CIA’deki MeToo hareketine öncü oldu, ama jüri taciz sanığını suçsuz buldu

CIA'deki cinsel taciz ve saldırıların ortaya çıkarılmasında öncü rol oynayan, CIA MeToo'sunu başlatan Rachel Cuba'nın davasında jüri suçlanan kişinin suçsuz olduğuna karar verdi. Rachel'ın avukatı CIA'in davaya çok müdahale ettiğini söyledi.

Dünya 1 Kasım 2024
Fotoğraf: Shutterstock

Amerika’da ortaya çıkan MeToo hareketi bugüne kadar eğlence sektörünü, siyaseti ve daha pek çok alanı vurdu. Kadınlar bugüne kadar yaşadıkları cinsel tacizleri ve saldırıları anlatarak tanıdığımız çoğu ünlünün sandığımız kişiler olmadığını gösterdi. Hareket daha sonra başka ülkelere yayıldı. Uğradığı son yer Amerikan istihbarat teşkilatı CIA oldu. Rachel Cuda adındaki bir kadın CIA’de stajyerken başına gelenleri anlatmak için öne çıkan ilk kadın oldu. Rachel başka bir stajyer arkadaşının kendisini teşkilatın merdiven boşluğunda “boğduğunu” iddia ediyordu. O yaz Fairfax County’deki bir yargıç Rachel’ın suçladığı kişiyi suçlu buldu.

O zamandan bu yana cinsel saldırı ya da taciz mağduru olduğunu söyleyen birçok kadın geçen yılın başından itibaren Amerikan Kongresi’ne teşkilatta çalışırken yaşadıklarını anlattı. Virginia ve Washington DC’deki mahkemeler cinsel tacizle suçlanan CIA görevlilerinin yargılandığı davalarda iki kişiyi daha suçlu buldu.

Bu süreçte kongre de bu konuyla ilgili bir dizi rapor yayınladı, teşkilatın saldırı ve taciz şikayetlerini ele alma süreçlerini reforme eden bir yasa çıkardı. Kamuoyu ilk kez CIA içinde tacizcileri koruyan bir yapı olduğunu görmüştü. Rachel’ın hikayesi bir hareketin kıvılcımı olmuştu. Rachel bu hafta Elle’de yayınlanan söyleşisinde “Ben kapıdan geçen ilk kişiyim. Sonuçlarına sizin için katlanabilirim. Birinin bunu yapması lazımdı. Biri kurumun dışına çıkıp bu konuya dikkat çekmeliydi. Çünkü bu sadece benim başıma gelen bir şey değildi” diye konuştu. Ne var ki bu ilk dava içlerindeki en karışığı oldu aynı zamanda.

Virginia’da görülen davada bir jüri üyesi Rachel’a şiddet uyguladığı iddia edilen Ashkan’ın masum olduğunu deklare ederek oybirliğini bozdu. Ashkan karar açıklandıktan sonra “Cinsel taciz, teşkilatın uyum içinde çalışmasını tehlikeye atacak ve iyi insanları ülkemize hizmet etmekten alıkoyacak gerçek bir güvenlik sorunudur. Bu tür iddialar ciddiye alınıp derinlemesine soruşturulmalı. Ama gerçek suçlamalarla yalanları birbirinden ayırmak için daha iyi bir yol bulmalıyız” dedi.

Boğma hikayesi nasıl çıktı?

Boğma hikayesi yalan mıydı yani? İş arkadaşlarının anlattığına Rachel ve Ashkan normalde “can ciğer kuzu sarması”ymış ancak 13 Temmuz 2022’de gün ortasında yaptıkları yürüyüşte merdiven boşluğunda Rachel’ın “boğma,” Ashkan’ınsa “arkadaşını neşelendirme” olarak nitelendirdiği bir davranış arkadaşlıklarına gölge düşürmüştü. Rachel’ın o anlara dair anısı şöyle: Söz konusu fular Ashkan’a aitti ve Rachel’a verene kadar da bir süre ofisinde tutmuştu. Ashkan yürüyüşleri sırasında fuları geri istemiş, sonra da merdivenlerden yukarı çıkarken eşarbı boynundan geçirerek çaprazlamıştı. Ashkan’ın o anki yüz ifadesini unutamadığını söyleyen Rachel iş arkadaşının kendisini öpmeye çalıştığını söyledi.

