Vuslat Doğan Sabancı taburcu oldu, Ali Sabancı yoğun bakımdan çıktı
Yunanistan'ın ana muhalefet partisi SYRIZA'da geçen yıl genel başkan seçilen Kasselakis güvensizlik oyu sonrası konumunu kaybetti. Tekrar adaylığını koymak isteyen lider, merkez komitenin izin vermemesi üzerine kendi partisini kuracağını açıkladı.
Yunanistan’da bir yılı aşkın süre önce siyaset sahnesine adım atan Yunan asıllı Amerikalı yatırımcı Stefanos Kasselakis genel başkanlığına seçildiği ana muhalefet partisi SYRIZA’dan ayrılarak kendi partisini kuracağını açıkladı. Kasselakis bu kararı iki gün süren parti kongresinden sonra aldı. Lidere göre ay sonunda yapılacak seçimde adaylığını koyma talebi kongrede değerlendirmeye alınmamıştı.
36 yaşındaki Kasselakis hayatının büyük bölümünü ABD’de geçirdi. Yunan siyasetine de geçen yıl mayıs ayındaki yerel seçime adaylığını koyarak girdi. SYRIZA aynı yılın mayıs ve haziran aylarında yapılan seçimden çifte yenilgiyle çıkınca uzun süredir partinin liderliğini yapan Aleksis Çipras istifasını verdi. Bunu fırsat bilen Kasselakis bu kez de parti liderliğine adaylığını koydu ve eylül ayında zafer kazandı. Seçimden aylar önce Amerikalı eşi Tyler McBeth ile ABD’den Atina’ya taşınan Kasselakis SYRIZA’ya da adaylığını koymadan altı ay önce üye olmuştu.
Genel başkanlık yarışında rakibi Efi Ahçioğlu ve destekçileri geçen yıl aralık ayında partiden ayrılarak Yeni Sol adlı yeni parti kurdu. Kasselakis’i destekleyen SYRIZA üyelerinin çoğu kısa sürede yeni liderden soğudu ve onu gerçek solcu olmamakla suçladı. Destekçilerini Kasselakis’ten soğutan şeylerin başında kavgacı üslubu ve parti organlarını açıkça küçümsemesi yatıyordu.
SYRIZA’nın merkez komitesi eylül ayındaki güvensizlik oyunun ardından Kasselakis’i görevden aldı. Kasselakis oylamanın meşruluğuna itiraz etti ve yeniden yapılacak seçimlere katılmaya hazırlanmaya başladı. Ancak partinin merkez komitesi buna da izin vermedi. Bunun üstüne Kasselakis ve dört milletvekili partiden ayrıldıklarını duyurdu. Böylece SYRIZA’nın 300 sandalyeli Yunan parlamentosunda 31 milletvekili kaldı. Yani artık milletvekili sayısı sosyalist Pasok partisiyle eşit.
SYRIZA-İlerici İttifak Basın Bürosu Kasselakis’in peşinden giderek partiyi ana muhalefet konumundan düşüren milletvekillerini eleştirerek “Miçotakis’e can yeleği” olduklarını söyledi. Parti Kasselakis’in adaylığının kabul edilmemesine gerekçe olarak mal varlığı beyanı konusundaki cevaplanmamış soruları gösteriyor. Buna göre Kasselakis’in mal varlığı partiye beyan ettiğinden farklı. Ancak Kasselakis bu iddiaları reddediyor.
Bir zamanlar hükümete bile gelen SYRIZA geçen yılki seçimlerde Kiryakos Miçotakis öncülüğündeki muhafazakâr Yeni Demokrasi karşısında aldığı büyük yenilgiden bu yana dağılmış halde. 2019’dan beri muhalefette olan SYRIZA aslında geçen yılki seçimde iktidara yeniden gelmeyiumuyordu. Ancak son seçimlerde Yeni Demokrasi oyların yüzde 40,6’sını alırken SYRIZA 17,8’e düşerek yarışlardaki yeni dibini gördü.
Kasselakis’in eski bir Goldman Sachs çalışanı ve armatör olması, benimsediği ideolojinin belirsizliği bazı solcuları kızdırmıştı. Hatta partinin önde gelenleri onu ABD’nin seçilmiş yeni başkanı Donald Trump ile İtalya’daki popülist Beş Yıldız partisinin kurucusu komedyen Beppe Grillo’a benzeterek alay etmişti. Kasselakis yönetiminde partiyi ABD’deki Demokrat Parti’ye dönüştürmeyi amaçlıyordu. Kasselakis “ABD formülünü mümkün olan en kısa sürede kopyalamalıyız” demişti. Kasselakis’in Yunanistan siyasetinde deneyimi olmasa da 2008 yılında ABD’deki Demokrat Parti ön seçimlerinde o dönemler senatör olan Joe Biden’ın ekibinde gönüllü çalışmıştı.
Rakibi Ahçioğlu ise Kasselakis’in öne sürdüğü türde bir yenilikçiliğin Yunan solunda yeterli destek bulamayacağına inanıyordu. Hatta bundan öylesine emindi ki ön seçimlerin ilk turunun sonucunu duyduğunda öfkesini gizleyememiş, seçmenlerin neye oy verdiklerini bilmediklerini söylemişti. Ahçioğlu seçmenlerin neye oy vereceklerini netleştirmek için ikili bir tartışma programı yapılmasını isterken Kasselakis “Aramızda tartışmayı bırakıp Miçotakis’e karşı savaşmanın vakti geldi” demişti.