GSS prim borçlarına ilişkin teklif komisyonda
AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, 2015 öncesi Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlarını ödeyemeyenlerin borçlarının faizleriyle birlikte silineceğini söyledi. Ayrıca işverene yeniden sigorta prim desteği verilmesine de başlanacak.
Hükümet 9 milyon kişiye ödeme emri gönderilmesiyle gündeme gelen genel sağlık sigortası (GSS) prim borçlarıyla ilgili harekete geçiyor. AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, AK Parti grubunun Meclis Başkanlığı’na sunduğu yasa teklifiyle 2015 yılı öncesine ait ödenemeyen GSS borçlarının silineceğini söyledi.
AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta “Yürürlüğe konulan yapılandırma kanunlarından yararlanamayan ya da yararlanmalarına rağmen 1/1/2015 öncesine ait zorunlu genel sağlık sigortası prim borçlarını ödeyemeyen sigortalıların kamuya olan borçlarını siliyoruz. Sağlık hizmetlerine erişimlerini kolaylaştırmak ve nihai olarak da genel sağlık sigortasını erişiminin yaygınlaştırılmasını sağlamak ve toplumsal sağlık riskini azaltmak amaçlanmaktadır.”dedi. Yaklaşık 400 bin kişinin yararlanacağı düzenlemeyle sağlık hizmetlerine erişim kolaylaşacak. GSS borcu olanlara kamuya ait sağlık kuruluşlarından hizmet alamıyor.Teklif, bütçe teklifi Meclis Genel Kurulu’na gelmeden yasalaşacak.
Yasa teklifinin perşembe günü Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda görüşüleceği öğrenildi. Bir ailenin gelirinin kişi başına düşen aylık tutarının brüt asgari ücretin üçte birinden az olması halinde, kişinin GSS primi devlet tarafından ödeniyor.Üçte birinden fazla olması halinde ise bu kişiler prim ödeyerek GSS’den yararlanabiliyor.
Son vergi paketiyle kaldıran işveren prim desteği de bu teklifle geri dönüyor. İşverene son vergi düzenlemesinden daha önce prim desteği yüzde 5 olarak veriliyordu. Bu düzenlemeyle işveren yeniden sigorta prim desteği verilecek ancak bu kez oran yüzde 4 olacak. İmalat sektöründe çalışanlar için ise 2025 ve 2026’da prim desteği yüzde 5 olarak uygulanacak.
Engelli vatandaşların emekliliği yeniden düzenleniyor. Ekim 2008’den önce sigortalı olan engelliler için vergi indirim belgesi esas alınarak yürütülen emeklilik işlemlerinin 5510 sayılı Kanun kapsamında çalışma gücü kaybına göre belirlenmesi ve tüm uygulamanın SGK tarafından yürütülmesi sağlanıyor.
Yurt dışından temin edilen tıbbi ürün istisnasına açıklık getirilerek temin kanallarının artması ile hastaların ilaca erişimi kolaylaşacak, hayati önemi haiz ilaçlara erişiminde sıkıntı yaşanmayacak ve hastaların ilaç fiyat farkları ödemesi gibi sebeplerden doğabilecek hasta mağduriyetlerinin önüne geçilecek.
Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının mesai dışında aile hekimlerince sunulması, yabancılara sunulan birinci basamak sağlık hizmetlerinin ücretlendirilmesi ile özel amaçlı raporların daha düşük bedelle aile hekimlerince düzenlenmesi; bahsi geçen tüm ücretlerin döner sermayeye aktarılacak. Aile hekimliğince verilen bazı raporlar (ehliyet raporu gibi) ücretli hale gelecek. Sevk almadan ikinci ve üçüncü basamağa gidenlerden katkı payı alınması, aile hekimliğinden sevk alınması halinde yarısı kadar pay alınması öngörülüyor. Hastanelere yığılmanın engellenmesi hedefleniyor.
Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı sonrası eşitlik ilkesi gözetilerek geçici iş göremezlik ödenekleri hesabında son 12 aylık sürenin dikkate alınması ve son 12 ayda 180 günden az hizmeti olanların geçici iş göremezlik ödeneklerine ilişkin üst sınırın korunması düzenleniyor.