Rusya lideri Putin, İngiltere ve ABD füzelerinin Rusya topraklarında kullanılması sonrası Ukrayna'yı 'durdurulması imkansız' bir füzeyle vurduklarını söyledi. Rusya'nın fırlattığı füze nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip bir balistik füzeydi.
Ukrayna ABD’nin ürettiği ATACMS füzelerini Rusya’ya ateşledikten bir gün sonra İngiltere ve Fransa’nın ortak ürettiği Storm Shadow seyir füzelerini Rusya topraklarında kullandı. Böylece ilk kez Avrupa yapımı bir silah Rus topraklarında kullanılmış oldu. Ukrayna’nın bu art arda saldırılarının ardından Rusya da savaşta ilk kez Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze (ICBM) fırlattı.
Dün bu gelişmelerle ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ulusa sesleniş konuşması yaptı. Rusya televizyonları yayınlarını keserek ve hiçbir duyuruda bulunmadan Putin’in açıklamasını girdiler. Açıklama televizyon yayınından bir süre sonra Kremlin internet sitesinde de yayınlandı.
Ukrayna’nın ‘durdurulması imkansız’ bir balistik füze ile vurulduğunu söyledi. Putin, saldırının İngiltere ve ABD füzelerinin Rusya topraklarında kullanım iznine cevap olarak yapıldığını da belirtti. Kiev’in müttefiklerini uyaran Putin, “Her duruma hazırız. Eğer birileri hala bundan şüphe ediyorsa, etmemeli. Her zaman bir yanıt olacaktır” dedi.
Putin, Rus topraklarına yönelik silahlarını kullanmasına izin veren ülkelere karşı kendi silahlarını kullanma hakkına sahip olduklarını belirterek, “Askeri birliklerini Rusya’ya karşı kullanma planları yapan ülkelerin yönetici elitlerine bunu ciddi olarak düşünmelerini tavsiye ediyorum” dedi.
Putin, devlet televizyon kanalından yaptığı konuşmada, Batı yapımı uzun menzilli silahların Rusya topraklarında kullanılmasından sonra yaşanan olaylara ilişkin Rus ordusuna, vatandaşlara, dünyadaki dost ülkelere ve Rusya’yı stratejik yenilgiye uğratma ihtimaline dair yanılsama içinde olanlara bilgi vermek istediğini belirtti.
Batı’nın Ukrayna’da kışkırttığı çatışmayı tırmandırmaya devam ettiğine dikkati çeken Putin, ABD ve NATO müttefiklerinin daha önce Rusya topraklarında uzun menzilli hassas silah sistemlerinin kullanılmasına izin verdiklerini açıkladıklarını anımsattı.
Bu silahları üreten ülkelerin askeri uzmanlarının doğrudan katılımı olmadan bu tür silahların kullanılmasının imkansız olduğunu savunan Putin, 19 Kasım’da ABD yapımı 6 ATACMS füzesi ve 21 Kasım’da İngiltere yapımı Storm Shadow ve ABD yapımı HIMARS ile birleşik füze saldırısıyla Rusya topraklarında Bryansk ve Kursk bölgesindeki askeri hedeflerin vurulduğunu söyledi.
O andan itibaren Batı’nın kışkırttığı Ukrayna’daki bölgesel çatışmanın küresel nitelikte unsur kazandığını dile getiren Putin, Rus hava savunma sistemlerinin saldırıları püskürttüğünü, Ukrayna’nın açıkça belirlediği hedeflere ulaşamadığını aktardı.
Bu tür silahların kullanılmasının ‘özel askeri operasyon’ bölgesindeki çatışmaların gidişatını etkileyemeyeceğini ifade eden Putin, Rus birliklerinin tüm muharebe hattı boyunca başarılı şekilde ilerlemeye devam ettiğini belirtti.
Amerikan ve İngiliz uzun menzilli silahlarının kullanımına cevap olarak, 21 Kasım’da Rus ordusunun, Ukrayna’nın askeri ve sanayi kompleksi tesislerinden birine bir saldırı gerçekleştirdiği bilgisini paylaşan Rus lider Putin, “En yeni Rus orta menzilli füze sistemlerinden biri, savaş koşullarında, nükleer olmayan hipersonik ekipmanlarla donatılmış bir balistik füzeyle test edildi. Roketle uğraşan bilim insanlarımız buna ‘Oreşnik’ adını verdiler. Testler başarılı oldu, fırlatma hedefine ulaştı. Ukrayna topraklarında, bugün bile füze teknolojisi ve diğer silahlar üreten, Sovyetler Birliği zamanından beri bilinen en büyük sanayi komplekslerinden biri Dnepropetrovsk şehrinde vuruldu.” diye konuştu.
