Bilim dünyası bu kelebeğe şaştı: Dört bin kilometre uçtu, Atlantik aştı

Yaklaşık 4 bin 200 kilometre uçup Atlantik Okyanusu'nu geçen kelebek bilim insanlarını şaşkına çevirdi. Diken kelebeğinin rüzgarın da yardımıyla beş-sekiz gün aralıksız uçmuş olabileceği tahmin ediliyor. Kelebek ömrünün önemli kısmını yolda geçirdi.

Bilim Teknoloji 27 Haziran 2024
Diken kelebeği halk arasında 'boyalı güzel' olarak biliniyor. Fotoğraf: Shuttersttock

Bir kelebek uçarak katettiği yolla bilim insanlarını şaşırtmayı başardı. Yaklaşık 4 bin 200 kilometre uçup Atlantik Okyanusu’nu geçen kelebek bilim dergisine konu oldu.

Ömürleri yaygın inanışın aksine bir gün olmasa da çoğu türün ömrü birkaç haftayla sınırlı. En uzun yaşayanın ömrü bir yıl. Araştırmacılar bilimsel adıyla vanessa cardui yani diken kelebeğinin elverişli rüzgar koşulları sayesinde ara vermeden 5 ila 8 gün uçmuş olabileceğine dikkat çekti. Bu durumda ömrünün önemli bir kısmının yolda geçtiğini söylemek yanlış olmaz.

Independent Türkçe’nin aktardığına göre Barselona Botanik Enstitüsü’nden Gerard Talavera Güney Amerika’da genel olarak bulunmayan bu kelebek türünün 2013’te Fransız Guyanası’nda görüldüğünü ortaya çıkarmıştı.

Kanada’daki Ottawa Üniversitesi ve ABD’deki Harvard’dan bilim insanlarının da katıldığı yeni bir araştırmada bu kelebeklerin yolculuğa yüksek ihtimalle Batı Afrika’dan başladığını belirlendi.

Araştırmanın yazarlarından Eric Toro-Delgado kelebeklerin yolculuğuna dair şunları anlattı: “Kelebekler bu uçuşu çok enerji kullanmalarına neden olan aktif uçuş yöntemiyle rüzgarda süzülme arasında değişen bir stratejiden faydalanarak tamamlamış olabilir. Kelebeklerin rüzgar olmadan tüm yağlarını ve dolayısıyla enerjilerini tüketmeden önce en fazla 780 kilometre uçabileceğini tahmin ediyoruz.”

Hakemli dergi Nature’da 25 Haziran’da yayımlanan çalışmada bu kelebeğin kökenlerine de ışık tutuldu. Kelebeklerin muhtemelen Fransa, İrlanda, Birleşik Krallık veya Portekiz’de doğmuş olabileceğine işaret edildi.

100 yıl önce soyu tükenen kelebek gizemli şekilde geri döndü100 yıl önce soyu tükenen kelebek gizemli şekilde geri döndü

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler