Apple sonunda yapay zeka yarışına girdi: Karşınızda Apple Intelligence, Siri de daha akıllı olacak

Yapay zeka yarışında geride kalmakla eleştirilen ve bu sebeple değer kaybeden Apple, bu yılki WWDC'de Apple Intelligence'i tanıttı; Siri'nin daha akıllı hale geleceğini söyledi, yapay zekayı gizliliği gözeterek entegre edeceğini açıkladı.

Bilim Teknoloji 11 Haziran 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: Apple

OpenAI iki yıl önce kasım ayında üretken yapay zekayı hayatımıza soktu. Apple her yıl düzenlediği Apple Worldwide Developers Conference’ın (WWDC) bu yılki etkinliğinde yapay zeka destekli yeni özelliklerini tanıtarak Microsoft, Google ve daha pek çok şirketin dahil olduğu yapay zeka yarışına katıldığını açıkladı. İki saat süren sunumda öne çıkan yeni özelliği Apple Intelligence oldu.

Apple Intelligence tek başına bir ürün ya da uygulama denemez. Şirket müşterilerinin kullandığı her uygulamanın ve ürünün bir parçası olacak. İster mesaj taslaklarınızı düzenleyecek bir asistan olarak düşünün, ister gideceğiniz yere en kısa nasıl ulaşabileceğini anlatacak bir dost. Bu bakımdan Microsoft’un yapay zeka asistanı Copilot ile benzerliklere sahip ama Apple Intelligence’i aktifleştirmek için ekstra ödeme yapmaya gerek kalmayacak.

Apple iPhone’un yazılımında da iyileştirmeler yapmayı planlıyor. Örneğin Apple Intelligence kullanıcıların iMessage’de metin komutuyla kendi emojisini yapmasını ve mesajlaşmalarda karşı tarafa göndermeleri için gerçekçi görüntüler oluşturmasını mümkün kılacak. Ayrıca fotoğrafları hayvanlar, tatil gibi konularına göre ayıran yeni bir galeri uygulaması hazırlayacak. Ne var ki Apple Intelligence sonbahardan itibaren beta olarak iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia’nın dili Amerikan İngilizcesi olarak ayarlayan kullanıcıları için geçerli olacak.

Ayrıca Apple’ın sanal asistanı Siri’ye de güncelleme getirilecek. Siri aslında yıllardır piyasada. Hatta ilk dönemlerinde bugün OpenAI’ın GPT-4o’ının yarattığı gibi bir coşkuya vesile olmuştu. Ama bu coşku yerini zamanla hayal kırıklığına bıraktı çünkü Apple Siri’nin üstüne çok düşmedi. Bir kere komutların bazılarını algılayamıyor, sıradan bir sohbet çok da mümkün olmuyordu. Halbuki Siri, GPT-4o gibi olma potansiyeli taşıyor. Apple da şimdi bunu planlıyor. Şirket Siri’nin bir kullanıcının kendisine anlattığı şeyin bağlamını hatırlayabileceğini söylüyor.

Apple saate ilginç güncelleme, Androidle ‘sınıf farkı’ yavaş yavaş kalkıyor

Özellikle gazetecileri memnun edecek bir yenilik de geliyor iPhone’lara. Malum, görüş aldıktan sonra bunun deşifresini yapması gerekiyor gazetecilerin. iPhone kullanıcısı artık telefon uygulaması üstünden konuşmalarını kaydedip deşifresini otomatik olarak yapabilecek. Görüşmeyi kaydetme özelliği diğer telefon markalarının bazında zaten vardı ama deşifre yapma özelliği muhtemelen bir ilk olacak. Görüşme kaydedilirken diğer tarafa da kayıt bilgisi gönderilecek, haberiniz olsun.

AirPods ve Apple saatler için de yenilikler var. örneğin AirPods kullanırken sadece başınızı yana ya da aşağı yukarı sallayarak gelen bir çağrıyı yanıtlayabilecek veya reddedebileceksiniz. Apple saatlere gelen özellik ise vücut sıcaklığı ve kalp atışı gibi sinyallere dayanarak kullanıcılara hastalanabilecekleri konusunda bilgi verecek olması.

iPhone kullanıcıları ile Android kullanıcıları arasında bir sınıf farkı meselesi haline gelen kaliteli iletişim kuramama sorunu da yeni güncellemelerle çözülecek. Öncesinde iPhone kullanıcıları Android kullanıcılarına yüksek çözünürlüklü görüntü yollayamıyordu. Artık bu mümkün olacak.

