New York Belediye Başkanı Eric Adams’ın davasındaki bazı kanıtlar ‘gizlilik’ gerektiriyor
Humus ve Deyrizor'daki ABD üslerine saldırılardan sonra sirenler çaldı, ABD güçleri karşılık verdi. Bölgede tansiyon yükselirken saldırıların İran destekli gruplarla bağlantılı olabileceği iddia ediliyor.
Suriye’deki ABD askeri üslerine saldırılar bölgede gerilimi alevlendirdi. Özellikle Humus ve Deyrizor bölgelerinde bulunan Tenef ve Ömer Petrol Sahası’ndaki üsler gece saatlerinde aidiyeti bilinmeyen kamikaze insansız hava araçlarının hedefi oldu. Saldırının ardından bölgede siren sesleri yankılandı, ABD savaş uçakları gökyüzünde devriye uçuşlarına başladı.
Olay, Suriye’nin doğusunda Deyrizor ilindeki Ömer Petrol Sahası’nda 22.30 sularında meydana geldi. Fırat Nehri’nin doğusunda yer alan üsse doğru bilinmeyen kaynaklardan gelen bir kamikaze İHA, üs bölgesine tehlike sinyalleri verdi. Üste sirenler çalarken ABD’ye ait savaş uçakları bölgede hızla devriye uçuşuna geçti.
ABD güçleri bu saldırının ardından karşılık vermekte gecikmedi. Ömer Petrol Sahası’ndan yönlendirdikleri topçu ateşiyle Fırat Nehri’nin batısında İran destekli grupların konuşlandığı köyleri hedef aldılar. Haşşam, Cafra, Havice ve Mreyiyye köylerine yapılan bu saldırı gerginliği daha da artırdı.
Aynı gece bir diğer saldırı haberi de Humus’un çöl bölgesinde bulunan ABD’nin Tenef Üssü’nden geldi. Buradaki üs birden fazla kamikaze İHA tarafından hedef alındı. Hava savunma sistemleri bazı İHA’ları havada düşürmeyi başarırken bir kısmı üs bölgesine isabet etti. Ancak saldırının yol açtığı olası zarar ve can kayıpları hakkında henüz resmi bir bilgi verilmedi.
Son aylarda Suriye’de özellikle ABD’nin konuşlandığı Tenef, Malikiyye, Şeddadi ve Deyrizor gibi stratejik bölgelerde İHA ve SİHA’larla gerçekleştirilen saldırıların sayısında artış gözleniyor. Aidiyeti bilinmeyen bu saldırılarda kimi zaman kamikaze İHA’lar kimi zamansa karadan karaya atışlar kullanılıyor. İran destekli grupların da Fırat Nehri’nin doğusunda kalan ABD üslerine roket ve SİHA saldırılarında bulunduğu biliniyor.
Bu saldırılar bölgedeki güç dengesini yeniden sorgulatırken özellikle ABD ve İran destekli gruplar arasındaki gerginliğin Suriye’de daha büyük çatışmalara dönüşme ihtimalini akıllara getiriyor.
Suriye’de Şam’ın güneyinden Deyrizor’un merkezine, Meyadin, Muhasan ve Bukemal gibi bölgelerle Suriye-Irak sınır hattında, İran destekli gruplar güçlü bir varlık sürdürüyor. Bu bölgedeki kuvvetler arasında İran’a bağlı Feylak el-Kudüs, Afganistan kökenli Fatimiyyun Tugayı, Irak kökenli Ketaib eş Şüheda ve Lübnanlı Hizbullah’a bağlı binlerce militan bulunuyor.
ABD ve İsrail’in olası saldırılarına karşı korunmak için İran destekli bu gruplar, sığınaklar ve yeraltı tünellerini aktif bir şekilde kullanarak güvenlik sağlıyor. Bu gruplar geçmiş saldırıların hareket kabiliyetlerini kısıtlaması nedeniyle Esed rejiminin üniformalarını giyerek kamuflaj sağlama yoluna gidiyor.
Olası temas noktalarından biri olan Deyrizor’un Fırat Nehri kıyısındaki Bukemal bölgesinde, 2018’de inşa edilen İmam Ali Üssü’nde İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Feylak el-Kudüs unsurları konuşlanmış durumda. Bu üste, katyuşa çok namlulu roketatarlar, Grad füzeleri, SİHA’lar, Rus yapımı kısa menzilli Scud füzeleri ve İran yapımı Fecr 5 roketleri gibi çeşitli ağır silahlar yer alıyor.