Trump Fed’in bağımsızlığını yine yok saydı: Çok param varsa söz hakkım da olmalı
ABD Merkez Bankası'nın yayınladığı son rapora göre ABD'nin 34 trilyon lira civarındaki mali borcunun sürdürülebilirliği finansal istikrara yönelik en önemli risk faktörü.
ABD Merkez Bankası (Fed), ülkenin 33.99 trilyon dolarlık mali borcunun sürdürülebilirliğinin finansal istikrara yönelik en önemli risk olarak görüldüğünü açıkladı. Fed, Amerikan finansal sistemindeki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı finansal istikrar raporunun kasım sayısını yayımladı.
ABD’nin finansal istikrarına yönelik risklere ilişkin yapılan anketin sonuçlarının paylaşıldığı raporda, ülkenin mali borcunun sürdürülebilirliğine ilişkin endişelerin listenin başında yer aldığı, bunu Orta Doğu’da tırmanan gerilim ile son ankette de sıklıkla dile getirilen politika belirsizliğinin takip ettiği anlatıldı.
Raporda, “ABD’nin mali borçlarının sürdürülebilirliğine ilişkin endişeler en çok belirtilen risk oldu. Artan Hazine ihraçlarının özel yatırımları engellemeye başlayabileceği veya ekonomik durgunlukta politika tepkilerini kısıtlayabileceği kaydedildi” değerlendirmesinde bulunuldu.
ABD’nin resesyona girme riskinin de listenin üst sıralarında yer aldığı belirtilen raporda, önceki 6 anketin 5’inde ilk sıralarda yer alan kalıcı enflasyonist baskılar ve kısıtlayıcı para politikası duruşunun etkilerine ilişkin riskin bu kez daha az dile getirildiği kaydedildi.
Raporda, küresel ticarete ilişkin risklerin bir önceki ankete kıyasla daha sık belirtildiği, riskli varlık fiyatlarındaki düzeltme ve bankacılık sektöründeki stresin yeniden ortaya çıkmasının diğer riskler kadar öne çıkmasa da dile getirilmeye devam ettiği aktarıldı.
Ayrıca raporda Çin ekonomisinin daha da zayıflamasının ve bir finans kuruluşuna yönelik siber saldırı olasılığının da gerçekleşmeleri halinde ciddi sonuçlara yol açabilecek riskler arasında görüldüğü belirtildi.