Ankara dün sıra dışı bir diplomatik temasa tanık oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Amerikan Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Esenboğa Havaalanında görüştü. Görüşmede Suriye ve Gazze ateşkesi konuları konuşuldu.
Artık görev süresinin son günlerinde olan Amerikan yönetiminin bir önceliği, bir de başa çıkmaya çalıştığı bir krizi var Türkiye’yi de yakından ilgilendiren.
Joe Biden yönetimi 20 Ocak’ta görevi Donald Trump’a devretmeden önce Gazze’de İsrail ile Hamas arasında rehine takası ve kalıcı ateşkes anlaşmasını kotarmak istiyor. Buna ek olarak bir de Suriye’de yaşanan rejim değişikliğinin kendileri açısından istenmeyen bir yöne evrilmemesi için uğraşıyor.
Amerikan Dışişleri Bakanı Anthony Blinken işte bu iki gündem maddesiyle dün Ankara’ya indi. Onu pistte Dışişleri Protokol dairesi karşıladı, ama az sonra geçeceği Şeref Salonu’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan vardı.
Blinken neredeyse ayağının tozuyla Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edildi, havaalanındaki şeref salonunda kritik bir görüşme gerçekleşti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ile Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan eşlik etti.
Kabulde Türkiye ile ABD ikili ilişkileri, Suriye’deki son gelişmeler, küresel ve bölgesel konular ele alındı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından görüşmeyle ilgili yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye-ABD ilişkilerinin her alanda geliştirilmesi için Türkiye’nin gayretlerinin yeni dönemde de devam edeceğini belirtti.
Türkiye’nin en başından beri Suriye’nin toprak bütünlüğünün, birliğinin ve üniter yapısının korunmasından yana olduğunu dile getiren Erdoğan Suriye’deki kurumların ihyası ve yeniden imarı noktasında uluslararası toplumun birlikte çalışması gerektiğini kaydetti.
Erdoğan Suriye’de faaliyet gösteren ve Türkiye için tehdit kaynağı olan, PKK/PYD/YPG ile DEAŞ terör örgütleri başta olmak üzere tüm terörist yapılanmalara karşı Türkiye’nin öncelikle kendi milli güvenliği için önleyici tedbirler alacağını, DEAŞ ile göğüs göğse mücadele etmiş tek NATO ülkesi olarak PKK ve uzantılarının sahadaki durumu fırsata çevirme gayretini engelleyeceğini, DEAŞ ile mücadelede zafiyet oluşmasına da asla müsaade etmeyeceğini vurguladı.
Kabulde ABD heyetinden ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass ve ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Michael Goldman yer aldı.
Benzer şekilde Amerikan tarafı da görüşmeyle ilgili bir açıklama yayınladı.
Açıklamada “Bakan Blinken güçlü ABD-Türkiye bölgesel işbirliği ile Suriyelilerin liderliğinde ve Suriyelilere ait hesap verebilir ve kapsayıcı bir hükümete siyasi geçişi destekleme konusundaki ortak çıkarlarımızı ele aldı” ifadesine yer verildi.
Görüşmede Suriye’deki tüm aktörlerin insan haklarına saygı göstermesi, uluslararası insancıl hukuka bağlı kalınması ve siviller ile azınlık gruplara mensup kişilerin korunması gerektiğinin ele alındığı belirtildi.
Açıklamada Blinken’ın Suriye’de yerlerinden edilmiş kişilere yardım ulaştırılmasının ve DEAŞ karşıtı koalisyonun görevini sürdürmesinin önemine dikkati çektiği bildirildi.
Bakan Blinken’ın ayrıca Gazze’de ateşkes anlaşmasının acilen sonuçlandırılmasının gerektiği hususundaki görüşlerini de dile getirdiği kaydedildi.