Kartalkaya’daki Grand Kartal Oteli yangınında ölenlerin sayısı 79’a çıktı. Aralarında Bolu Belediye Başkan Yardımcısı ve İtfaiye Müdürünün de yer aldığı 11 kişi gözaltında. Turizm Bakanlığı ile Bolu Belediyesi suçu birbirlerine atıyorlar.
Kartalkaya’daki Grand Kartal Otelinde ölenlerin sayısı 79’a yükseldi. Bu yangınla ilgili kesin olan bir şey var: Yangın bir dizi ihmalin ve boş vermişliğin sonucu olarak meydana geldi, o 79 kişi ölmeyebilirdi.
Türkiye’nin hayatın her alanına sirayet eden siyasi bölünmüşlüğü bunca insanın hayatını kaybettiği bir yangını da siyasi kavga konusu haline getirdi. Üstelik daha yangın tam sönmemişken, otelden dumanlar yükselmeye devam ederken.
Kültür Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, otelin yangımı sürerken gazetecilere “Bolu Belediyesi yangına güvenli diye rapor vermiş” dedi. Bakanlık dün sabah o raporu da açıkladı ama yangına güvenli bulunan yer otelin kendisi değil otele bitişik olan ve yangında yanmayan 70 metrekarelik kafeteryaydı.
Yangınla ilgili çok sayıda savcı ve müfettiş görev yapıyor. Savcılar aralarında Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener ve İtfaiye Müdür Vekili Kenan Çoşkun’un da bulunduğu toplam 11 kişiyi gözaltına aldı.
Dün gazeteci İsmail Saymaz tarafından ortaya çıkarılan ve bugün 10Haber’in yayınladığı belgeler, otelin yangın güvenliği bakımından çok sayıda büyük eksiklerinin olduğunun Bolu Belediyesi İtfaiyesi tarafından yangından 36 gün önce saptandığını ortaya koyuyordu.
Bu eksikler saptanmış ama otel yönetimi kendin denetletme isteğini geri çekince belediye hiçbir şey yapmamıştı.
Grand Kartal Oteli, Turizm Bakanlığı tarafından verilen bir otel işletme belgesiyle faaliyetlerini sürdürüyor.
Otelin bulunduğu bölge devlete ait milli park ve Bolu Belediyesi sınırları dışında, o yüzden belediyenin oteli mühürleme, yangın güvenliği sağlanana kadar otelin faaliyetini durdurma yetkisi yok.
Bu yetki sadece Turizm Bakanlığında. Ruhsatı veren onlar olduğu için ruhsatı askıya alma yetkisi de bakanlıkta.
Ancak Turizm Bakanlığı’nın ruhsatı askıya alması için otelde yangın güvenliği bakımından vahim eksikler olduğunu biliyor olması lazım. Oysa Bolu Belediyesi, eksikleri saptadığı halde bunu hiçbir yere bildirmemiş, hatta Belediye Başkanı Tanju Özcan, bu rapordan ancak yangından sonra haberdar olduğunu söyledi dün akşam.
Turizm Bakanlığı’nın otel işletme belgelerini periyodik olarak yeniden değerlendirip değerlendirmediği ve eğer yapılıyorsa bu değerlendirme sırasında yangın güvenliği ile ilgili İtfaiye raporu almayı zorunlu kılıp kılmadığı bilinmiyor. Bilinen tek şey, bu otelle ilgili olarak en son 2007 yılında bir “yangına güvenli” raporu verildiği, işletmenin şu an bilinmeyen bir sebeple bu raporu 2024 yılı sonunda yenilemek istediği ama denetimden geçemediği.
Ancak denetimden geçememiş olmak herhangi bir sonuç doğurmamış.