Yapay zekada güvenli alan yaratmaya çalışacak

Apple’ın sunumunda dikkat çeken vurgulardan biri güvenlikti. Diğer şirketlere ayak uyduracağını söyleyen Apple, bunu gizliliğe önem vererek nasıl uygulamaya geçireceğini anlattı. Şirket verilen komutlara yanıt verebilen, görüntü oluşturabilen ve kod yazabilen teknolojinin hassas konularla ilgili cevaplarını iPhone üzerinden cevaplayacağını söyledi. Böylelikle bu komutlar kişisel bilgilerin daha büyük bir risk altında olacağı veri merkezlerinde işlenmeyecek. Daha karmaşık komutlar için de Apple’ın dahi erişemediği bir bulut sistemi oluşturduklarını söyledi.

Şirketin CEO’su Tim Cook “İnanılmaz yeni yetenekleri geliştirmeye çalışırken ortaya çıkacak sonucun müşterilerimize sunduğumuz ürünlerin özündeki ilkeleri yansıttığından emin olmak istiyoruz. Sizin için önemli olan şeyleri koruyacak kadar güçlü olmalı” dedi.

Yatırımcıların talebine yanıt ama ne kadar etkili olacak?

Apple’ın yapay zekaya yönelmesi Wall Street yatırımcılarının taleplerine bir yanıt aslında. Bu teknoloji sayesinde son dönemde hem Microsoft hem de Nvidia Apple’ı tahtından etti. Uzmanlar yapay zekayı iPhone’dan sonra yatırımcılar için en büyük olay olarak niteliyor. Çünkü artık neredeyse hepsi bu özelliği kendi araçlarına entegre etmek zorunda kaldı.

Ne var ki Apple hisseleri, WWDC sırasında duyurulan yapay zeka güncellemelerine rağmen dün yüzde 1,9 düşüşle günü tamamladı. Hayal kırıklığı yaratan bu hisse performansı, Apple’ın yapay zeka yarışında ne kadar geç kaldığının bir hatırlatıcısı. Apple’ın hisse fiyatları bir yıl öncesine göre sadece yüzde beş arttı. Oysa Microsoft hisseleri geçen yılın bu dönemine göre yaklaşık yüzde 29, Google hisseleri yüzde 42 ve Nvidia hisseleri yüzde 208 arttı.

Bununla birlikte Apple’ın yapay zeka sektörüne girmesi yarışa yeni bir hava katabilir. Zira şirketin çip geliştirme ekibi teknoloji sektörünün en yeteneklileri arasında görülüyor. Ekip yıllardır karmaşık yapay zeka fonksiyonlarına güç veren çipler üretiyor. Apple’ı rakiplerinden ayıran bir diğer şey de kullanıcılarının bilgilerini koruma azmi. Çünkü şirket parayı reklam üzerinden değil cihazlarıyla kazanıyor.

OpenAI ile masaya oturdu, öfkelenen Musk oldu

Ama bu demek değil ki Apple’ın önünde çiçekli bir yol var. Şirket işe aldığı araştırmacıların çalışmalarının ne kadarını kamuoyuyla paylaşabileceğini kısıtladığı için önde gleen yapay zeka araştırmacıları Apple’a katılmakta çekingen davranıyor. Ayrıca Apple’ın bir zayıflığı da kurallara uygun hareket etmesinden geliyor. Şirket yapay zekayı geliştirmek için kullanılan telifli materyalleri izinsiz kullanmama taraftarı. Yani diyelim ki New York Times’ın haberlerini kendi yapay zeka dil modeli için kullanacak, bunun için gazeteye para ödenmesi gerektiğini düşünüyor. OpenAI başta olmak üzere birçok yapay zeka şirketi bunu çoğu zaman görmezden gelerek telifli ürünleri kullanıyor. Kimi zaman suç üstü yakalanıp dava ediliyorlar.

10’ca bilim arasından bülteninde önceki haftalarda yer vermiştik; Apple bu zayıflıklarının üstesinden gelmek için OpenAI ile masaya oturdu. Hatta bu durum Microsoft’un birazcık canını sıktı. Ama sonuç olarak Apple’ın sunumuna OpenAI’ın CEO’su Sam Altman da katıldı. Altman dün yaptığı bir paylaşımda “Bu yılın ilerleyen zamanlarında ChatGPT’yi entegre etmek için Apple ile işbirliği yapacak olmaktan çok mutluyuz. Çok seveceğinizi düşünüyoruz” dedi.

Microsoft bu işbirliğine iddialardaki gibi karşıysa bile bunu sessizden yaparken sesini esas çıkaran X, SpaceX ve Tesla’nın sahibi ABD’li milyarder Elon Musk oldu. Musk X’ten yaptığı açıklamada “Eğer Apple, OS işletim sistemine OpenAI’yı entegre ederse Apple cihazları benim şirketimde yasaklanır. Şirketlerime misafir gelenler de kapıdan geçmeden önce Apple cihazlarını kontrolden geçirir. Böyle bir güvenlik ihlali kabul edilemez” dedi.

Google: Önce internet çöplüğünü yarattı, şimdi de temizlemeye girişiyorGoogle: Önce internet çöplüğünü yarattı, şimdi de temizlemeye girişiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.