Bu da oldu; Nazım’ın ‘Kuvayi Milliye Destanı’ uygunsuz bulundu, kütüphanelerden kaldırıldı
Nazım'ın 'Kuvayi Milliye Destanı'nın halk kütüphanelerinden kaldırılmasıyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan açıklama geldi: Erişimi engellenen Nazım'ın eseri değil onun eserinden ilham alarak Nuri Kurtcebe'nin çizdiği 'Kuvayi Milliye Destanı'.
Bakanlık Nuri Kurtcebe'nin çizdiği 'Kuvayi Milliye Destanı'nın erişiminin engellenmesinin sebebi de açıkladı. Eserde cinsel içerikli tasvirler var.
CHP milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi dün Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kütüphane Hizmetleri Daire Başkanlığı’nın halk kütüphanelerinden Nazım Hikmet’in ‘Kuvayi Milliye Destanı’nın ‘uygunsuz içerik’ bahanesiyle kaldırıldığını duyurmuş, bu emrin iletildiği mesajı paylaşmıştı.
Mesajda “Sayın Yetkili/Kütüphane Müdürü… Ekte kitap kapakları bulanan, yazarı Nazım Hikmet’e ait ‘Kuvayi Milliye’ ve Alberto Manguel’e ‘Ulises’in Dönüşü’ başlıklı kitaplarda uygunsuz içerik tespit edilmiş olup Koha Kütüphane Otomasyon Sistemi’nde materyal düzenleme kısmından ‘Ödünç Verilemez’ – ‘Diğer’ ve ‘OPAC’ta görünmesin yapılarak kullanıcılar tarafından görülmesi engellenmiştir. Söz konusu kitapların bulunduğu tüm halk kütüphanelerinde okuyucu hizmetlerinden çekilmesi gerekmektedir. Gereğini bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz” yazıyordu.
Bu sabah Kültür ve Turizm Bakanlığı konuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada “Haberlere konu olan eser Nazım Hikmet Ran’ın ‘Kuvayi Milliye’ adlı eseri değil; Nazım Hikmet’in ‘Kuvayi Milliye Destanı’ şiirini çizgilerle anlatan Nuri Kurtcebe’ye ait bir çizgi roman versiyonudur” dendi.
Nuri Kurtcebe’nin ‘Kuvayi Milliye Destanı’ eserinin halk kütüphanelerinden kaldırılmasının nedeni olarak da kitapta cinsel içerikli tasvirlerin yer alması gösterildi. Açıklamada “Bu nedenle kitabın her yaş grubundan vatandaşlarımızın faydalandığı kütüphanelerimizin genel erişim alanında bulundurulması uygun görülmemiştir. Eser, çocukların erişim sağlamayacağı bir şekilde kütüphanelerimizde yer almaya devam etmektedir. Nazım Hikmet’in şiirlerinin yer aldığı ‘Kuvayi Milliye’ veya ‘Kuvayi Milliye Destanı’ başlıklı eserlerin farklı baskıları başta olmak üzere Nazım Hikmet’e ait onlarca eserin binlerce nüshası kütüphanelerimizde herkes tarafından erişilebilir” dendi.
Bakanlık erişimi engellenen diğer kitap Alberto Manguel’e ‘Ulises’in Dönüşü’ne ilişkin açıklama yapmadı. Ki bu kitap da uygunsuz içerik nedeniyle halk kütüphanelerinden kaldırıldı.
Nuri Kurtcebe’nin ‘Kuvayi Milliye Destanı’ kitabının yayıncısı Sia Kitap ise yaptığı açıklamada ‘Nazım’ın şiirine sansür getiremeyen zihniyet şimdilik ancak çizgi romanına engel olmaya çalışmaktadır’ diyerek engellemenin Nazım’ın şiirine yapıldığını savunuyor:
“Bugün yeni bir sansür haberiyle haftaya başlamanın üzüntüsü içindeyiz. Bazı sosyal medya hesaplarında ve haber platformlarında usta şair Nazım Hikmet’in yazdığı ve çizer Nuri Kurtcebe’nin resimlediği ‘Kuvayi Milliye Destanı’ isimli kitabımıza Kültür Bakanlığı’na bağlı Halk Kütüphaneler’inde vatandaşların erişiminin kısıtlandığı duyurulmuştur.
‘Kuvayi Milliye Destanı’ çizgi romanı 20 yılı aşkın süredir çeşitli yayınevleri tarafından yayımlanmaktadır. Son olarak 2022 yılından bu yana yayınevimiz tarafından tekrar okurlara sunulmuştur. Çizerimiz bu çizgi romanı Nazım’ın destanına sadık kalarak hazırlamıştır. Bugüne kadar böyle bir kısıtlamaya uğramaksızın okurla her platformda buluşan bu esere getirilen erişim kısıtlaması aslında Nazım Hikmet’e çizerimiz Nuri Kurtcebe üzerinden sansür uygulamaya çalışmaktan başka bir şey değildir. Nazım Hikmet’in ‘Kuvayi Milliye Destanı’ işgale karşı direnen bir milletin bağımsızlık savaşının destanıdır. Onun şiirine sansür getiremeyen zihniyet şimdilik ancak çizgi romanına engel olmaya çalışmaktadır.
Okur şikâyeti bahanesiyle alınan bu kararın Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nün görevini layıkıyla yapmaya çalışan bürokratlarını ve çalışanlarını da üzdüğünden şüphemiz yoktur.
Karardan bir an evvel geri dönülmesi, Nazım Hikmet’e sansür çabalarının bir an evvel son bulması, kitabın ve sanatın yaygınlaşması ilgili kurumların görevleri arasındadır. Daha önce de uzun yıllar yasaklı kalan, yazdıkları okutulmayan bu büyük şairimizi bütün dünya ülkeleri baş tacı yaparken ülkemizde ona ilişkin yasaklamaların hâlâ sürmesi, büyük ülkeler ve milletler kültürlerinin ve önemli değerlerinin tanıtılması için fonlar oluşturup uluslararası destekler sunarlarken Türkiye’nin böylesine önemli bir değerini kendi kütüphanelerinde sansürlemeye çalışması acı vericidir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı bu anlamda görevini yerine getirmeye, bu engelleme çabasından bir an önce vazgeçmeye davet ediyoruz.”
Nazım Hikmet’in kitabının çizgi romanı olan Nuri Kurtcebe’nin ‘Kuvayi Milliye Destanı’ çağdaş eğitime verdiği katkılarından dolayı Çağdaş Eğitim Vakfı Ödülü’ne değer görülmüştü. Kurtcebe kitap yayımlandığında Haşmet Topaloğlu’na verdiği söyleşide “Çizmesi de zor oldu, basması da zor. Aslında şöyle söyleyeyim; bu benim çocukluk hayalimdi, yapmam gereken bir işti, bunu yaptım. Başka birisi yapabilirdi ama bana nasip oldu. Zor yanları olduğu kadar kolay yanları da oldu. Sevmezseniz her iş zor. Severek yaptığım için çok zor gelmedi. Bir de 1997’ye denk geldi bu kitap. Ben bunları birazcık göz yaşları içerisinde çizdim. O Sincan, Kudüs gecelerini unutmuyorum. Merak ediyorduk, Türkiye’nin durumunun ne olacağını. Ben de ne yapabilirim diye düşündüm kendi kendime. ‘Ben işte bunu yapayım’ dedim ve birazcık gözyaşları içerisinde çizdim” demişti.