Robot süpürgeler, yapay zekanın iyi niyet elçileri olabilir mi?
Avrupa Birliği'nin dünyanın en büyük dijital platformlarına yönelik yeni katı kuralları dün itibarıyla yürürlüğe girdi. Buna göre 45 milyondan fazla kullanıcısı olan büyük dijital platformlar, arama motorları ve alışveriş siteleri daha sıkı biçimde denetlenecek ve katı kurallara uyacak.
Avrupa Birliği’nin dün yürürlüğe giren yeni kurallar bu aşamada şu dev teknoloji şirketlerini kapsıyor: Alibaba, Amazon, Apple AppStore, Booking.com, Facebook, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, eski adıyla Twitter olan X, Wikipedia, YouTube, Zalando, Bing ve Google.
Bu büyük dijital platformlar, dezenformasyonu sınırlama, yasa dışı içeriği hızla kaldırma, reşit olmayanları internet ortamında daha fazla koruma ve dış denetime tabi tutulma gibi ilave yükümlülüklere tabi tutulacak. Kurallara uymayan dijital platformlar, küresel cirolarının yüzde 6’sına kadar para cezasına çarptırılabilecek.
Kural ihlallerini sürdüren dijital platformların AB ülkelerindeki faaliyetleri sonlandırılabilecek.
We’re bringing our European values into the digital world.
With strict rules on transparency and accountability, our Digital Services Act aims to protect our children, societies and democracies.
As of today, very large online platforms must apply the new law.— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) August 25, 2023
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, konuyla ilgili X’ten yaptığı paylaşımda, “Avrupa değerlerimizi dijital dünyaya taşıyoruz” ifadesini kullanırken, dün itibarıyla çok büyük platformların yeni yasayı uygulaması gerektiğine dikkati çekerek “Şeffaflık ve sorumluluğa ilişkin katı kurallar içeren Dijital Hizmetler Yasamız, çocuklarımızı, toplumlarımızı ve demokrasilerimizi korumayı amaçlıyor” dedi.
Peki dünden itibaren yürürlüğe giren yeni kurallar neleri içeriyor.