hedef olmamak için son günlerde bulunduğu barakadan bile çıkmadığı söyleniyor. Amerika’nın kendi devşirip yetiştirdiği bu kişinin korunması için kaldığı barakanın etrafında sürekli Amerikan askeri tuttuğu da söyleniyor.
Amerika’nın terörist başlarıyla dirsek temasını aynen Kandil’deki teröristlerle de sürdürüldüğü söyleniyor. hatta Amerikan yetkililerinin PKK başlarıyla konuşmak için bölgeye gidiş gelişlerini kolaylaştıracak bir helikopter pistinin Kandil’e yapılıp ışıklandırıldığı bile bu gibi konularda istihbaratı sağlam olanların anlattığı bir konu.
Anlayacağınız amerikan askeri personeli bölgenin her yerinde ve faaliyet içinde. durum böyle olunca insan tabii ki merak ediyor, bir bombalamada Amerikan personeline de zarar verilirse bunun Amerika ile yaratacağı büyük sorunu düşünmemiş olmak pek mantıki olmadığından acaba amerika tarafıyla görüşüldü mü meşru sorusu insanın aklına geliyor.
Eğer amerika ile son günlerde bir temas olduysa bunu ortaya çıkarıp en güzel anlatacak kişi bu gibi konularda her zaman olduğu gibi Sedat Ergin’dir. O eğer bu akşam Sözcü televizyonundaki Ombudsman programında bu konuyu anlatacaksa ben derbiyi bile seyretmekten vazgeçer, onu seyrederim kesinlikle.