Kartalkaya’da otel yangını faciası: 66 ölü, 51 yaralı

Yarıyıl tatili nedeniyle ağzına kadar dolu olan Kartalkaya’daki Grand Kartal otelinde yangın çıktı. Yangın sabah saatlerinde hala söndürülmeye çalışılıyor. Yangında 66 kişi hayatını kaybetti, 51 kişi yaralandı. Yangın 10 saatte söndürüldü.

Gündem 21 Ocak 2025

Türkiye’nin önemli kayak merkezlerinden Kartalkaya’da ünlü Grand Kartal Otelde bu sabaha karşı saat 03.30 sıralarında yangın çıktı. 12 katlı ve dışı tamamen ahşap kaplama olan otelde üst katlardan başlamış gibi görünen yangında alevler hızla yayıldı. Yarıyıl tatili nedeniyle doluluk oranının yüzde 80-90 oranında olduğu belirtilen, 237 kişinin konakladığı otelde 66 kişi hayatını kaybetti, 51 de yaralı var. Yangın başladıktan ancak 10 saat sonra söndürülebildi.

Her ne kadar olay yerine giden Bolu Valisi yangının otelin lokanta bölümünde başladığını söylüyorsa da olay yerinden gelen ilk fotoğraflarda alevlerin sadece üst katlarda olduğu görülüyor. Bir başka iddia, yangının otelin bacasından çıkan kıvılcımlarla çatıda başladığı. Gerçek itfaiye raporuyla ortaya çıkacak.

Yangının fark edilmesiyle 237 kişinin konakladığı otelde büyük bir tahliye telaşı da yaşandı. Yarıyıl tatili için otelde olan ve yanlarında bazılarının küçük çocuklarının da olduğu tatilcileri tahliye için zamana karşı yarış yaşandı. Çoğu kişi otelde yangın merdiveni olmadığını söyledi.

Kartalkaya’da 4 büyük otel ve çeşitli daha küçük konaklama tesislerinin olduğu bu bölgede itfaiye de yoktu. En yakın itfaiye olarak Bolu ve Gerede belediyelerinden çok sayıda itfaiye ekibi ile polis, jandarma, AFAD ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. İtfaiyenin yangına yetişmesi 40-45 dakika sürdü. İtfaiye ekipleri alevlere müdahale etti. Ancak binanın ahşap yapı olması nedeniyle alevler kısa sürede tüm oteli sardı.

Otelde toplam 237 misafir konaklıyordu. Yarıyıl tatili nedeniyle kayak tatili yapmaya çocuklarıyla gelen aileler vardı. Yangının fark edilmesiyle o aileler oteli terk etmek istedi ama yangın merdiveni yoktu. Bazı aileler, çarşafları birbirine bağlayarak camdan dışarı kaçmayı denedi. Ölen 66 kişiden ikisi böyle camdan atlama nedeniyle öldü.

Görgü tanıkları anlatıyor

Görgü tanığı Barış Salgür, yandaki otelde çalıştığını, mesaisi bittikten sonra odasına geldiğini, sesler üzerine dışarı çıktığında herkesin pencereden “imdat” diye bağırdığını gördüğünü söyledi.

Telaşlandıklarını, otelin üst tarafında dumanları gördüğünü aktaran Salgür, “İp, yastık, yorgan getirdik. İtfaiye bekliyorduk, herkes orada bağırıyordu. 2 saat falan sürdü. İtfaiye gelmeden üst kısım yanmaya başladı. Orada 2 kadın vardı. Direkt kendilerini attılar. İtfaiye geldiği zaman bizi geri çektiler, itfaiye müdahale etti. Biz ipi atabildiğimiz kadar ileriye atmaya çalıştık. Orada yaşlı adam vardı, o bağladı. Tutunmaya çalıştı ama eli kaydı düştü, ayağı kırıldı. Ona yardımcı olmaya çalıştık” diye konuştu.

Yardıma gelenlerden İdris Bilgin de sabah saat 06.00 sıralarında bölgeye vardığını, cenazelerin çıkarılmasına yardımcı olduğunu anlattı.

Yandaki otellerden battaniye alarak bölgeye getirdiğini ifade eden Bilgin, “Geldiğimde otel yanıyordu. Ekipler yangını söndürmeye çalışıyordu. Elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalıştık” dedi.

 

Bölgedeki otellerden birinde konaklayan Ali Atmaca da insanların sesine kalktıklarını, yardım çığlıklarını duyunca aşağıya indiklerini söyledi.

İnsanların yangının dehşetiyle camlardan atladığını aktaran Atmaca, yardımcı olmak için yatak getirerek yere koyduklarını kaydetti.

Atmaca, böylece insanların sert zemine düşmesinin önüne geçmeye çalıştıklarını dile getirerek, “Çabamız ne kadar faydalı oldu, onu bilemiyorum. Gözümüzün önünde insanlar can verdi, bu durum psikolojimizi bozdu. Sonra itfaiye geldi ama otelin yüksek olması itfaiyenin çalışmasını zorlaştırdı. Biz de yardımcı olmak için battaniye, yatak getirdik. İnsanlar çocuklarıyla pencereden atlamayı düşünüyordu. ‘Battaniye falan getirin.’ diyordu, Allah’tan o ara itfaiye geldi de çocuğu kurtardı. Kurtarma çalışmaları hızlı olsa da alan geniş olduğu için çoğu insan gözümüzün önünde can verdi” ifadelerini kullandı.