ABD’nin Avrupa ve Asya-Pasifik bölgesinde orta ve kısa menzilli füzeler konuşlandırma planlarına cevap olarak orta ve kısa menzilli füzeler geliştirdiklerinin altını çizen Putin, ABD’nin 2019’da Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) tek taraflı çekilerek hata yaptığını söyledi.
Bugün ABD’nin sadece bu tür füzeleri üretmekle kalmadığını Avrupa dahil dünyanın farklı bölgelerine tatbikatlar esnasında aktardığını da kaydeden Putin, Rusya’nın bu silahları dünyanın başka bir yerine konuşlandırmama yükümlülüğünü gönüllü olarak sürdüreceğini dile getirdi.
NATO ülkelerinin Rusya’ya yönelik saldırgan eylemlerine cevap olarak “Oreşnik” füze sistemini savaş koşullarında test ettiklerini tekrarlayan Putin şunları söyledi: “Orta ve kısa menzilli füzelerin daha fazla konuşlandırılması konusuna ABD ve uydularının eylemlerine bağlı olarak tarafımızca karar verilecektir. Rusya Federasyonu’nun güvenliğine yönelik tehditlere dayalı olarak en yeni füze sistemlerimizin sonraki testleri sırasında vurulacak hedefleri belirleyeceğiz. Silahlarının bizim tesislerimize karşı kullanılmasına izin veren ülkelerin askeri tesislerine karşı silahlarımızı kullanma hakkına sahip olduğumuzu düşünüyoruz. Saldırgan eylemlerin artması durumunda aynı kararlılıkla ve aynı şekilde karşılık vereceğiz. Askeri birliklerini Rusya’ya karşı kullanma planları yapan ülkelerin yönetici elitlerine bunu ciddi olarak düşünmelerini tavsiye ediyorum.”
Putin, sözlerine şöyle devam etti: “Elbette, gerekirse ve yanıt tedbiri olarak Ukrayna topraklarındaki ‘Oreşnik’ gibi sistemlerle imha hedeflerini seçerken, sivilleri ve ayrıca orada bulunan dost devletlerin vatandaşlarından tehlikeli bölgeleri önceden terk etmelerini isteyeceğiz. Bunu insani nedenlerden dolayı, açıkça, aleni olarak, bu bilgiyi alan düşmanın karşı koymasından korkmadan yapacağız.”
Putin, halihazırda bu tür silahlara karşı koymanın bir yolu olmadığına işaret ederek, söz konusu füzelerin hedeflerine saniyede 2,5-3 kilometre olan ’10 Mach’ hızla ulaştığını vurguladı.
Rus lider şunları söyledi: “Dünyada mevcut olan modern hava savunma sistemleri ve Amerikalıların Avrupa’da kurduğu füze savunma sistemleri bu tür füzeleri engellemiyor. Bu söz konusu olamaz. Uluslararası güvenlik sistemini çökerten, mücadeleye ve hegemonyasına tutunarak tüm dünyayı küresel bir çatışmaya doğru itenin Rusya değil, ABD olduğunu bir kez daha vurgulamak isterim. Biz her zaman tüm tartışmalı konuları barışçıl yollarla çözmeyi tercih ettik ve artık hazırız ancak gelişmelere de hazırız. Eğer hala bundan şüphe duyan varsa, bu boşunadır; cevap her zaman olacaktır.”
İngiltere Savunma Bakanı John Healey ve Korgeneral Magowan, İngiltere Parlamentosunun Savunma Komitesinde üyelerinin sorularını yanıtladı.
Healey, Ukrayna’daki gelişmeler konusunda Lordlar ve Avam Kamarası üyelerine 2 brifing verildiğini belirtirken, Rusya’nın 10 bine yakın Kuzey Koreli askeri cepheye sürdüğünü ifade etti.
Rusya’nın nükleer tehditlerine karşı savunma bütçesini milli gelirin yüzde 2,5’ine çıkarmanın önemine vurgu yapan Healey, “İngiltere, NATO’nun doğu kanadına bir tümen konuşlandırıp varlığını sürdürebilir mi?” sorusunu gizli oturumda yanıtlayacağını belirterek cevapsız bıraktı.
Healey yerine soruya yanıt veren Korgeneral Magowan, “Sayın Bakan’ın bu konuda gizli oturum teklif ettiğinin farkında olarak şunu söyleyebilirim; İngiliz ordusunun bu gece savaşması istenirse bu gece savaşırız. Eğer Ruslar bu gece Doğu Avrupa’yı işgale başlarsa onları savaşta biz karşılarız” dedi.
Bu yanıt üzerine Healey, “Zaten şu anda oradayız, Estonya’dayız” ifadesini kullandı.