Ashkan’ın o anlara dair hatırlattıkları ise çok daha farklı: Yürüyüşleri sırasında hayatının aşkını bulduğunu anlatmış. Rachel kendi sorunlarını anlatırken mutlu hayatını anlatmasının duyarsızlık olduğunu söylemiş. Bunun üstüne Ashkan komik bir şey yapayım derken eşarbı kadının boynuna dolayayım demiş. Daha sonra ikili hiçbir şey olmamış gibi ayrılmış.

Mesajları Rachel’a handikap oldu

Sonraki aylarda savunma avukatları, ikilinin mesajlaşmalarından yola çıkarak kendi savunmalarını oluşturdu. Ashkan’ın avukatları ikili arasındaki konuşmaların epey esprili olduğunu, bu sebeple de Ashkan’ın cinsel şaka yapmada beis görmemiş olabileceğini savundu.

Rachel ve Ashkan birbirlerini uzun zamandır tanımıyordu. İkisi de CIA’re stajyerdi. Hızlı şekilde arkadaş olup teşkilatın kullandığı iletişim platformu Skype üstünden sohbet koyultmuşlardı. Rachel duruşmalarda yakın olmadıklarını söylemiş, Ashkan’ın kendisini romantik partner olarak gördüğünü, ancak evli olduğu için onu reddettiğini anlatmıştı.

Ancak mahkemede ele alındığı üzere Skype mesajlaşmaları onların iki yeni iş arkadaşı gibi göründüğüne işaret ediyordu. Rachel mesajlarda sürekli kalp ifadeleri kullanıp Ashkan’ı sevdiğini söylerken Ashkan da beraber bir şeyler yapmayı öneriyordu. Rachel’ın bu önerilere coşkuyla yanıt verdiği söyleniyor. Ashkan, Rachel’ın evliliğinde yaşadığı zorlukları ve cinsel fantezilerini kendisine anlattığını söylüyor, ki Rachel aralarında böyle bir konuşma geçtiğini reddediyor.

Ashkan mahkeme kürsüsünde aralarında “platonik bir ilişki” olduğunu kabul etti ve mesajlarının genelde flörtöz bir havada gerçekleştiğini savundu. Rachel ise aralarındaki şakalaşmanın cinsel içerikli olmadığını, olsa bile bu tarz mesajlardan rahatsız olduğunu sık sık dile getirdi. Bu şakalara “lmao,” “hahahaha” benzeri cevaplar vermesinin sebebi sorulduğunda da bunların “rahatsız olmuş insan kahkahaları” olduğunu söyledi.

Karışık bir davaydı bu ve jüri üyeleri başta altıya bir şeklinde bölündü. Kimin ne yönde oy kullandığı bilinmiyordu ancak bir saat sonunda oybirliğiyle Ashkan’ın suçsuz olduğuna karar verdiler.

‘CIA’in parmağı var’

Hak savunucuları için Rachel davasının önemi CIA içindeki ilk iddia olmasından geliyordu. Ashkan’ın avukatı son konuşmasında hak savunucularının endişelerine değindi. “İşyerinde cinsel tacize uğramak ciddi bir sorundur. Kadın mağdurlar erkek egemen toplumda bu endişelerini duyurmakta zorlanmıştır. Toplumun bu gerçeğe uyanmaya başlaması iyi bir şey. Ancak temelsiz suçlamalar bu gerçeğe gölge düşürüyor. Mevcut sorunlara yardımcı da olmuyor.”

Bu arada Rachel’ın avukatı Kevin Carrol “CIA’in bu davada parmağı olduğunun” da altını çizdi. Buna örnek olarak da Rachel’ın verdiği ifadeyle ilgili birçok kez ses kaydının alınmasını örnek gösterdi. Daha sonra bu ses kayıpları Ashkan’ın avukatları tarafından kanıt olarak kullanıldı. Carroll Adalet Bakanlığı’nın bir an önce CIA içindeki cinsel saldırı iddialarının soruşturulma şeklini incelemesi gerektiğini savundu.

Gustave Courbet'nin meşhur tablosunu boyalı saldırı: Bu kez sebep iklim değil #MeTooGustave Courbet’nin meşhur tablosunu boyalı saldırı: Bu kez sebep iklim değil #MeToo

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.