Kayak öğretmenleri anlatıyor

Yanan otelin kayak eğitmeni Necmi Kepçetutan NTV’de oteldeki yangın anını şöyle anlattı:

“Saat 03:00 -03:15 arası biz uyandık gürültülere. Dışarı çıktığımda 4. Katta restoran katında ben alevleri gördüm. Yangının orada başladığını düşünüyoruz. Net incelemeler yapılıyor. Sonra oteli sarmaya başladı. Personellerle 15-20 kişiyi çıkardık. Oteli çok iyi bildiğimiz için çabuk çıkabildik biz. Yaralılar var, hayatını kaybedenler var. Bazı öğrencileri bulamadım, korkuyoruz. Alevler dış cephene yayıldı. Dumanlar çok fazlaydı. Camlardan atlayanlar oldu maalesef. 140 odalı bir otel. Otelin yangın merdiveni vardı ama bu dumanda bulmak maharet ister. Duman içeriyi kaplamıştı, görüş alanı çok düşüktü. Geçen itfaiye de otelde inceleme yapmıştı.”

Kartalkaya’daki teleski çalışanı, “Bolu itfaiyesi gelen kadar tahliye yaptık. Yapabileceğimizi yaptık. Gözümüzün önünde atladı bir kişi, ona üzülüyoruz. Kurtaramadıklarımıza üzülüyoruz. İtfaiye 5-10 dakikaya geliyordu. Hepimiz çok üzgünüz” dedi.

Bir diğer teleski çalışanı ise facia anlarını anlatırken, “Sabahı olmayan bir geceydi. Herkes çok yorgun, bittik. En az 30-40 kişiyi tahliye ettik. Sabaha kadar tahliye etmeye çalıştık. Keşke hiç yaşanmasaydı ama yaşadık. Aileler, kaymaya gelen öğrenciler vardı. Bu bir felaket” dedi.

Bir otel çalışan, “Bir adam bebeğini sarkıttı, ‘battaniye getirin tutun bebeğimi atacağım’ dedi bize” ifadelerini kullandı.

Cep telefonuyla kaydedilen görüntülerde, bir kişinin yangından kurtulmak için çarşafları birbirine bağlayarak aşağı atladığı görüldü. Ayrıca aynı binanın başka bir penceresinden sarkıtılmış çarşaflar da dikkat çekti. Yine görüntülerde, mahsur kalan vatandaşların “Nereden çıkacağız?”, “İnemiyorum”, “Yardım edin” diyerek korku içinde yardım istedikleri de duyuldu.

Yangın alarmı yok

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Kartalkaya’da yanan otelden sağ çıkan tatilcilere ‘geçmiş olsun’ dileğinde bulundu. Tatilciler, otelde güvenlik önlemi olmadığını söyledi. Bir tatilci, “Otelin hiçbir güvenliği yok” derken, başka bir tatilci, “Yangın alarmı bile yok” ifadesini kullandı. Başka bir tatilci de “Saatler sonra biz ancak uyandık da merdivenlerden atladık. İnsanlar katlardan atladı. Şaka gibi. Ve şu an kardeşim ortada yok” dedi.

Sözcü yazarı da oteldeydi ve haber alınamıyor

Sözcü Gazetesi’nin yazarı Nedim Türkmen de yangının meydana geldiği oteldeydi. Ailesiyle birlikte otelde olan Türkmen’e sabahtan bu yana ulaşılamadı.

Türkmen’in kızı Ala Türkmen’in bir paylaşımı ortaya çıktı.

Instagram hesabından yardım isteyen Ala Türkmen, şu ifadeleri kullandı: “Grand Kartal 9013 oda, piste bakan taraf… Ailemden haber yok, yangında mahsuruz acil yardım.”

Ali Yerlikaya ölü sayısını açıkladı

Yangın yerine giden İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 66 kişinin hayatını kaybettiğini, 51 kişinin yaralandığını açıkladı.

Bakan Yerlikaya, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Otelin arka tarafının yamaç olması nedeniyle müdahale ön ve yan taraftan gerçekleşti. Savcılarımız ve bilirkişi heyeti çalışmalarına başladı. Tarifi imkansız olan bu acımızı paylaşmak istiyorum. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Şu an gözaltı yok. İdari soruşturma olarak çalışmayı biz yapıyoruz. Bunların tamamı incelenecek. Kim ise buna vesile olan, hata ihmal ne varsa hem adli hem idari gereği yapılacak.”

Kültür Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Otelin yangın yeterlilik belgesi mevcut. Düzenli kontrolleri de itfaiye tarafından yapılması gerekiyor. İtfaiye tarafından olumsuz durum bulunmamış. Süreç devam ediyor” dedi.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ise otelin kendi denetim alanlarının dışında olduğunu öne sürdü, “1997’de Turizm Bakanlığı ruhsatıyla açılmış, arazi de zaten Milli Park” dedi.

Yangın alarmı yok, yangın merdiveni yok, yangın önleyici sistem yok, itfaiye yok!Yangın alarmı yok, yangın merdiveni yok, yangın önleyici sistem yok, itfaiye yok!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.