Biden kararını verdi: Ürdün’deki saldırıya karşılık verilecek ama nasıl?
Biden ve Trump Beyaz Saray’da tarihi bir buluşmada el sıkışarak barışçıl bir geçiş süreci sözü verdi. Öte yandan Senato’nun yeni lideri seçilen John Thune Cumhuriyetçilerde Trump’ın etkisi dışında bir dengenin sinyali olarak yorumlandı.
Washington’da merakla beklenen buluşma gerçekleşti. ABD Başkanı Joe Biden ile seçilmiş başkan Donald Trump dün Beyaz Saray’da bir araya geldi, başkanlık görev devir-teslimi için barışçıl geçiş sürecinin önemine vurgu yaptılar. Oval Ofis’teki görüşme Amerikan siyasetinde tansiyonun yükseldiği bir dönemde birlik ve sağduyu mesajı vermek açısından dikkat çekiciydi.
Oval Ofis’e girişinde Trump’ı sıcak bir şekilde karşılayan Biden başkanlık görevini devretme sürecinde her türlü desteği sunacağını söyledi. “Yeniden hoş geldiniz” diyen Biden, Trump’a pürüzsüz bir geçiş süreci için hazır olduklarını söyledi.
Biden görev değişiminin sorunsuz şekilde ilerlemesi için tüm imkanları seferber edeceklerini söyledi. Bu nazik karşılamaya Trump da samimi yanıt vererek siyasetin sert yüzünden bahsetti: “Siyaset zor bir iş ve çoğunlukla dünya çok hoş değil ama bugün dünya güzel” dedi. Bu sözlerle siyasetteki anlaşmazlıkların ötesine geçerek ülke yararına birlikte çalışma vurgusu yaptı.
Biden ve Trump’ın kameralar önünde verdikleri bu dostane görüntüden sonra yaklaşık iki saat süren özel bir görüşme yaptı. Görüşme 2020 seçimlerinde Trump’ın kaybetmesinin ardından iki ismin bir araya geldiği ilk buluşma olarak kayıtlara geçti. İkili daha önce 2021 yemin töreninde yüz yüze gelmemiş, uzun süredir karşı karşıya gelmemişti. Bu yüzden Washington’daki buluşma sadece Amerikan kamuoyunda değil, dünya basınında da büyük yankı uyandırdı.
Biden-Trump görüşmesinin ardından Amerikan siyasetinde bir önemli gelişme daha oldu: Cumhuriyetçiler Senato’da çoğunluğu elde etmenin ardından lider olarak John Thune’u seçti. Cumhuriyetçilerin yeni Senato Başkanı 63 yaşındaki deneyimli bir siyasetçi.
Üç aşamalı gizli oylamada Florida Senatörü Rick Scott’un Trump tarafından desteklenmesine rağmen Thune’un kazanması Cumhuriyetçi kanatta dikkat çekici bir dinamik yarattı. Thune seçimin ardından yaptığı açıklamada Cumhuriyetçi Parti’nin Trump’ın gündemini destekleyerek ilerleyeceğini belirtti.
Thune’un seçilmesi Trump’ın parti üzerindeki etkisine rağmen Cumhuriyetçi Parti içinde yeni dengeler oluşabileceği yorumuna yol açtı. 82 yaşındaki Mitch McConnell’den görevi devralacak olan Thune, Trump’a yakın isimlerden ziyade kendi duruşuyla dikkat çeken bir lider olarak Senato’da bağımsız bir çizgi izleyebilir.
Bu durum özellikle Trump’ın bazı reform ajandalarının geleceği hakkında spekülasyonları da beraberinde getirdi. Trump’ın danışmanı Robert F. Kennedy Jr. Thune’un seçilmesinin ardından X platformunda “Rick Scott olmadan Trump’ın tüm reform gündemi sallantıda” paylaşımı yaparak bu dinamiğe dikkat çekti.
Trump Washington’a gelişinin hemen ardından Kongre’deki Cumhuriyetçilerle de bir araya geldi. Bu toplantıda seçim zaferini kutlayan Trump, partisinin gelecekteki hedefleri hakkında güçlü mesajlar verdi.
Kazandığı zaferin ardından ilk kez başkentte görülen Trump Cumhuriyetçi Parti’nin yeni dönemde Beyaz Saray ve Kongre’deki çoğunlukla nasıl bir yol izleyeceğine dair yol haritasını paylaştı.