Günün haberi: Şanlıurfa’da kaçak elektrikle kripto para madenciliği yapan tesis yapay zekayla tespit edildi

Şanlıurfa’da bir tarlanın ortasında briketten yapılmış baraka gibi bir yer. Kaçak elektrik kullanıyordu. Dicle Elektrik bu kaçağı kendi yapay zekasıyla yakaladı, oraya baskına gidilince çok şaşırtıcı bir şeyle karşılaşıldı.

Bilim Teknoloji 21 Ocak 2025

Türkiye’nin pek çok bölgesinde, özellikle tarımsal sulamada kaçak elektrik kullanımı hala yaygın. O yüzden elektrik dağıtım şirketleri bu kaçakları yakalamak amacıyla artık yapay zeka bile kullanıyor, yapay zeka herhangi bir yerde enerji kullanımında ani sıçramalar olduğunda uyarı veriyor.

Dicle Elektrik Dağıtım’ın yapay zekası, Şanlıurfa kırsalında bir yere böyle enerji sıçraması gördü. Sıçrama anlık değildi, kalıcıydı. Ekipler hemen oraya gitti.

Gördükleri şey şaşırtıcıydı:

Şanlıurfa’da bir tarlanın ortasında tuğlalarla kamufle edilmiş ve kaçak elektrikle kripto para madenciliği yapan tesis, Dicle Elektrik tarafından yapılan yapay zeka çalışmalarıyla tespit edildi.

Ekipler, Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesine bağlı kırsal Doğrular Mahallesi’nde yürüttükleri çalışmayla kripto para üreten bir tesiste kaçak elektrik kullanıldığını tespit etti. Tarlanın ortasına kurulan ve tuğlalarla kamufle edilen yapının, 2 bin 500 kilovolt gücündeki kayıt dışı trafoyla bağlantılı olduğu ortaya çıkarıldı. Kaçak düzeneğin, günlük 6 bin kilovatsaat elektrik tükettiği belirlendi.

Şirket tarafından yapılan açıklamada, kaçak elektrik kullanımının sadece tarımsal sulama ve iklimlendirme gibi alanlarla sınırlı olmadığına, kripto para üretiminde de yaygın olduğu ifade edildi. Tespit edilen kaçak düzenekle ilgili olarak hukuki işlemin başlatıldığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Dünyada hızla yaygınlaşan kripto paraların üretimi, yoğun elektrik enerjisi kullanılarak gerçekleşiyor. Cambridge Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi’ne göre, örneğin bir Bitcoin’in üretimi için yaklaşık 1450 kilovatsaat elektrik harcanıyor. Yapay zeka ve drone destekli çalışmalarla Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde ortaya çıkardığımız düzenekte, kripto para üretimi amacıyla kullanılan 100 kadar cihazın ihtiyaç duyduğu elektrik, 2 bin 500 kilovolt gücündeki kayıt dışı trafodan sağlanıyordu. Kaçak elektrik kullanımı sadece enerji kayıplarına neden olmakla kalmıyor, aynı zamanda sosyal adalet ve ekonomik sürdürülebilirliğe de zarar veriyor. Enerji kayıplarını en aza indirmek ve sürdürülebilir bir enerji yönetimi sağlamak adına yenilikçi teknolojileri kullanmaya devam edeceğiz.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.