Bir dönemin sonu: Popular Science 151 yıllık yayın hayatını sonlandırdı

Masadan birer birer eksiliyor dostlar. 135 yıllık National Geographic'in basılı yayın hayatına son vermesini henüz sindiremeden bu sefer de 151 yıllık Popular Science yayın hayatına son verdiğini açıkladı.

Bilim Teknoloji 29 Kasım 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Popular Science'ın Kasım 1920 baskısı. Fotoğraf: Wikimedia

Daha National Geographic’in gelecek yıldan itibaren basılı yayın yapmayacağını hazmedemeden bir haber de Popular Science’dan geldi: 151 yıllık yayın hayatının ardından artık dergi formunda satılmayacak. PopSci’nin sahibi Recurrent Ventures’in iletişim direktörü Cathy Hebert, The Verge’e yayının artık dergi olmanın ötesine geçmesi gerektiğini söyledi.

Bilim, teknoloji ve doğa konularıyla ilgili yayın yapan PopSci ilk sayısını 1872 yılında yayınladı. Yıllar derginin pek çok değişiklik yapmasını gerektirerek ilerledi. 2018’de yayın periyodunu üç ayda bire düşüren dergi 2020’den sonra derginin fiziksel kopya satışını tamamen kaldırdı, 2021’deyse ilk dijital sayısını yayınladı.

PopSci’nin eski editörlerinden Purbita Saha kararla ilgili hayal kırıklığını LinkedIn’den yaptığı paylaşımda “151 yıldır değişimlere uyum sağlamış öncü bir yayının sahiplerinin beş dakikalık Zoom görüşmesiyle kapatılması karşısında hayal kırıklığına uğradığını, öfkelendiğini ve dehşete düştüğünü” diyerek gösterdi.

Bilim dünyasındaki yenilikleri bilim tutkunlarına ileten gazetecileri son aylardaki işten çıkarmalar epey derinden etkilendi. National Geographic haziranda derginin editoryal kadrosunun geri kalanını işten çıkardı, Gizmodo son iklim muhabirinin işine son verdi, CNBC ise geçen hafta iklim masasını tamamen kapattı. Halbuki geleceğin en kritik sorunlarından biri iklim. The Guardian’ın çevre masasının şef editörü dün “Biz iklim krizini yazmaya devam ediyoruz ancak dünya liderlerinin yaptıkları sözün gücünü azaltıyor” diye yazmıştı. İklim değişikliğinin komplodan ibaret olduğunu düşünen yüz binlerce insan varken çevre gazeteciliğinin önünü kesmek bilginin daha geniş kitlelere ulaşmasını da engellemek demek.

The Verge’e konuşan Herbert “PopSci olağanüstü bir marka ve tüketicilerinin eğilimleri değiştikçe yeni formatlara yatırım yapmamız gerekiyor. İçerik stratejisinin dijital derginin ötesine geçmesi gerektiğine inanıyoruz. Haber ekibinin ticaret, video ve diğer girişimleri birleştirmesiyle PopSci’nin misyonuyla uyumlu içerikler ortaya çıkacaktır” dedi.

Ne var ki PopSci de bu ayın başlarında birkaç çalışanını işten çıkardı ve geriye yalnızca beş editoryal çalışan kaldı. Dijital medya grubu Recurrent Ventures, PopSci’yi 2021 yılında satın aldı, bu üç yıl içinde üç kez CEO değişikliği yaptı. Bu da şirketin sallantıda olduğunu gösteriyor.

Öte yandan derginin Türkçe baskısı Popular Science Türkiye basılı yayınlarına devam edecek gibi görünüyor. Derginin son Instagram paylaşımında yeni sayıların artık iki ayda bir çıkacağı belirtiliyor, hiç olmazsa çıkmaya devam edecek. Orijinal PopSci ise bundan sonra dergi arşivine ve özel içeriklere erişimi sağlayan PopSci Plus aboneliğinin yanı sıra internet sitesinde yeni makaleler yayınlamaya devam edecek. Ne var ki bilimsel makaleleri daha anlaşılır kılan, olayları hikâyeleştirip anlatarak her yaştan insana bilimi sevdiren dergilerin işçi kıyımına gidip bir yandan da format değiştirmesi bir dönemin sonuna geldiğimizi gösteriyor.

Bilim dünyasında tartışmalar: Sentetik embriyo, Wavelight teknolojisi ve evrenin yaşıBilim dünyasında tartışmalar: Sentetik embriyo, Wavelight teknolojisi ve evrenin yaşı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler