Kıskançlık krizi: Yatakta benden iyi mi
78 yaşındaki bir adama yapılan otopsi, hemen hiç rastlanmayacak, hatta şimdiye kadar sadece bir kez görülmüş bir anormalliği ortaya çıkardı: Bu hasta tüm hayatını üç penisli olarak geçirmişti ve muhtemelen bundan haberi yoktu.
Birmingham Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki bilim insanları sıradan olacağını düşündükleri bir otopside hiç beklemedikleri bir anormallikle karşılaştı. Araştırma için bağışlanan insan vücudunda üç penis vardı. Üç farklı penis açıklığının olmasıyla karakterize olan bu duruma triphallia deniyor ve bu vakayla birlikte şimdiye kadar sadece iki kişide görüldü.
Kadavra 78 yaşında bir deneğin. Muhtemelen ömrü boyunca bu sıra dışı anatomisinden habersiz, sıradan bir hayat sürdü. Çünkü bilim insanlarına göre dışarıdan bakıldığında adamın penisi gayet normal görünüyordu. Ama skrotal kese içinde gizlenmiş iki küçük penis daha vardı ve biri ana penisle aynı üretere bağlıydı.
Araştırmacılar bu tür anormalliklerin yaşam boyunca fark edilemeyeceğini söylüyor. Yine de bu anormal anatomiye sahip kişilerde işlevsel bozukluklar görülebiliyor. Bu sorunlar idrar yolu enfeksiyonu, ereksiyon bozukluğu ve kısırlık şeklinde kendini gösterebiliyor. Ama bu hastada dikkate değer bir semptoma rastlanmaması bunun fark edilmemiş olabileceğini düşündürüyor.
Biraz önce de bahsettiğimiz üzere tıp literatüründe şimdiye kadar böyle sadece bir vaka daha kayıtlara geçirilmiş. 2020 yılında Irak’ta bir yenidoğanda görülen üç penislilik hali dünya genelinde dikkat çekmişti. Ama şimdi Birmingham Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının elindeki kadavra anomalinin iç yapısının incelenebileceği ilk vaka olması nedeniyle dikkat çekiyor.
Erkek cinsel organının gelişimi hamileliğin ilk safhalarında, yani gebeliğin dört ila yedinci haftası arasında başlıyor. Penisin oluşması güçlü bir androjen hormonu olan dihidrotestosteronun (DHT) tetiklediği genital tüberkülle mümkün oluyor. Journal of Medical Case Reports’ta yayınlanan çalışmanın yazarları, 78 yaşındaki hastada bu genital tüberkülün üç parçaya bölündüğünü tahmin ediyor.
Araştırmacılar makalelerinde üreterin önce ikinci peniste geliştiğini düşünüyor. Ama bu penis tam olarak gelişemediği için üreter rota değiştirip birinci peniste gelişmeye başlamış. Üçüncü penis ise üç katlı genital tüberkülün artığı sadece.
İki ve üç penisliliğin genetik açıdan varlığı hâlâ muamma. Araştırmacılar genital oluşumda rol oynayan birkaç gen olduğunu biliyor.
Şimdi tekrar, hastanın sahip olduğu bu anormalliği hiç bilmemesine dönelim. Şimdiye kadar üç penisli sadece iki kişi tespit edilmiş olsa da içte kalan fazla penis durumu belki başkalarında da var. Sadece bu anormalliğin farkında değiller. Dolayısıyla araştırmacılar sağlık personelinin ürolojik sorunları olan hastaları incelerken bu olasılığı da hesaba katmasını istiyor.