MHP, HSK seçimi öncesinde ‘suçsuzluk karinesi’ni hatırlattı: ‘Şüpheden sanık faydalanır’

MHP'li Feti Yıldız HSK seçimi öncesinde sosyal medya mesajıyla 'Suçsuzluk karinesi'ni ve 'Şüpheden sanık faydalanır' ilkesini hatırlattı.

Siyaset 20 Mayıs 2025
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız TBMM’de yapılacak Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üyelik seçimi öncesinde yaptığı açıklamada masumiyet karinesine ve ‘şüpheden sanık faydalanır’ ilkesine dikkati çekerek “Duruşmaların aleni, davaların makul sürede sonuçlandığı, delillerin vasıtasız olduğu” bir hukuk düzenine işaret etti.

TBMM Genel Kurulu Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üye seçimi için haftalık çalışmasına bugün başlayacak. HSK üyeleri Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon tarafından belirlenen 15 aday arasından seçilecek. Seçimlerde her bir üye için ayrı ayrı gizli oy kullanılacak ve çoğunluk sağlanamazsa isim çekme usulü uygulanacak.

“Suçsuzluk karinesi” vurgusu

MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız TBMM’de yapılacak HSK üyelik seçimi öncesinde sosyal medya hesabından dikkati çeken bir paylaşımda bulundu. Yıldız şunları kaydetti:

“Suçsuzluk karinesinin esas alındığı, şüpheden sanığın faydalandığı, kimsenin kendini suçlamaya zorlanmadığı, bağımsız ve tarafsız mahkemelerde doğal hakimlerin görev aldığı, duruşmaların aleni, davaların makul sürede sonuçlandığı, delillerin vasıtasız olduğu, insan haklarına saygı duyan, koruyucu adaleti kuran, yargı denetimine bağlı olan hukuk devletinde; tatbikatın içindeki kişilerin hukuk bilgisi ve vicdanına emanetiz.

Bir hakimde olması gereken vasıflar Mecelle’de sıralanmıştır. Bir bakıma, hakimliğin ‘meslek kuralları’dır. ‘hâkim; hakîm, fehîm, müstakîm, emîn, mekîn ve metîn olmalıdır.’ (hakim; bilgin, zeki, doğru, güvenilir, vakar sahibi, sağlam olmalıdır) Seçilecek arkadaşlara başarılar diliyorum.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.