Bilim-kurgu gerçekle buluşursa: Yeni teknolojiyle görünmeyeni görmek mümkün

Artık kameralar neredeyse duvarların arkasını da görecek. Bunu başaran yeni algoritma, duvarlara veya zemine düşen gölgelere bakıp görünmez olanı görünür kılıyor. Teknoloji önce otomobillere uyarlanacak, kazalar azalacak.

Bilim Teknoloji 23 Şubat 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Tech Explorist

John Murray-Bruce kısa süre önce otomobil kazası geçirdi ve sonra “Ah keşke diğer arabanın geldiğini görebilseydim” dedi. Güney Florida Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri ve Mühendislik bölümü öğretim üyesi Murray-Bruce bunu mümkün kılacak bir misyona böyle baş koydu: Engellerin arkası görülebilsin, yani görüş alanını genişlesin istiyor.

Murray-Bruce ve doktora öğrencisi Robinson Czajkowski sıradan bir fotoğraf makinesiyle engellerin ardındaki alanın oldukça hassas, tamamen renkli, üç boyutlu rekonstrüksiyonunu hesaplayacak bir algoritma üretti. Bu algoritma yalnızca araba kazalarının önlenmesine yardımcı olmakla kalmayıp rehine vakalarında, arama-kurtarma çalışmalarında ve stratejik askeri girişimlerde kolluk kuvvetlerinin işine yarayabilir.

İkili görüş alanı dışında kalan alanları, nesneleri ve odaları görebilmek için sıradan yüzeyleri aynaya dönüştürmüş. Murray-Bruce bununla ilgili olarak “Üç boyutlu bir dünyada yaşıyoruz. Bu nedenle bir senaryonun daha eksiksiz üç boyutlu resmini çıkarmak bazı durum ve uygulamalarda büyük öneme sahip olabilir” diyor.

Fotoğraf: Nature Communications

Nature Communications’da yayınlanan çalışma sıradan bir dijital kamera yardımıyla gözlerden kaçan gizli sahnenin 3D olarak başarılı şekilde yeniden oluşturulduğu ilk çalışma. Algoritma fotoğrafta görülmeyen ama yüzeylerin üstüne düşen gölgelerden elde edilen bilgiyi kullanarak yüksek kalitede rekonstrüksiyon yapıyor temel olarak. Czajkowski “Bu gölgeler her yerde var. Onları çıplak gözle göremiyor olmamız var olmadıkları anlamına gelmiyor” diyor.

Görünmeyen engelleri görme fikri yıllardır bilim-kurgu filmlerine ve kitaplara konu oluyor. Bu araştırma da zaten bu hayali, yıllardır var olan bu düşünceyi hayata geçirme yolunda önemli bir adım. Sıradan insanlar için teknik kaçtığını kabul ediyoruz ama biraz önce de belirttiğimiz gibi kolluk kuvvetlerine pek çok şekilde yardımcı olabilir.

Bu çalışmanın bir önemi daha var. Yeni çalışmadan önce araştırmacılar sıradan kameralarla küçük alanların 2D rekonstrüksiyonunu yapmıştı. Çünkü gizlenmiş sahneyi ortaya çıkarabilmek için özel ve pahalı ekipman kullanmak gerekiyor. Yeni çalışmada ise işlem gayet sıradan bir kamerayla yapılıyor. Yani artık bu iş için ekipmana milyonlarca dolar bayılmaya gerek yok.

Yine de kolluk kuvvetleri ve otomobil üreticileri tarafından benimsenmesi için bu teknolojinin geliştirilmesi 10 ila 20 yıl alabilir.

Bilim insanları insan beyni gibi çalışan ve 3D yazıcıda basılan beyin dokusunu tanıttıBilim insanları insan beyni gibi çalışan ve 3D yazıcıda basılan beyin dokusunu tanıttı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler