3,26 milyar yıl önce Dünya’ya Everest Dağı büyüklüğünde gök taşı çarptığında ne oldu?

3,26 milyar yıl önce Dünya'ya çarpan dev göktaşı, dünyamızda erken yaşamın oluşmasında çok önemli rol oynamış. Göktaşı, dinozorların neslini tüketenden 50-100 kat daha büyüktü. Ama o sayede yaşam için gerekli elementler yayıldı.

Bilim Teknoloji 22 Ekim 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
S2 göktaşı Everest Dağı büyüklüğünde

Dünya’ya gök taşı çarpmasının olumlu etkileri de olabiliyormuş.

Harvard Üniversitesi’nin yürüttüğü araştırma kapsamında bilim insanları, Dünya’ya çarpan dev gök taşlarının erken yaşam üzerindeki etkilerini incelemek için Güney Afrika’daki meteor kalıntılarını analiz etti.

Buna göre dünyada yaşamın yeni yeni başladığı bundan 3,26 milyar yıl önce dev bir göktaşı dünyaya çarptı. Bu göktaşı, birkaç milyar yıl sonra yine dünyaya çarpıp dinozorların neslinin tükenmesine sebep olan gök taşından 50 ila 200 kat daha büyüktü. İlla benzetme yapacaksak, bugünkü Everest dağları büyüklüğündeydi. Ama bilim insanlarına göre bu dev çarpışma Dünya’ya sadece yıkım getirmedi, aksine erken yaşamın gelişmesine yardımcı oldu.

Çarpma tsunamiye ve kısmi okyanus buharlaşmasına da neden oldu. Araştırmada, çarpma etkisinin çevreye fosfor yaydığı ve tsunaminin de demir açısından zengin derin suları yüzeye çıkardığı belirtilerek, bunun da Dünya’da yaşamı tetiklemiş olabileceği anlatıldı.

Araştırmanın baş yazarı Harvard Üniversitesinden Profesör Nadja Drabon, gök taşı çarpmasının yaşam için felaket getirdiği düşüncesinin hakim olduğunu hatırlatarak, yaptıkları çalışmanın bu çarpmaların Dünya’da yaşamın gelişmesine de imkan tanıdığını gösterdiğini söyledi.

Drabon, bulguların Dünya’ya çarpan gök taşlarının erken yaşamın gelişmesine neden olduğu fikrine katkıda bulunduğunu anlattı.

Dinozorları yok eden meteor mega depremleri de tetiklemişDinozorları yok eden meteor mega depremleri de tetiklemiş

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.