Bağ-Kur’da gün sayısı 9000’den 7200’e düşecek
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan 'Asgari ücrette herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşılacağını ümit ediyoruz' dedi. Türkiye'de asgari ücreti 5 işçi temsilcisinin bulunduğu 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan aralık ayında 2025 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek için komisyonun toplanacağını belirterek “ Herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşılacağını ümit ediyoruz” dedi.
TBMM Plan Bütçe Komisyonu’na 2025 yılı bütçesini sunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan “Geçen dönemde Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda asgari ücreti net 17 bin 2 liraya yükselttik. Böylece 2002 yılında 184 lira olan asgari ücreti reel olarak yüzde 254 artırmış olduk. Aralık ayında 2025 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek için yine komisyonumuz toplanacaktır. Herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşılacağını ümit ediyoruz” diye konuştu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan’ın “herkesin üzerinde mutabakata varacağını umduğu” asgari ücretin yıl sonuna kadar belirlenmesi gerekiyor. Türkiye’de asgari ücreti Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Asgari ücret belirleme görevini üstlenen bu komisyon, her yıl toplantılar yapıyor. Yapılan toplantılar neticesinde bir sonraki yılın asgari maaş tutarı belirlenerek kamuoyu ile paylaşılıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) Çalışma Genel Müdürü veya yardımcısı, ÇSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü veya yardımcısı, Hazine Müsteşarlığı temsilcisi en çok üye sayısına sahip işçi kuruluşundan 5 temsilci, en çok üye sayısına sahip işveren kuruluşundan 5 temsilci, Devlet İstatistik Enstitüsü Ekonomik İstatistikler Dairesi Başkanı veya yardımcısı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığından asgari maaş konusuyla ilgili dairenin başkanı veya yetkilendirilen bir görevli bulunuyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) tarafından tespit edilen üyelerden birinin başkanlığında toplanıyor.
Toplam 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan en az 10 üyenin katılımı sonucunda oy çokluğu ile karar alınıyor. Yapılan oylamanın eşit çıkması hâlinde ise komisyon başkanının bulunduğu tarafın görüşü kabul ediliyor. Ancak bugüne kadar asgari ücret çoğu kez hükümet ve işveren temsilcilerinin görüş birliği ve işçi sendikası temsilcilerinin de muhalefetiyle belirleniyor. Söz konusu toplantılardan çıkan asgari ücret tutarı kararı kesin, yani yargı yoluyla itiraz gibi bir yöntem yok.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan daha az ödeme yapmak isteyen işveren ve enflasyonu düşürmek için asgari ücret zammını “makul” tutmak isteyen devlet temsilcilerinin çoğunlukta olduğu Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan nasıl olacaksa herkesin mutabık kaldığı bir tutarın çıkmasını bekliyor.
Kamu Görevlilerinin Geneline Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2024 ve 2025 yıllarını kapsayan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararına göre kamu görevlilerimiz ve emeklilere oransal olarak 2024 yılında yüzde 15 + 10 oranında zam verildiğini kaydeden Işıkhan “Enflasyon farkı ile birlikte Ocak ayında yüzde 49,25, Temmuz ayında yüzde 19,31 olmak üzere kümülatif olarak yüzde 78,07 oranında artış yapılmıştır. 2025 yılında ise yüzde 6 + 5 oranında zam verilmiş olup, enflasyon farkının yüksek olması durumunda aradaki fark da enflasyon farkı olarak verilecektir. Çalışanlarımızı enflasyona karşı koruma ve onlar için kalıcı refah sağlama prensibimizi, kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
En düşük emekli aylığını 2024 yılı Ocak ayında 10.000 TL’ye 2024 yılı Temmuz ayında ise 12.500 TL’ye yükselttiklerini hatırlatan Işıkhan “Yılbaşında sosyal güvenlik sistemimizin aktüeryal dengesini de gözeterek, bütçemiz doğrultusunda emekli maaşlarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
İş gücü piyasasındaki yeni dinamiklere uygun, iş barışını ve sosyal güvenliği güçlendirecek “Yeni İş Kanunu” hazırlıkları için çalışmaları titizlikle yürütüldüğünü kaydeden Işıkhan “ Bu kanun tasarımı sürecinde, çalışma hayatının tüm paydaşlarının beklentilerini ve ihtiyaçlarını dikkate alarak, işveren ve işçi hakları arasında adil bir denge kurmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Bakan Işıkhan Ulusal İstihdam Stratejisini de yakında kamuoyuyla paylaşacaklarını açıkladı.