DSÖ’den elektronik sigara konusunda acil eylem çağrısı
Yeni bir araştırmaya göre elektronik sigaralar nikotin içermese bile kullanıcının damarları üzerinde olumsuz etkiye neden oluyor. Üstelik bu etki anında yaşanıyor.
Özellikle gençler arasında yaygın kullanılan elektronik sigaralar geleneksel sigara içenlerin de bırakma yöntemi olarak kullandığı bir geçiş evresi. Tütünden daha az zararlı olduğu inanışı yaygın olsa da yeni bir araştırmalar akciğerlere sigara kullanımı kadar zararlı olabileceğini gösteriyor.
Elektronik sigaraların anlık etkisi üzerine yapılan yeni bir araştırma ise nikotin içermese dahi damar sağlığını olumsuz etkilediğini gösteriyor.
Chicago’daki Radyoloji Derneği’nin yıllık toplantısında sunulan araştırma nikotinli veya nikotinsiz e-sigara kullanımının venöz oksijen satürasyonunu da azalttığını ortaya koydu. Bir başka deyişle kişinin akciğerlerinin daha az oksijen almasına neden oluyor.
Elde edilen bulguların uzun vadedeki etkilerini incelemek için daha fazla bilimsel çalışmaya ihtiyaç var ancak araştırmacılar sonuçların düzenli olarak e-sigara kullanmanın ileride damar hastalığına yol açabileceği anlamına gelebileceğini söylüyor.
ABD’deki Pennsylvania Üniversitesi çatısı altında yapışan araştırmanın baş yazarı Dr. Marianne Nabbout “İnsanlarda elektronik sigaraların tütün bazlı sigaralara göre daha güvenli alternatifler olduğuna dair bir inanış var ancak bu aslında doğru değil” diyor.
E-sigara aerosolleri tütün dumanıyla aynı kansere neden olan kirleticiler içermese de, buharına maruz kalmak kimyasal solumak anlamına geliyor. Yeni araştırma bunun vücut üzerinde etkisi olduğunu gösteriyor.
Bu sigaraların çalışma prensibine göre sıvı ısınıyor ve kullanıcı tarafından solunan bir buhara dönüşüyor. Bu buhar elektronik sigara cihazına bağlı olarak kurşun, nikel, formaldehit, propilen glikol ve gliserin gibi maddeler içerebiliyor.
Dr. Nabbout ve meslektaşları araştırma için, sigara içenlerin, e-sigara içenlerin ve nikotinsiz ürünler kullananların vücutlarına ne olduğunu inceledi. 21 ila 49 yaş aralığında 31 sigara ve e-sigara içenlerle ikisini de kullanmayan 10 kişinin sonuçlarını karşılaştırdı.
Elektronik sigarada nikotin olmasa bile, zararlı olabilecek başka bileşenler olduğuna dikkat çeken Dr. Nabbou”Bu yüzden denekler nikotin bazlı elektronik sigara kullanmasa bile, bu önemli etkileri gördük” diyor.
Katılımcılar e-sigara veya sigara içmeden önce ve sonra, sigara içmeyenler de her klinik ziyaretinde MR taramasından geçti. Araştırmacılar ayrıca, kan akışını analiz etmek için bazı testler uygulayarak kandaki oksijen miktarını ölçtü.
Araştırmacılar her sigara veya elektronik sigara içildiğinde uyluk boyunca uzanan ve tüm alt vücuda kan ve oksijen femoral arterdeki kan akış hızında önemli bir düşüş gördü. Sigara içmeyen ve içenlerle kıyaslandığında en önemli düşüş nikotin içeren e-sigara kullanıcılarında olurken ikinci en büyük düşüş nikotinsiz ürünler kullananlarda gözlemlendi.
Araştırma nikotinli veya nikotinsiz buharlı sigara kullanan kişilerin oksijen satürasyonunun da azaldığını, yani akciğerlerine daha az oksijen ulaştığını gösterdi.
Damar fonksiyonun iyi çalışması kişinin kan damarlarının genişleyip daralabilmesi, böylece kanının verimli bir şekilde akabilmesi, vücuda oksijen taşınması anlamına geldiğinden önemli. Zayıf damarsal fonksiyon kan pıhtısı atması (emboli), yüksek tansiyon ve felç gibi sorunlara yol açabiliyor.